Muzykant 1 - prosty sterownik MIDI!

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:
Muzykant 1 - prosty sterownik MIDI!

Post autor: JankoMuzykant » środa 04 paź 2006, 21:29

Wreszcie po latach cud się dokonał ;)
Na razie prościutki, ale taki powinien mieć największe wzięcie, choćby ze względu na cenę - 20 zł plus obudowa. Taki z gałkami jest praktycznie ukończony i czeka przede wszystkim na posprzątanie i opisanie. Na razie zapraszam tu:
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/midi/muzykant1/muzykant1.htm
Albo po prostu:
www.smialek.prv.pl
[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Awatar użytkownika
preceli

Re: Muzykant 1 - prosty sterownik MIDI!

Post autor: preceli » środa 04 paź 2006, 22:13

...Wreszcie po latach cud się dokonał ;)
Na razie prościutki, ale taki powinien mieć największe wzięcie, choćby ze względu na cenę - 20 zł plus obudowa. Taki z gałkami jest praktycznie ukończony i czeka przede wszystkim na posprzątanie i opisanie. Na razie zapraszam tu:
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/midi/muzykant1/muzykant1.htm
Albo po prostu:
http://www.smialek.prv.pl
...

NARESZCIE!
JankoM. jesteś wielki!
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 04 paź 2006, 22:32

Układ jest super, ale powiedz Janko czy dałoby radę w podobny, minimalistyczny sposób spreparować klawiaturę MIDI (on/of), z ustaloną velocity (np. 90), ale na zasadzie:

- 12 klawiszy na kanale np. 1

- 12 klawiszy na kanale np. 2

- 42 klawiszy na kanale np. 3

a do tego na każdym z tych kanałów (mogły by być na sztywno) potencjometry Volume.

Po co mi to? Odpowiadam - do akordeonu [addsig]

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » środa 04 paź 2006, 22:56

...Układ jest super, ale powiedz Janko czy dałoby radę w podobny, minimalistyczny sposób spreparować klawiaturę MIDI (on/of), z ustaloną velocity (np. 90), ale na zasadzie:

- 12 klawiszy na kanale np. 1

- 12 klawiszy na kanale np. 2

- 42 klawiszy na kanale np. 3

a do tego na każdym z tych kanałów (mogły by być na sztywno) potencjometry Volume.

Po co mi to? Odpowiadam - do akordeonu ...
Układ zrobiłem tak, że w obrębie tych 23 klawiszy (ściśle - 29, 6 jest zablokowanych ze względu na uproszczenia sprzętowe) można sprawnie zmieniać co się tylko wymyśli. Natomiast przekroczenie magicznej liczby 29 klawiszy jest jak najbardziej możliwe, ale już klawiatura musiała by być matrycowa. (klawisze łączy się w wiersze i kolumny, a pod każdym siedzi dioda). Mam w planach zrobić coś takiego i także stablicować, a nie obliczać funkcje (jak to się robi najczęściej), dzięki czemu pod każdy klawisz można będzie wsadzać cokolwiek.

Do akordeonu klawiatura nie musiała by być dynamiczna, ale bardzo by się przydał sterownik pomiaru ciśnienia w miechu, który byłby odpowiednio interpretowany przez sampler czy co by tam grało (troszkę na akordeonie grywałem więc nieco ''czaję czaczę'' co znaczy machać miechem).

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 04 paź 2006, 23:04

...Do akordeonu klawiatura nie musiała by być dynamiczna, ale bardzo by się przydał sterownik pomiaru ciśnienia w miechu, który byłby odpowiednio interpretowany przez sampler czy co by tam grało (troszkę na akordeonie grywałem więc nieco ''czaję czaczę'' co znaczy machać miechem)....

Masz rację, ale nie śmiałem o to prosić
Po przemyśleniu sprawy mógłbym też podarować sobie też i to Volume. W końcu jaką sprawą jest ustawienie tego presetem w module, toż bez "łażenia" wokół niego i tak się nie obejdzie
[addsig]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 04 paź 2006, 23:34

...Mam w planach zrobić coś takiego i także stablicować, a nie obliczać funkcje (jak to się robi najczęściej), dzięki czemu pod każdy klawisz można będzie wsadzać cokolwiek...

Jakoś teraz to dopiero do mnie dotarło. Chcesz powiedzieć, iż będzie można w ten sposób matrycować np. potencometry? Sorry jeśli wyraziłem się niezbyt fachowo.
[addsig]

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » środa 04 paź 2006, 23:54

......Mam w planach zrobić coś takiego i także stablicować, a nie obliczać funkcje (jak to się robi najczęściej), dzięki czemu pod każdy klawisz można będzie wsadzać cokolwiek...

Jakoś teraz to dopiero do mnie dotarło. Chcesz powiedzieć, iż będzie można w ten sposób matrycować np. potencometry? Sorry jeśli wyraziłem się niezbyt fachowo.
Troszkę o coś innego chodzi. A mianowicie każda akcja urządzenie (włączenie, puszczenie klawisza, pokręcenie potencjometrem - jeśli będą) będzie czerpała wzorce do działań z tablicy wzorców. To oznacza, że akcje będą zależeć wyłącznie od wyobraźni wypełniającego owe tablice (czyli... mojej ;)

Potencjometrów w taki sposób się nie matrycuje, ale jest inna, prosta metoda - na czas pomiaru podłącza się ''ślizgacz'' czyli tę końcówkę, na której zmienia się napięcie za pomocą kluczy np. 4067. Ten właśnie układ zawiera 16 przełączników więc może obsługiwac tyleż potencjometrów. Nie ma przeciwksazań do zastosowania większej ilości takich układów.
[addsig]

Awatar użytkownika
implant
Kontakt:

Post autor: implant » czwartek 05 paź 2006, 13:49

Super rzecz - gratuluje :)

juz widze na moim biurku pudełko "z nieokreśloną" ilością przycisków wysyłających komunikat "note on" - do włączania klipów w Live! :) konstrukcja byłaby podobna do tej potrzebnej do akordeonu - wiec poki co cierpliwie czekam i dodaje temat do ulubionych.
Analogi i cyfry fajne są :)

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » wtorek 10 paź 2006, 00:07

Aktualizacja - rozwiązywanie problemów przy programowaniu układu, zapraszam.
[addsig]

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » wtorek 10 paź 2006, 11:54

...Wreszcie po latach cud się dokonał ;)
...
Rewelizacja! Wreszcie bedzie mozna sobie domowym sposobem wykonac deptadlo midi do multiefektow! Gratulacje... mam nadzieje ze projekt sie bedzie rozwijal
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

ODPOWIEDZ