Jednak robimy sterownik MIDI

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:
Jednak robimy sterownik MIDI

Post autor: JankoMuzykant » czwartek 28 wrz 2006, 23:19

No właśnie - jak temat umarł to globalnie. A kiedy akurat ma się ukazać cykl na temat sterowników mnie się zachciało także tym bawić. Ale zupełnie inaczej, niż na początku. Duże systemy z dziesiątkami gałek zostawmy firmom, natomiast zauważyłem permanentny brak prościuteńkiego sterownika - przełącznika pedałowego np. do wyboru programu, sustaina, sterownika start - stop itp, bez gałek i zarazem takiego, który może złożyć zupełnie niedoświadczony amator lutowania. No i wziąwszy moje niedoszłe dzieło w trzy godzinki przerobiłem owo na prosty układ, do którego należy podłączyć kabel midi, przełączniki i można będzie używać. Cały sterownik to jeden scalak i siedem elementów, więc za budowę może się zabrać każdy, kto umie choćby odrobinę lutować. Nie trzeba nawet płytki drukowanej. Nie ma żadnego wchodzenia w zawiłości programowe, wszystko ma być gotowe (układ należy zaprogramować, ale na zasadzie małpowania opisu, który mam zamiar udostępnić).

Układ dysponuje 31 wejściami na przełączniki, które będę chciał obdzielić przydatnymi funkcjami. Oczywiście nie będzie sensu używać ich wszystkich, po prostu każdy podłączy się, gdzie mu będzie pasowało. Przypuszczalnie zrobi się z 10 wejść do wyboru programu (np. pierwszych 10 pozycji multiefektu itp), kilka sustainów (soft pedal i co tam jest jeszcze), start, stop, continue, dec/inc i... no właśnie, jeśli ktoś ma pomysły na jakieś komunikaty niechaj pisze.

Układ może wysyłać komunikaty nie tylko po wciśnięciu klawisza, ale także po puszczeniu (jak sustain), a również po wciśnięciu parzystym i nieparzystym (jak przełącznik dwustabilny).
Zapraszam do dyskusji, tym razem już wszystko działa, czeka mnie tylko zrobienie opisu.
A może jak się rozkręcę to dorobimy jakieś potencjometry ;)
[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Re: Jednak robimy sterownik MIDI

Post autor: pawello » czwartek 28 wrz 2006, 23:36

A moze TAKI sterownik do wyzwalania bebnow z samplera przez midi? Mozna by to polaczyc z jakim multipadem wlasnej roboty i w domu sobie wbijac bebny paluszkami albo palkami... Takie kontrolery sa drogie jak na to co potrafia a potrzeba jest...
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » czwartek 28 wrz 2006, 23:40

Super że znów temat powrócił. Mnie marzy się prosty tani Jog do wygodnego "przewijania" w cubase.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » czwartek 28 wrz 2006, 23:40

...A moze TAKI sterownik do wyzwalania bebnow z samplera przez midi? Mozna by to polaczyc z jakim multipadem wlasnej roboty i w domu sobie wbijac bebny paluszkami albo palkami... Takie kontrolery sa drogie jak na to co potrafia a potrzeba jest...
To jak już skończę, co zacząłem (niechaj w końcu coś zostanie skończone) to zrobię prostą klawiaturę dynamiczną. A potem się zobaczy.

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » czwartek 28 wrz 2006, 23:42

...Super że znów temat powrócił. Mnie marzy się prosty tani Jog do wygodnego "przewijania" w cubase.
A mnie d-beam, ale taki dwukanałowy (np. cutoff/res).

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » piątek 29 wrz 2006, 00:10

To jak już skończę, co zacząłem (niechaj w końcu coś zostanie skończone) to zrobię prostą klawiaturę dynamiczną. A potem się zobaczy....
Kontroler do deptania przez midi to tez bardzo spoko sprawa! ja chcetnie sie wyposaze - zawsze sie przyda! jakby mial dwoch potencjometrow jak w FCB 1010 Behringera ktore mozna by w jakies pedaly np ubrac - super! Ale i bez tych potencjometrow super...
U mojego kolezki widzialem programator uniwersalny - to moze moglbym ja lebiega sklecic sobie jakos samemu taki kontroler jesli bede wiedzial jak...
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » piątek 29 wrz 2006, 10:19

...No właśnie - jak temat umarł to globalnie. A kiedy akurat ma się ukazać cykl na temat sterowników mnie się zachciało także tym bawić. Ale zupełnie inaczej, niż na początku. Duże systemy z dziesiątkami gałek zostawmy firmom, natomiast zauważyłem permanentny brak prościuteńkiego sterownika - przełącznika pedałowego np. do wyboru programu, sustaina, sterownika start - stop itp, bez gałek i zarazem takiego, który może złożyć zupełnie niedoświadczony amator lutowania. No i wziąwszy moje niedoszłe dzieło w trzy godzinki przerobiłem owo na prosty układ, do którego należy podłączyć kabel midi, przełączniki i można będzie używać. Cały sterownik to jeden scalak i siedem elementów, więc za budowę może się zabrać każdy, kto umie choćby odrobinę lutować. Nie trzeba nawet płytki drukowanej. Nie ma żadnego wchodzenia w zawiłości programowe, wszystko ma być gotowe (układ należy zaprogramować, ale na zasadzie małpowania opisu, który mam zamiar udostępnić).

No to gdzie ta fota? Zaraz umieszczę to u siebie

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

richtig

Post autor: richtig » piątek 29 wrz 2006, 17:43

Super, że temat powrócił
IMHO Dobrze żeby prócz przycisków ze 6 potencjometrów można było też podłączyć.
D-Beam owszem, dobry pomysł, ale musiałby być bardziej sprawny od tego rolandowskiego (w moim samplerze SP-606 dbeam 'widzi' tylko obiekty w odległości od ok 10 do 20 cm. Czyli jest tylko ok 10cm na sterowanie wysokością co przy powiedzmy ustawionym dwuoktawowym zakresie regulacji uniemożliwia swobodne granie - mały ruch ręką i już tercja w górę).
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 29 wrz 2006, 17:46

...Czyli jest tylko ok 10cm na sterowanie wysokością co przy powiedzmy ustawionym dwuoktawowym zakresie regulacji uniemożliwia swobodne granie - mały ruch ręką i już tercja w górę)....

To fakt, a przy tym dziwnym jest, że sam pomysłodawca sprzedaje takie kity
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

richtig

Post autor: richtig » piątek 29 wrz 2006, 17:56

To fakt, a przy tym dziwnym jest, że sam pomysłodawca sprzedaje takie kity
Czyli w droższych instrumentach tego producenta dbeam działa tak samo?
www.myspace.com/pchelki

ODPOWIEDZ