Pył wełny mineralnej

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
Bartos
Pył wełny mineralnej

Post autor: Bartos » niedziela 25 lut 2007, 23:28

Hej!
Kupiłem w celach czysto naukowych - narazie, docelowo by poprawić akustykę w mieszkaniu (nie tylko studio ;) ) aku-matę oraz płyty rockwool (utwardzane). Już transportując matę w aucie pasażerowie poczuli nieprzyjemne drapanie w gardle tak więc dostałem zakaz eksperymentowania dopóki nie znajdę sposobu na zabezpieczenie przed pyleniem :)

Z tego co mi wiadomo, aby jakiś materiał pochłonął energię akustyczną (szczególnie z wyższych częstotliwości) - nie może być odizolowany od absorbera czymś, co nie przepuści tych częstotliwości (banalne - energia zostanie odbita i tyle ). Chciałbym aby mata pochłaniała jak najszerszy zakres częstotliwości - jednocześnie - nie pyliła.

jakieś pomysły?

mellodeque
Kontakt:

Re: Pył wełny mineralnej

Post autor: mellodeque » niedziela 25 lut 2007, 23:35

Wełny nie daje sie jako absorbera na zewnątrz - od tego są pianki różnego typu.
Wełna nadaje sie własnie do izolacji termicznej oraz zarazem lekkiej akustycznej.

Nie polecam stosowania jest wewnątrz :) bedzie pylić i to sporo.
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
ziolek

Post autor: ziolek » poniedziałek 26 lut 2007, 00:34

Ale przecież na wełne można dać jakąś cienką wykładzinę a na to dopiero zastosowac jakieś wynalazki.Chyba że się mylę

Awatar użytkownika
stasiekm

Post autor: stasiekm » poniedziałek 26 lut 2007, 01:10

wykładziny dziaają słabo
lepiej działa farba wodorozcięczlna (proszę obadac rockfon)

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » poniedziałek 26 lut 2007, 01:25

Dokladnie, welne w sciane, a na zewnatrz pianki... no chyba, ze chcesz poeksperymentowac, to moze welna + filc (sama welna calkiem ladnie wyglusza, dzwiek robi sie bardziej "miekki", ale przykryta plytami juz nie daje tego miekkiego efektu) - powodzenia w kombinacjach!

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » poniedziałek 26 lut 2007, 01:41

napisałem długi Elaborat , ale go wykasowałem.... od razu przejdę do sedna ... przeszedłem płyty rockwool ... możesz zapomnieć... nie uda Ci sie pozbyć pyłu ... i żadne powtarzam żadne wynalazki Ci nie pomogą( próbowałem wielu ,gruby materiał , płótno , pomalowałem specjalnym klejem wierzchnia warstwę w końcu położyli na to płytę gipsowa i nic ) .. wiec radzę nie słuchać "domorosłych Inżynierów " którzy będą Cii doradzać co zorbic , bo nie zrobisz nic ! ja po półtora roku walki z pyłem kilku wizyt u alergologa , zlikwidowałem całe ustrojstwo ... i chociaż minęło 5 lat od tego momentu , sa miejsca w wktorych do dzisiaj jest ten pył i żadne sprzątanie wycieranie odkurzanie itd., nie pomaga ! mam wszystko odnowione , a nadal gdy zaglądam np, do skrzyni z kablami dostaje natychmiast uczulenia , ... MINĘŁO JUŻ 5 LAT ! następna sprawa . jest to jakiś izolator akustyczny . ale żadna to rewelacja .

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » poniedziałek 26 lut 2007, 01:42

...Dokladnie, welne w sciane, a na zewnatrz pianki...
BZDURA !!!!!!!!!

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » poniedziałek 26 lut 2007, 11:34

...napisałem długi Elaborat , ale go wykasowałem.... od razu przejdę do sedna ... przeszedłem płyty rockwool ... możesz zapomnieć... nie uda Ci sie pozbyć pyłu ... i żadne powtarzam żadne wynalazki Ci nie pomogą( próbowałem wielu ,gruby materiał , płótno , pomalowałem specjalnym klejem wierzchnia warstwę w końcu położyli na to płytę gipsowa i nic ) .. wiec radzę nie słuchać "domorosłych Inżynierów " którzy będą Cii doradzać co zorbic , bo nie zrobisz nic ! ja po półtora roku walki z pyłem kilku wizyt u alergologa , zlikwidowałem całe ustrojstwo ... i chociaż minęło 5 lat od tego momentu , sa miejsca w wktorych do dzisiaj jest ten pył i żadne sprzątanie wycieranie odkurzanie itd., nie pomaga ! mam wszystko odnowione , a nadal gdy zaglądam np, do skrzyni z kablami dostaje natychmiast uczulenia , ... MINĘŁO JUŻ 5 LAT ! następna sprawa . jest to jakiś izolator akustyczny . ale żadna to rewelacja .
...
BZDURA!
Jak kladlem welne, to owszem - pelno pylu w skorze (bo bylem w krotkich spodenkach i w krotkim rekawku ), hahaha, ale wystarczylo sie wykapac i po klopocie To ladnie Ty musisz byc wrazliwy i delikatny, u mnie wystaje w kilku miejscach i jest ok, nie widze problemu - jak lezy, to tak sama z siebie raczej nie pyli

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » poniedziałek 26 lut 2007, 11:47

a .
...
BZDURA!
Jak kladlem welne, to owszem - pelno pylu w skorze (bo bylem w krotkich spodenkach i w krotkim rekawku ), hahaha, ale wystarczylo sie wykapac i po klopocie To ladnie Ty musisz byc wrazliwy i delikatny, u mnie wystaje w kilku miejscach i jest ok, nie widze problemu - jak lezy, to tak sama z siebie raczej nie pyli ...
kolego czy widziałes na oczy płyty rockwool , osobiscie mam watpliwosci, obserwując twój ""TUNING kabiny " nic takiego nie widziałem ... wiec tym samym mam watpliwosci czy wiesz co to jest

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » poniedziałek 26 lut 2007, 11:59

Master - dobrze gadasz, niech sobie koleś wyłoży płytami z wełny mineralnej studio - bez zabezpieczenia - po pretensje wtedy uderzy do Ciebie.
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

ODPOWIEDZ