JoyBox USB v. 0.5

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Adam_F
JoyBox USB v. 0.5

Post autor: Adam_F » sobota 07 sty 2006, 18:57

Witam ,

nie wszystkich zainteresuje ten pomysł, ale myślę , że jest kilka osób którym się to spodoba :)

Dzięki wykorzystaniu programu Rejoice +joyPad + odrobine zabawy lutownicą uzyskałem namiastkę Knobboxa. Projekt nazwałem JoyBox - ponieważ po pierwsze sprawił mi dużo radości (w końcu niskim kosztem mam swoje knoby :), a pozatym faktycznie bazuje na JoyPad'ach.

Wyjaśnię teraz na czym polega standardowy patent:

- Joistik (Joypad, kierownica , cokowliek z kontrolerów gier) podpina się do systemu i konfiguruje w nim zgodnie ze standardową procedurą.

- Rejoice - program do zamiany komunikatów z kontrolerów gier na komuniakty midi pozwala na skonfigurowanie niemalże dowolnego komunikatu midi (Nie znam dokładnei całej specyfikacjistandardu MIDI więc nie jestem w stanie potwierdzić)

- Komunikaty z Rejoice'a są transmitowane na wirtualny port - MidiYoke tutaj spisuje się wyśmienicie :)

-I ostani etap to skonfigurowanie dowolnej aplikacji która odbiera midi - z czego tam każdy korzysta - testowałem na Rebirth.

Teraz czas na rozwinięcie tematu:

- Zmieniam obudowę joypada na pudełko , zamiast gałek analogowych wstawiam knoby i wszystko wyprowadzowam na obudowę. (Ten proces jest najbardziej czasochłonny i wymaga około 3 godzin pracy dla mniej wprawnej osoby)

Efekt końcowy , zamiast joy'a jest ładne pudełko wysyłające sygnały midi na porcie usb :)

Wady:

-Czas latencji skacze do 1 milisekundy jak dłubie się dużo na raz - zazwyczaj jest w graniczach 0,2 do 0,5

-Cały czas rejoice działa w tle , co nie każdemu musi się podoba

-W zależności od sprzetowej bazy (użytego joy'a) czułość knobów /faderów jest rózna - widać to zwłaszcza przy granicznych pozycjach i na środkach (DeadZone's - czyli martwe strefy)

-Nie wiem czy ruszy na MAC'u (nie mam więc nie wiem czy jest soft zamieniający komunikaty joy'a na midi)

Zalety:

-Niski koszt !!! (Budżet projektu który wykonałem zamyka się w kwocie niecałych 100 zł, z czego jest bardzo uzalezniony od stopnia rozwinięcia całości)

- Duże mozliwości konfiguracyjne (Obsłuży cokowliek co zosstanie rozpoznane jako kontroler gier)

- Radośc i satysfakcja z stworzenia własnego kawąłka sprzętu :)

Trochę danych technicznych:

-Użyłem na podstawę GamePad Apollo USB (30 zł)

- 4 knoby z nasadkami (Około 10 zł)

- 9 Przycisków (po złotówce każdy) a docelowo w poprawioenj wersji (jeszcze tyle zostąło mi do polutowania) będzie ich o osiem więcej

- kilka metrów kabla (grosze)

- dioda led

- pudełko (bezcenne - wygrzebane z szuflady :)

i na koniec link do screena jak to miejwięcej wygląda po złożeniu :

Obrazek

Mam nadzieję, że pomysł przyda się komuś.

ODPOWIEDZ