Regulator głośności do aktywnych monitorów

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
KAFEL
Regulator głośności do aktywnych monitorów

Post autor: KAFEL » sobota 17 mar 2007, 21:30

Mam do Was pytanie. Czy jest jakiś patent (może gotowe urządzenie) na regulator głośności przed wejściem na monitory aktywne (w moim przypadku Samson Rubicon) ? Mam jak sądzę bardzo dobrą kartę Emu 1820m która niestety nie ma takiego sprzętowego regulatora na wyjście liniowe i monitorowe (nielicząc software'owych regulatorów patchmixera i gałki wyjścia słuchawkowego) Nie chcę przy okazji wpięcia takiego regulatora między 1820m a monitory zdegradować w najmniejszym stopniu sygnału. Jak myślę w grę wchodzi proste, pasywne rozwiązanie w postaci potencjometru i jakichś dodatkowych elementów biernych. Oczywiście wszystko na wysokiej jakości elementach. Może macie jakiś schemat lub namiary na gotowca ? Będę wdzięczny za pomoc
[addsig]

Awatar użytkownika
stevelukather

Re: Regulator głośności do aktywnych monitorów

Post autor: stevelukather » niedziela 18 mar 2007, 07:43

Kups sobie za 180 zlotych MINI MON800 Behringera,idealnie sie nadaje do tego,mozesz podlaczyc 3 zestawy glosnikow,wprowadzic 4 zrodla sygnalow,jest gniazdo sluchawek,talkback,pad -20dB,przelacznik do mono,mute czyli wszystko to co w BigKnob Mackie a tanszy 10 razy.
[addsig]

Awatar użytkownika
Adamsowaty

Post autor: Adamsowaty » czwartek 19 kwie 2007, 20:58

...Kups sobie za 180 zlotych MINI MON800 Behringera,idealnie sie nadaje do tego,mozesz podlaczyc 3 zestawy glosnikow,wprowadzic 4 zrodla sygnalow,jest gniazdo sluchawek,talkback,pad -20dB,przelacznik do mono,mute czyli wszystko to co w BigKnob Mackie a tanszy 10 razy.
...
No ale powstaje pytanko, jak to urządzonko ma się do jakości?
Wiadome jest że BigKnob co do wierności brzmienia wątpliwości nie pozostawia. Testował ktoś tego MINI MON800? Potrzebuję taki kontroler głośności do monitorów ale też zależy mi na tym aby nic nie było podkoloryzowane.

greengo

Post autor: greengo » czwartek 19 kwie 2007, 23:38

...Pasywny potencjometr dla wejść symetrycznych to zwykły "potek" liniowy o wartości 10k (można próbować z różnymi - większymi) włączony pomiędzy styki 2 a 3 wejścia XLR. Samemu można zrobić taki pasywny regulator, koszt jest śmieszny...

A produkuje je np. SM Pro Audio - tylko cena z kosmosu...
...
Testowales to co polecasz z tym potem??
Bo dzialac to bedzie ale jedno co mnie zastanawia to przy maksymalnym wyciszeniu to bedzie zwarcie na wyjsiu karty?? I dwa nie bedzie to wprowadzac "zaklocen" w impedancjach??
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 19 kwie 2007, 23:46

Testowales to co polecasz z tym potem??
Bo dzialac to bedzie ale jedno co mnie zastanawia to przy maksymalnym wyciszeniu to bedzie zwarcie na wyjsiu karty?? I dwa nie bedzie to wprowadzac "zaklocen" w impedancjach??

Cos dzwoni, ale nie wtym kosciele - potencjometr glosnosci wlacza sie odwrotnie.

A wiec nawet przy stosowaniu pasywnych polaczen, obciazeniem "widzianym" od strony karty jest cala sciezka oporowa potencjometru, a obciazeniem "widzianym" od strony wzmacniacza jest punkt miedzy suwakiem potencjometru a zerem sygnalu na potencjometrze. Zwarcie wiec bedzie przy max wyciszeniu - ale nie na wyjsciu karty, a na wejsciu wzmacniacza (co tylko polepzy bo - przynajmniej teoretycznie - zbije szumy)

Co do zaklocen w impedancjach, nawet w przypadku b. malej impedancji wejsciowe wzmacniacza jest to i tak rzedu pojedynczych kiloomow, a wiec razem z potencjometrem, nawet gdyby mial miec tylko 2k (przewaznie jest 4,7 - 100k) nic sie nie stanie
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 19 kwie 2007, 23:47

(przewaznie jest 4,7 - 100k)

poprawka - pierwsza wartosc tez ma byc w kohm

greengo

Post autor: greengo » piątek 20 kwie 2007, 06:25

...Testowales to co polecasz z tym potem??

