Lampowy preamp mikrofonowy
Od jakiegos czasu zastanawiam sie nad zbudowaniem przedwzmacniacza mikrofonowego lampowego. Aktulanie posiłkuje sie książka "lampy elektronowe" Andrzeja Zawady. Wydaje mi sie ze chyba jednak lepiej bedzie wydac te 500 - 800zl na czesci i zlozyc sobie to powoli samemu niźli jezeli mial bym kupic juz gotowy preamp. Caly czas traktuje to jedynie w formie rozwazań, poniewaz w zyciu przylutowalem tylko kilka kabli ;) Jednak na szczescie mam dobrego znajomego ktory zawsze mi cos w tym temacie podpowie. Jestem cierpliwy tak wiec mysle ze moge to powolutku zaczac robic. Ale do rzeczy, drodzy muzycy majsterkowicze powiedzcie mi tylko jaki schemat by byl w miare prosty a i brzmial solidnie. Prosze podzielcie sie swoimi doswiadczeniami jezeli cos podobnego budowaliscie, kazda sugestia w tym temacie bedzie dla mnie naprawde duzo warta bo zbudowac cos takiego wcale prosta rzecza nie jest.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.
Re: Lampowy preamp mikrofonowy
Dodam jeszcze ze chcial bym tego przedwzmacniacza uzywac albo do nagran lektorskich, lub (i napewno) do rejestrowania spiewu.
-
Witam,
Gwoli ścisłości jest to książka Aleksandra Zawady. Mam nadzieję że nie złamię regulaminu zapraszając na forum przeznaczone lampom elektronowym trioda Myślę, ze po drodze spotkasz sporo problemów ale warto więc sie nie zniechęcaj:)
Gwoli ścisłości jest to książka Aleksandra Zawady. Mam nadzieję że nie złamię regulaminu zapraszając na forum przeznaczone lampom elektronowym trioda Myślę, ze po drodze spotkasz sporo problemów ale warto więc sie nie zniechęcaj:)
...Witam,
Gwoli ścisłości jest to książka Aleksandra Zawady
-------
Matko swieta racja,
Andrzej to imie mojego dobrego wujka z lutownica :D
Gwoli ścisłości jest to książka Aleksandra Zawady
-------
Matko swieta racja,
Andrzej to imie mojego dobrego wujka z lutownica :D
Ciekawe tez ile szlo by zaoszczedzic na takim prampie jezeli sume 500 - 700 zl poswiecic by na elementy takiego preampa. Wertujac forum natknalem sie na pytanie MONTERA w jednym z tematow "czy chcecie wiedziec jak zbudowac dobrze grajacy preamp" - cos w tym stylu, szkoda tylko ze nie pociagnal dalej swojej wypowiedzi:)
-
Witam,
Powiem tak: wszystko zależy od elementów składowych(jakości). Na mój gust różnice w brzmieniu to tylko subtelności. Podstawa to parametry; pasmo przenoszenia, odstęp od szumu, THD itp...
Powiem tak: wszystko zależy od elementów składowych(jakości). Na mój gust różnice w brzmieniu to tylko subtelności. Podstawa to parametry; pasmo przenoszenia, odstęp od szumu, THD itp...
- mlodyGrzesiek
podlaczam sie do tematu, ale bardziej ze wzgledow zajawkowych niz ekonomicznych..:)
jakies konkrety?
jakies konkrety?
Bodajze w wywiadzie z p.Lipinskim czytalem, ze wystarczy w preampie budzetowym wymienic czesci na wyzszej jakosci, a zyska od ze 3 klasy. PROBLEmem jest podobno selekcjonowanie lamp...
...Bodajze w wywiadzie z p.Lipinskim czytalem, ze wystarczy w preampie budzetowym wymienic czesci na wyzszej jakosci, a zyska od ze 3 klasy. PROBLEmem jest podobno selekcjonowanie lamp......
Tak jak juz zdazylem sie zorientowac najgorszym problemem w takich konstrkukcjach to wlasnie te nasze oslychane lampy, ale nie tylko. Podstawki na lampy tez. Wszystko dlatego poniewaz one nie sa juz produkowane. Ale dla chcacego nic trudnego w internecie sa ludzie ktorzy chca sprzedac takie lampy i sa ludzie ktorzy chca kupic. Pytanie tylko jaki schemat by byl najlepszy. I na jaki poziom zniekształcen sie ustawic budujac taki preamp (czytaj poziom "ciepla").
Tak jak juz zdazylem sie zorientowac najgorszym problemem w takich konstrkukcjach to wlasnie te nasze oslychane lampy, ale nie tylko. Podstawki na lampy tez. Wszystko dlatego poniewaz one nie sa juz produkowane. Ale dla chcacego nic trudnego w internecie sa ludzie ktorzy chca sprzedac takie lampy i sa ludzie ktorzy chca kupic. Pytanie tylko jaki schemat by byl najlepszy. I na jaki poziom zniekształcen sie ustawic budujac taki preamp (czytaj poziom "ciepla").
hmmmm, lampy chyba sa wciaz produkowane....