Kabina dźwiękoszczelna, adaptacja akustyczna
Mam pyatnie odnosnie wykonania kabiny dzwiekoszczelnej, odpowiedniego zadoptowania pomieszczenia w celach studyjnych. Jakich materialow uzyc i w jaki sposb wykonac cala konstrukcje kabiny nagraniowej. Nadmienie, iz ma dwa pomieszczenia do dyspozycji. Z rezyserka nie mam wiekszych problemow co do odpowiedniej adaptacji akustycznej. Problem tkw juz w samej kabinie. Prosze o pomoc. Jakie materialy, konstrukcja, jakiej grubosci szyba dzielaca pomieszczenia. Rozpatrywalem juz wykonanie wytlumienia z waty mineralnej. Jednak zastanawiam sie czy nie wykorzystac innych materialow. Raczej nie interesuja mnie gotowe produkty z najwyzszej polki np. Acoustic First. Chcialbym wykorzystac jakies rozwiazanie skuteczne, aczkolwiek w miare tanie. Prosze rowniez w miare mozliwosci o podanie pomocnych link`ow. Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Ficu
Ficu
Mam 22 lata i od kilku lat zajmuje sie muzykowaniem. Na poczaku byly to raczej godziny zaglebiania sie w temacie poczawszy od gry na instrumentach, az po kompleksowa produkcje muzyczna. Obecnie zajmuje sie produkcja muzyki Hip Hop/R&B.
Re: Kabina dźwiękoszczelna, adaptacja akustyczna
...Mam pyatnie odnosnie wykonania kabiny dzwiekoszczelnej, odpowiedniego zadoptowania pomieszczenia w celach studyjnych. Jakich materialow uzyc i w jaki sposb wykonac cala konstrukcje kabiny nagraniowej. Nadmienie, iz ma dwa pomieszczenia do dyspozycji. Z rezyserka nie mam wiekszych problemow co do odpowiedniej adaptacji akustycznej. Problem tkw juz w samej kabinie. Prosze o pomoc. Jakie materialy, konstrukcja, jakiej grubosci szyba dzielaca pomieszczenia. Rozpatrywalem juz wykonanie wytlumienia z waty mineralnej. Jednak zastanawiam sie czy nie wykorzystac innych materialow. Raczej nie interesuja mnie gotowe produkty z najwyzszej polki np. Acoustic First. Chcialbym wykorzystac jakies rozwiazanie skuteczne, aczkolwiek w miare tanie. Prosze rowniez w miare mozliwosci o podanie pomocnych link`ow. Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Ficu...
ja proponowalbym ci oblozyc sciany wykladzina albo tradycyjna domowa metode: wytlaczanki od jajek.
Pozdrawiam
Ficu...
ja proponowalbym ci oblozyc sciany wykladzina albo tradycyjna domowa metode: wytlaczanki od jajek.
Pozdrawiam
HEH.. z tymi wytloczkami to wiem, sprawdzony patent. Jednak ze wzgledu na komercyjny chrakter studia chcialbym zachowac pewne standardy co do estetyki, a tutaj wytloczki odpadaja. Czy sama wykladzina pomoze? Nie lepiej byloby polaczyc takiego rozwiazania z t.zw. latajacymi panelami /szczelina miedzy sciana a powloka absorbujaca?. Tylko tutaj tez rodzi sie pytanie, jezeli szczelina to jeszcze miedzy szczelina przydalaby sie chyba welna mineralna. Chodzi mi takze o izolacje pomieszczenie w jak najlepszy sposob, nie tylko zmniejszenie poglosu. Chociaz przyznaje racje ze wytloczki idealnie rozpraszaja fale dzwiekowa. Niestety takie rozwiazanie jest bardzo niestetyczne. Co sadzicie o wykladzinie tak do konca???? Jaki material ma nalepsze wlasciwosci pochlaniania energii akustycznej. Latajace panele to chyba jedno z najlepszych rozwiazan jezeli chodzi o izolacje. Tylko jakiej szerokosci ma byc szczelina miedzy panelem a sciana??? Jezeli ktos czyta tego posta a mial podobny problem, prosze o pomoc. Dzieki
Mam 22 lata i od kilku lat zajmuje sie muzykowaniem. Na poczaku byly to raczej godziny zaglebiania sie w temacie poczawszy od gry na instrumentach, az po kompleksowa produkcje muzyczna. Obecnie zajmuje sie produkcja muzyki Hip Hop/R&B.
EiS nr 10 z 2002 roku jest tam artykul na ten temat i znajdziesz w nim sporo odpowiedzi.
Pozdrawiam -Jasiek.
Pozdrawiam -Jasiek.
Obecnie projektant systemów oświetleniowych LED
...HEH.. z tymi wytloczkami to wiem, sprawdzony patent. Jednak ze wzgledu na komercyjny chrakter studia chcialbym zachowac pewne standardy co do estetyki, a tutaj wytloczki odpadaja. Czy sama wykladzina pomoze? Nie lepiej byloby polaczyc takiego rozwiazania z t.zw. latajacymi panelami /szczelina miedzy sciana a powloka absorbujaca?. Tylko tutaj tez rodzi sie pytanie, jezeli szczelina to jeszcze miedzy szczelina przydalaby sie chyba welna mineralna. Chodzi mi takze o izolacje pomieszczenie w jak najlepszy sposob, nie tylko zmniejszenie poglosu. Chociaz przyznaje racje ze wytloczki idealnie rozpraszaja fale dzwiekowa. Niestety takie rozwiazanie jest bardzo niestetyczne. Co sadzicie o wykladzinie tak do konca???? Jaki material ma nalepsze wlasciwosci pochlaniania energii akustycznej. Latajace panele to chyba jedno z najlepszych rozwiazan jezeli chodzi o izolacje. Tylko jakiej szerokosci ma byc szczelina miedzy panelem a sciana??? Jezeli ktos czyta tego posta a mial podobny problem, prosze o pomoc. Dzieki...
hmmm... rozumiem, moze warto by poczytac wiecej o tym: http://allegro.pl/show_item.php?item=12031453. Sprawdz to, to sa jakies plyty izolujace dzwiek. Co do welny mineralnej odradzalbym bo w cieple dni bedziesz mial zamiast studia saune
Wykładzina jest sprawdzona, wiele studiów jest robione w ten sposob. A pod wykładzine...może te plyty. Nie wiem.
Pozdrawiam
hmmm... rozumiem, moze warto by poczytac wiecej o tym: http://allegro.pl/show_item.php?item=12031453. Sprawdz to, to sa jakies plyty izolujace dzwiek. Co do welny mineralnej odradzalbym bo w cieple dni bedziesz mial zamiast studia saune

