Studio 8x4m, czym i jak podzielić?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
lismulder
Studio 8x4m, czym i jak podzielić?

Post autor: lismulder » poniedziałek 16 paź 2006, 21:38

Witam! Mam pomieszczenie 8x4, chce podzielić na reżyserkę (3x4) i pomieszczenie nagraniowe (5x4). Wysokość to 2,6. Mam pytanie jak najlepiej (jaka ściana i z czego) podzielić to pomieszczenie. Planuje jakieś okno nie otwierane w tej ścianie. Czym wytłumić ściany? Pozostawienie pustki powietrznej to duży koszt dla mnie. Proszę o jakieś wskazówki, lub naprowadzenie z czym moge mieć problemu, na co mam zwrócić uwagę. Z góry dziękuję. ;)

Zbynia

Re: Studio 8x4m, czym i jak podzielić?

Post autor: Zbynia » poniedziałek 16 paź 2006, 22:24

cegla i po obydwu stronach welna mineralna a na to plyta KG

mozesz sprobowac z podwojnych scianek z KG z pustka powietrzna....ale kg koniecznie mocowane na drewnianym stelazu i to z grubszych listew - min.5x5cm

licz sie z tym ze scianka bedzie miala 30 cm grubosci

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 16 paź 2006, 22:28

aha i szyba tylko podwojna klejona i to razy dwa......

generalnie rozmiary - rezyserka bedzie dosc szescienna i to jest glowny problem a to niedobrze

lismulder

Post autor: lismulder » poniedziałek 16 paź 2006, 22:30

Rozumiem, że będzie gruba. W koncepcji miałem ściankę z płyty KG. Co ze ścianami w reżyserce i pomieszczeniu nagraniowym poradzicie coś? Myślałem o wełnie plus wykładziny.

lismulder

Post autor: lismulder » poniedziałek 16 paź 2006, 22:34

...aha i szyba tylko podwojna klejona i to razy dwa......

generalnie rozmiary - rezyserka bedzie dosc szescienna i to jest glowny problem a to niedobrze...

A jakby podzielić 3,5x4 i 4,5x4 ?

Awatar użytkownika
loonar1

Post autor: loonar1 » wtorek 17 paź 2006, 00:09

Czy ktoś może rozwinąć co to jest płyta KG?

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » wtorek 17 paź 2006, 00:20

KG- Karton-Gips (taka po 12-16PLN)
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 17 paź 2006, 13:21

powiedzmy ze zrobisz to tak:
kabina 3 metry x 4 x2.6 zewnatrz

teraz na kazdej scianie procz podlogi odchodzi ci 10 cm na wygluszenie - pustka powietrzna 5cm i welna 5 cm - pamietaj o rogach - pulapki basowe

dalej masz scianke dzialowa - jak juz mowilem cegla zeby byla masa - lepiej pochlania dzwiek no i jest szczelniejsza....
szczelnosc jest bardzo waznym szczegolem bo wystarczy ci malutka szparka - co bez klopotu zdazy sie przy KG i juz dzwiek bedzie przebijal....
scianka 30 cm(cegla w poprzek nie wzdluz otynkowane))
ewentualnie jak chcesz miec mniej klopotu troszke to podwojna scianka z KG - 10cm jedna z napchana welna(kanapka KG welna) pozniej pustka powietrzna i znow kanapka(na odwrot - welna KG)....
to musi byc na super stabilnym stelazu(metalowy odpada - tylko krawedziaki drewniane) i tez pozalepiane silikonem gdzie sie da zeby nie bylo szczelin....porzadnie osadzone podwojne drzwi - futryna musi byc idealnie prosto bo w innym wypadku nawet uszczelki ci nie pomoga...porzadnie osadzone okno(tu futryne mozesz zrobic nawet z plyty wiorowej i porzadnie zamontowac - okno sie nie musi otwierac - szyb zespolonych poszukaj na allegro - mozna kupic za jakies 50 zeta sztuka nieraz....przyklejasz je do tej futrynki na silikon i dobijasz listewkami zeby nie wypadlo.....

teraz rezyserka:
zostalo nam 4.70 x 4 x 2.60
na sufit mozesz dac podwieszony kawal welny na jakiejs plycie wiorowej perforowanej(otwory nawierc sobie sam - najlepiej na podstawie ksiazki A.Everesta "{podrecznik akustyki"(czy jakos tak)} - 5cm welny plyta wiorowa i 5-10 cm ponizej sufitu na wymiar powiedzmy 3.80x3

scianka z oknem ze wzgledu na umieszczenie drzwi nie nadaje sie na front rezyserki(kwestie wygody) wiec lepiej na bok - na nia musisz zrobic panele z welny(calej nie ma co wykladac podobnie jak przeciwnej bo zrobisz sobie nieladna akustyke - golej tez nie ma co zostawiac bo msisz pamietacze scianka z KG jest lekka i latwiej wpada w wibracje
od frontu tez daj sobie kilka paneli z welny(pochlaniaczy) ale tak zeby zostawic kawalki sciany wolne - nie robic na glucho

pamietaj o rogach koniecznie pulapki basowe
z tylu mozesz sie pokusic o zbudowanie dyfuzora drewnianego takiego na jakies 20 cm glebokosci ale nie na cala sciane - oczywiscie o ile pozwola ci drzwi - nie znam rozmieszczenia elementow w tym pomieszczeniu....postaraj sie tez o zapewnienie wentylacji w miare mozliwosci - kabinka mala nie jest ale po godzinie nagrywek bedzie duchota......

teraz podloga - izolacja wskazana - w rezyserce mozesz sobie darowac ale juz w kabinie walnij panele na piance absorbujacej wstrzasy ale na bokach wywin ja na wierzch zeby panele oddzielic od scian - na to wykladzina

to tak z grubsza zamysl - koszta jakies 5 tysiecy plus masa roboty....w 2 tygodnie powinienes sie uporac

pozdro i powodzenia

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » wtorek 17 paź 2006, 14:40

propo okien, polecam poprost 2 sztuki szklanych dżwi balkonowych (plastikowych) od strony reżyserki 1 i od strony komory 1 w środku przestrzeń 30 cm. Działa bardzo dobrze a przy okazji jest eleganckie okno do komunikacji wzrokowej. Mam tak właśnie i działa, perkusista może walić w bębny do woli a w reżyserce cisza.
Coś tam oczywićcie sie zawsze przebije ale jest to tak nieznaczne że nie warte uwagi. Kiedy gra pałker a jak jestem w reżyserce słyszę np dzwięk pocierania palcem o palec. ( taki jak pokazywanie gestem chęci pobrania gotowki) hi hi hi nie wiedzialem jak inaczej opisac to pocieranie. Polecam bo to taniej wychodzi.

lismulder

Post autor: lismulder » wtorek 17 paź 2006, 22:58

Bardzo dziękuję za pomoc. Macie może jakieś linki gdzie mogę kupić najtaniej płytę KG?

ODPOWIEDZ