Cos dzwoni, ale nie wtym kosciele - potencjometr glosnosci wlacza sie odwrotnie.

A wiec nawet przy stosowaniu pasywnych polaczen, obciazeniem "widzianym" od strony karty jest cala sciezka oporowa potencjometru, a obciazeniem "widzianym" od strony wzmacniacza jest punkt miedzy suwakiem potencjometru a zerem sygnalu na potencjometrze. Zwarcie wiec bedzie przy max wyciszeniu - ale nie na wyjsciu karty, a na wejsciu wzmacniacza (co tylko polepzy bo - przynajmniej teoretycznie - zbije szumy)

Co do zaklocen w impedancjach, nawet w przypadku b. malej impedancji wejsciowe wzmacniacza jest to i tak rzedu pojedynczych kiloomow, a wiec razem z potencjometrem, nawet gdyby mial miec tylko 2k (przewaznie jest 4,7 - 100k) nic sie nie stanie...
W pelni sie zgodze z tym co napisales ale tak sie wlacza potencjometr do regulacji glosnosci w poloczeniu niesymetrycznym. Ale Monter wczesniej napisal ze potencjometr wlaczamy pomiedzy piny 2 i 3 czyli pomiedzy goracy i zimny sygnalowy.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » piątek 20 kwie 2007, 09:39

...Kups sobie za 180 zlotych MINI MON800 Behringera,idealnie sie nadaje do tego,mozesz podlaczyc 3 zestawy glosnikow,wprowadzic 4 zrodla sygnalow,jest gniazdo sluchawek,talkback,pad -20dB,przelacznik do mono,mute czyli wszystko to co w BigKnob Mackie a tanszy 10 razy.
...
Kupiłem i jestem bardzo zadowolony. Jedyna rzecz którą sobie zmienię to plastikowe gałki potencjometrów jak uda mi się znaleźć na dłuższe metalowe. Pudełeczko świetnie się sprawdza przy odsłuchu i testowaniu brzmienia na różnych głośnikach. W drugie wyjście wpięte mam głośniki monitora i mogę jednym ruchem sprawdzić np. jak zabrzmi utwór w loFi . Nie mówiąc o przycisku mono, mute i -20dB. Naprawdę pożyteczna skrzyneczka. Dzięki za info! Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 20 kwie 2007, 11:18

W pelni sie zgodze z tym co napisales ale tak sie wlacza potencjometr do regulacji glosnosci w poloczeniu niesymetrycznym. Ale Monter wczesniej napisal ze potencjometr wlaczamy pomiedzy piny 2 i 3 czyli pomiedzy goracy i zimny sygnalowy.

Jesli to ma byc takie rozwiazanie, to z kazdej strony potencjometru dodaje sie rezystor 1k-2k.
W praktyce wystarczy nawet 100ohm, by zupelnie bezpiecznie regulowac poziomem symetryczne wyjscie bufora na wzmacniaczu operacyjnym (typowe rozwiazanie wyjscia karty dzwiekowej) czy dedykowanego drivera linii (np. SMM2142).

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 20 kwie 2007, 11:20

Jesli to ma byc takie rozwiazanie, to z kazdej strony potencjometru dodaje sie rezystor 1k-2k.
W praktyce wystarczy nawet 100ohm, by zupelnie bezpiecznie regulowac poziomem symetryczne wyjscie bufora na wzmacniaczu operacyjnym (typowe rozwiazanie wyjscia karty dzwiekowej) czy dedykowanego drivera linii (np. SMM2142)....

I jeszcze jedno - to rozwiazanie ma istotna wade - jest mocno zalezne od impedancji ukladu wejscia, ktore wysterowuje, w praktyce objawia sie to nadmiernym tlumieniem sygnalu.

ODPOWIEDZ