Muzykant 4 - potencjometr

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:
Muzykant 4 - potencjometr

Post autor: JankoMuzykant » sobota 30 gru 2006, 11:08

Zapraszam do poznania czwartego muzykanta i pierwszego zarazem, który zamienia dane z potencjometru na midi. Na razie jest tylko jeden, ale już takie urządzenie ma sens jako pedał głośności, modulacji itp, a przy tym jest dość proste. Dodatkowo zamieściłem dwie wersje oprogramowania. Jedna umożliwia sterowanie ośmioma parametrami - funkcję potencjometru przełącza się za pomocą klawiatury. Druga, najbardziej rozbudowana funkcjonalnie umożliwia wykonanie prostego miksera midi, który może kontrolować po cztery parametry na każdym z dziesięciu kanałów midi. Myślę, że to ciekawe, łatwe w wykonaniu i poręczne urządzenie.

Całość do oglądnięcia tu:
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/n/muzykant4/muzykant4.htm

Już teraz zapowiadam Muzykanta 5, który będzie zawierał 8 potencjometrów, a w wykonaniu będzie praktycznie tak samo prosty jak Muzykant 4. Jednym z wariantów będzie zapowiadany akordeon midi. Przy okazji chętnie poznam wszelkie sugestie i życzenia związane z tematem.
[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

richtig

Re: Muzykant 4 - potencjometr

Post autor: richtig » sobota 30 gru 2006, 11:21

Mówiłeś że planujesz też Muzykanta z enkoderami, który byłby jeszcze łatwiejszy (w konstrukcji?). Kiedy możemy się takowego spodziewać?
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » sobota 30 gru 2006, 11:28

...Mówiłeś że planujesz też Muzykanta z enkoderami, który byłby jeszcze łatwiejszy (w konstrukcji?). Kiedy możemy się takowego spodziewać?...
Teraz będzie nr.5 - osiem potencjometrów w kilku wariantach, potem dość szybko z tego nr. 6 czyli dodatkowo klawiatura muzyczna (''akordeon''). Myślę, że nr. 7 będzie powrotem do ''cyfry'', czyli 32 lub 64 enkodery. Będzie to właściwie muzykant 3, tylko zamiast klawiatury będą enkodery (czyli jeden scalak i kilka elementów nie licząc samych enkoderów).

Jak mi się to spodoba i będzie mi się chciało dalej w to bawić to później dołożymy wyświetlacze.

Czas realizacji każdego muzykanta - tak gdzieś z miesiąc średnio, robię to tylko w ramach rozrywki i kawałków czasu wolnego ;)

[addsig]

Awatar użytkownika
lukaszg

Post autor: lukaszg » sobota 30 gru 2006, 11:49

Janko a myślałeś może nad zaprojektowaniem taniego MIDI MERGERA?

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » sobota 30 gru 2006, 12:11

...Janko a myślałeś może nad zaprojektowaniem taniego MIDI MERGERA?...
Żeby zrobić takie urządzenie naprawdę fajne (mogące pracować z dużymi sysexami i wielokanałowe) to już trzeba czegoś mocniejszego od popularnych '51. Zobaczę, może kiedyś sobie zrobię, ale nie w najbliższym czasie.
[addsig]

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » sobota 30 gru 2006, 12:48

To moze doloz ten potencjometr do muzykanta 2 dla gitarnikow? Bylby jako volume albo wah czy cokolwiek jeszcze..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » sobota 30 gru 2006, 19:39

...To moze doloz ten potencjometr do muzykanta 2 dla gitarnikow? Bylby jako volume albo wah czy cokolwiek jeszcze..
Pomyślę jeszcze i o tym.
[addsig]

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » sobota 30 gru 2006, 22:32

Wszelkie znaki wskazują, że szykuje nam się kolejny long-serial typu "moda na sukces".

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » niedziela 31 gru 2006, 10:31

...Wszelkie znaki wskazują, że szykuje nam się kolejny long-serial typu "moda na sukces"....
Co Ty kolego za przeproszeniem pieprzysz? Piotr robi nieprawdopodobnie pozyteczne rzeczy a ty sie wcinasz w dyskusje z glupawymi zarcikami? Niesmaczne to i niskie...
[addsig]

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » niedziela 31 gru 2006, 10:37

ADAM nie Piotr.. sorka Mr... mam gdzies w swiecie kumpla ktory ma Piotr na imie a Smialek sie nazywa... no i mi sie pomyrdalo
[addsig]

ODPOWIEDZ