Pozdrawiam
Ludzie, przestańcie wreszcie powtarzać tę obiegową bzdurę na temat wytłoczek do jajek. One maja koszmarne właściwości akustyczne i kompletnie nie nadają się do tłumienia pomieszczeń.
Kręciło mnie żeby napisać to samo ale jakoś wytrzymałem
Precz z wytłoczkami do jaj !!!!!!!!!!!
Jasiek

Jasiek
Obecnie projektant systemów oświetleniowych LED
To co, że niby one do niczego się nie nadają ?
I mają takie same właściwości jak betonowa ściana ??
Malin
To co, że niby one do niczego się nie nadają ?
I mają takie same właściwości jak betonowa ściana ??
Malin
Posiadam wydaną autorską płytkę w klimacie przyjemnego dla ucha rocka. Sprzedaję komputery.
...Precz z wytłoczkami do jaj !!!!!!!!!!!
Mozna w nich co najwyzej jajka nosic
Mozna w nich co najwyzej jajka nosic

wlasnie co do wytloczek jeszcze jedna sprawa... napisalem ze maja bardzo dobre wlasciwosci... chodzi o rozproszenie fali dzwiekowej, ale jest jeden wyjatek nie chodzilo mi o surowe nie przygotowane wytloczki, tylko o odpowiednio przygotowane. Nalezy je pokryc odpowiednim materialem /np. pomalowac farba akrylowa/ i do razu zmieniaja sie wlasciwosci. Czyste wytloczki tylko barzdo ladnie moga zabarwic brzmienie... hehe... no bass no fun