Czy jest tu ktoś, kto buduje syntezatory?
.... o przepraszam muszę sprostować. Pisałem faktycznie o "przepisaniu starych schematów" ale miałem na myśli jedynie konstrukcje blokowe bo na tym bazuje Reaktor.
Re: Czy jest tu ktoś, kto buduje syntezatory?
Część ludzi na forum mogła być moim "sorem" w technikum w latach '90
.
Widzę, że jest potencjał zarówno w doświadczeniu jak i wiedzy. Mysłał ktoś o zrobieniu syntezatora (np VA) jako produktu? Takiego polskiego blofelda.

Widzę, że jest potencjał zarówno w doświadczeniu jak i wiedzy. Mysłał ktoś o zrobieniu syntezatora (np VA) jako produktu? Takiego polskiego blofelda.
...Część ludzi na forum mogła być moim "sorem" w technikum w latach '90
.
Pewnie ktoś myślał
natomiast (jak już pisał MB) takie przedsięwzięcie wymaga poswięcenia dużych środków i nikt się nie weźmie za coś takiego poważnie bez wizji komercyjnego sukcesu. Blofeld ma za sobą firmę z potencjałem i tradycjami a i tak np.od początku kuleje jego software. Gdyby to było takie proste to było by na rynku przynajmniej kilka takich "Blofeldów".

Pewnie ktoś myślał

To ja się zapytam o coś takiego- jak wiele czasu zajmuje budowa prostego syntezatora substraktywnego z dwoma VCO (bez wymyślnych fal- styknie piła, trójkąt, kwadrat i szum), subosc, przestrajalnym filtrem hp/bp/lp 12 db obwiednią na filtr i amp plus jedno lfo?
Stay Psychedelic People!
Bez obudowy - 3-4 tygodnie pracując "po godzinach", pod warunkiem, że się ma wszystkie podzespoły i warsztat (oscyloskop, mierniki). Z obudową - zależy jaką. Jak "ładną" to nawet parę miesięcy
Czasochłonność nie zależy od tego ile kształtów fal mają oscylatory tylko od tego na ile ktoś jest perfekcjonistą.

Czasochłonność nie zależy od tego ile kształtów fal mają oscylatory tylko od tego na ile ktoś jest perfekcjonistą.
W tym sęk, że ja bym osobiście w życiu nie dał rady z czymś takim
.
Nie orientuję się w TUC-u
Więc zapytam o koszta- jakieś 4 tysiaczki za takiego robionego parapeta?

Nie orientuję się w TUC-u

Więc zapytam o koszta- jakieś 4 tysiaczki za takiego robionego parapeta?
Stay Psychedelic People!
...W tym sęk, że ja bym osobiście w życiu nie dał rady z czymś takim
Przesada... Każdy kiedyś zaczynał... To kwestia głównie dobrych chęci a nie ponoszenia astronomicznych kosztów czy dysponowania jakąś szczególną wiedzą.
Więc zapytam o koszta- jakieś 4 tysiaczki za takiego robionego parapeta?...
Trochę mniej... Oto moje oszacowanie:
* wersja z klawiaturą
- układ elektroniczny na plytce drukowanej, z zasilaczem: 250 PLN,
- klawiatura: 500 PLN (wymontowana np. z fabrycznej klawiatury
sterującej USB),
- profesjonalna obudowa: 1000...1500 PLN.
* wersja bez klawiatury
- układ elektroniczny na plytce drukowanej, z zasilaczem: 300 PLN,
- profesjonalna obudowa: 500 PLN.
W obu przypadkach łączny czas pracy oceniam na 100..150 godzin. Zakładam, że obudowę lub przynajmniej jej elementy wykona specjalizowany warsztat.
Przesada... Każdy kiedyś zaczynał... To kwestia głównie dobrych chęci a nie ponoszenia astronomicznych kosztów czy dysponowania jakąś szczególną wiedzą.
Więc zapytam o koszta- jakieś 4 tysiaczki za takiego robionego parapeta?...
Trochę mniej... Oto moje oszacowanie:
* wersja z klawiaturą
- układ elektroniczny na plytce drukowanej, z zasilaczem: 250 PLN,
- klawiatura: 500 PLN (wymontowana np. z fabrycznej klawiatury
sterującej USB),
- profesjonalna obudowa: 1000...1500 PLN.
* wersja bez klawiatury
- układ elektroniczny na plytce drukowanej, z zasilaczem: 300 PLN,
- profesjonalna obudowa: 500 PLN.
W obu przypadkach łączny czas pracy oceniam na 100..150 godzin. Zakładam, że obudowę lub przynajmniej jej elementy wykona specjalizowany warsztat.
A ja tak z innej beczki... Szukam inspiracji w nowych brzmieniach dowolnej syntezy, i jeśli ktoś zrobił (lub zamierza zrobić) coś ciekawego wydającego dźwięki (im bardzie nietypowego, tym lepiej) ...
to chętnie będę wspierał finansowo. W razie czego, piszcie na priv. Gratuluję wiedzy, umiejętności i pozdrawiam!
L.
[addsig]

L.
[addsig]
"Rozmowy o muzyce, to jak tańczenie o architekturze". "Nadmiar wiedzy zabija ducha". "SZTUKA poszukiwana! Ktokolwiek wie, ktokolwiek słyszał?..." "Nie myl kamienia węgielnego z węglem kamiennym!"
Nietypowe to mogą już chyba być tylko połączenia w modularach

Stay Psychedelic People!
...Nietypowe to mogą już chyba być tylko połączenia w modularach
...
Nie zgadzam się.
Wciąż pojawiają nowe techniki syntezy, cały czas powstają nowe (nietypowe) rozwiązania, na przykład synteza granularna, wykorzystanie chaosu, fraktali, sieci neuronowych, modelowania sinusoidalnego, waveterrain synthesis itd.
Nawet do analogowych syntezatorów modularnych trafiają nowe pomysły pozwalające zrealizować eksperymenty soniczne niedostępne wcześniej. Na przykład dopiero od niedawna daje się zbudować moduł zawierający linię opóźniającą o płynnie (bezaliasowo) zmiennym opóźnieniu sterowanym napięciem. Taki moduł pozwala zaimplementować modelowanie fizyczne drgającej struny (model Karplusa-Stronga)

Nie zgadzam się.
Wciąż pojawiają nowe techniki syntezy, cały czas powstają nowe (nietypowe) rozwiązania, na przykład synteza granularna, wykorzystanie chaosu, fraktali, sieci neuronowych, modelowania sinusoidalnego, waveterrain synthesis itd.
Nawet do analogowych syntezatorów modularnych trafiają nowe pomysły pozwalające zrealizować eksperymenty soniczne niedostępne wcześniej. Na przykład dopiero od niedawna daje się zbudować moduł zawierający linię opóźniającą o płynnie (bezaliasowo) zmiennym opóźnieniu sterowanym napięciem. Taki moduł pozwala zaimplementować modelowanie fizyczne drgającej struny (model Karplusa-Stronga)