Hackie Hr 824 szukam schematu

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
Sroka
Hackie Hr 824 szukam schematu

Post autor: Sroka » wtorek 29 lis 2005, 01:57

Czy ma może ktoś schemat do monitorów Mackie Hr-824?

Lub doświadczenia w naprawie wzmacniacza?

Chodzi o to że podczas gry woofer wykonuje róchy które nie są proporcjonalne do wzmocnienia. Skok membrany jest większy niż amplituda wyjściowa. Wiem napewno ponieważ drugi monitor gra zupełnie inaczej. Do tego przy zwiększonej głośności słychać charczenie w głośniku.

Jeżeli spotkał się ktoś z podobnym problemem i wie jak go naprawić, to proszę powiedzcie.

Pozdrawiam, Sroka
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
Sroka

Re: Hackie Hr 824 szukam schematu

Post autor: Sroka » wtorek 29 lis 2005, 01:59

Chciałem jeszcze dodać że głośnik był zmieniany wiec napewno to nie jest przyczyną.
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Ano

Re: Hackie Hr 824 szukam schematu

Post autor: Ano » wtorek 29 lis 2005, 20:26

Masz dwa monitory, w tym jeden sprawny, wiec usterke mozna stosunkowo latwo zlokalizowac. Zrodlem znieksztalcen nie musi byc koncowka mocy. Po drodze jest kilka filtrow, kompresor z limiterem, zwrotnica. Przy umiejetnym krosowaniu sygnalu (poprzez kondensator) na kolejnych stopniach toru obu monitorow mozesz zidentyfikowac felerny modul. Zacznij od krosowania sygnalu na przelacznikach filtrow. Do tego wystarczy schemat blokowy zmanuala na str.16. Wyjscia wzmacniacza nie mozesz krosowac, poniewaz glosnik wlaczony jest w petle pradowego sprzezenia zwrotnego.

ODPOWIEDZ