Muzykant 1 - prosty sterownik MIDI!

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:
Re: Muzykant 1 - prosty sterownik MIDI!

Post autor: JankoMuzykant » sobota 21 paź 2006, 19:34

To jak to bedzie dzialac fizycznie? Jak nacisne w gore to klawiszki PC zmienia swoje komunikaty z PC 0-7 na PC 8-15 itd?
Ano tak właśnie.
[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » sobota 21 paź 2006, 19:35

.......zrobi się całą listę życzeń.
Czyli potencjometrów kilka też się zrobi? :)...
Zrobi, tylko muszę sobie znaleźć czasu trochę na opis.
[addsig]

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » niedziela 22 paź 2006, 21:41

To jak to bedzie dzialac fizycznie? Jak nacisne w gore to klawiszki PC zmienia swoje komunikaty z PC 0-7 na PC 8-15 itd?
Ano tak właśnie.
Jednak nie zrobiłem tak, jak mówiłem, bo się robi trochę nielogicznie i niezgodnie z ideą prostoty Muzykanta 1. Zrobiłem po prostu Muzykanta 2 ;)
W skrócie - dziesięć klawiszy wyboru programu (0-9), dwa klawisze przesuwające zakres o 10 (czyli mamy dostęp do 100 programów), do tego dwa klawisze +1 i -1 oraz klawisz aktywujący wybór banku (na tę chwilę klawisze 0-9 zamieniają się na 0-90 co 10). Oczywiście nie ma potrzeby używać tego wszystkiego na raz.
Urządzenie ma dwupozycyjny wyświetlacz led (nieobowiązkowy, ale wygodny), który pulsuje słabiej albo mocniej w zależności od tego, czy gmeramy przy dziesiątkach, czy przy jednostkach.
Opis za niedługo, układ jest zlutowany, oprogramowany i działa jak należy.
[addsig]

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » niedziela 22 paź 2006, 22:55

Jednak nie zrobiłem tak, jak mówiłem, bo się robi trochę nielogicznie i niezgodnie z ideą prostoty Muzykanta 1.
no... wypasiona wersja... mam tylko pytanko...skoro w banku moze byc 128 barw (welokrotnosc 8) to czemu urzadzenie posluguje sie welokrotnoscia 10? to nie zebym sie czepial tylko nie bardzo rozumiem dlaczego akurat tak - no chyba ze klawiszki sluza tez to wybierania typu direct - czyli od razu do okreslonego numerku z zakre 0-127...ale nie sluza wiec...? wielokrotnosc 8 dawalaby nam mozliwosc obslugi 128 barw oraz ilosc przyciskow mniejsza o 2... Tak czy tak gratuluje i ciesze sie bardzo ze wykonales ten projekt!!!
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » poniedziałek 23 paź 2006, 09:18

...Jednak nie zrobiłem tak, jak mówiłem, bo się robi trochę nielogicznie i niezgodnie z ideą prostoty Muzykanta 1.
no... wypasiona wersja... mam tylko pytanko...skoro w banku moze byc 128 barw (welokrotnosc 8) to czemu urzadzenie posluguje sie welokrotnoscia 10? to nie zebym sie czepial tylko nie bardzo rozumiem dlaczego akurat tak - no chyba ze klawiszki sluza tez to wybierania typu direct - czyli od razu do okreslonego numerku z zakre 0-127...ale nie sluza wiec...? wielokrotnosc 8 dawalaby nam mozliwosc obslugi 128 barw oraz ilosc przyciskow mniejsza o
1. Bo ludzie wolą dziesiątki niż ósemki.
2. Bo dwie cyfry mogą pokazywać 00-99
3. Bo 100 wystarczy ;)

Jedna z możliwości to ''direct'' (klawsz BANK, dziesiątki, jednostki - program change wyłazi dpoiero po wybraniu jednostki)
2... Tak czy tak gratuluje i ciesze sie bardzo ze wykonales ten projekt!!!
Dzięki, ciekawe, czy ''patentowe'' pulsowanie cyferek się spodoba, czy będzie wkurzać ;)

[addsig]

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » poniedziałek 23 paź 2006, 10:40

Jedna z możliwości to ''direct'' (klawsz BANK, dziesiątki, jednostki - program change wyłazi dpoiero po wybraniu jednostki)
To zmienia postac rzeczy!

Dzięki, ciekawe, czy ''patentowe'' pulsowanie cyferek się spodoba, czy będzie wkurzać ;)
No sie okaze kiedy sie zmontuje i zobaczy
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
klinikal

Post autor: klinikal » wtorek 24 paź 2006, 11:48

Dobra robota JankoMuzykant!!!

Już zamówiłem potrzebne części i czekam na dostawę :)
Nie mam wielkiego doświadczenia w elektronice (kilka rozebranych radyjek w młodosći) ale postanowiłem, że spróbuję :D

A mam pytanie odnośnie przełączników.
Czy ktoś się orientuje gdzie można kupić jakieś przyciski, przełączniki, które poprzez podświetlenie (np. dioda) sygnalizowałyby swój stan (on/off)?
Może jest jakiś sposób lub prosty układ aby coś takiego zmontować?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » wtorek 24 paź 2006, 12:02

Niedługo minie 3-lecie budowy.
Gratuluję cierpliwości.
O skuteczności i efektywności pisać nie będę.

richtig

Post autor: richtig » wtorek 24 paź 2006, 17:12

Czy ktoś się orientuje gdzie można kupić jakieś przyciski, przełączniki, które poprzez podświetlenie (np. dioda) sygnalizowałyby swój stan (on/off)?
Może jest jakiś sposób lub prosty układ aby coś takiego zmontować?
Też się na elektronice nie znam, ale wiem, że jest taki prosty układ (bez skojarzeń politycznych proszę:) ) co się nazywa przełącznik mono(lub -bi, nigdy nie pamietam)-stabilny który by coś takiego umożliwiał. Tylko np. po załadowaniu nowego projektu/presetu podświetlenie przycisków nie odpowiadało by stanowi ich "przyciśnięcia" widzianemu przez komputer/instrument do którego podłączony jest Muzykant. Do tego potrzebna byłaby obustronna komunikacja MIDI.
Ale niech się lepiej wypowie ktoś bardziej kompetentny.
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » wtorek 24 paź 2006, 18:42

...Niedługo minie 3-lecie budowy.
Gratuluję cierpliwości.
O skuteczności i efektywności pisać nie będę....
Z powodu wysypu jakieś 3 lata temu tanich kontrolerów układ pewnie nigdy by się nie pojawił, gdyby nie to, że akurat miesiąc temu robiłem coś podobnego (ale zupełnie z innej branży) i powstał swego rodzaju ''odpad'' (schematy, charakterystyka itp).
Obecnie sens projektowania czegoś takiego bardziej złożonego jest zbliżony do sensu uprawiania ogróda na działce - kupa inwestycji (głównie czasu), nieco satysfakcji i zero opłacalności.

Od seryjnej produkcji mamy Chiny, nam pozostaje co najwyżej hobbystyczne dłubanie. I jak tylko będę miał ochotę, to sobie coś jeszcze wydłubię, wyłącznie dla tak zwanej własnej radochy.
[addsig]

ODPOWIEDZ