Skosy, załamania i inne bajery w akustyce pomieszczenia
Master...i jak to wplywa na pochlanianie czestotliwosci u Ciebie??? Jest widoczna (slyszalna) roznica????
Masz tez wytlumione sciany ?
Czy majac takie piramidki na suficiejest sens zakrzywianie tego sufiitu????...
W moim Studio są roznego rodzaje pochłaniacze, poniewaz pomieszczenie w ktorym pracuje nie jest doskonałe ani bardzo duze , jest dusyc powaznie wytłumione . .. ale jesli chodzi o Te akurat gabki mam ich kilka rodzajow, . : bezposrednio za głosnkami na scianie sa przyklejone piramidki,takze na scianie przed głosnikami ... Na suficie mam przyklejone najtansze z tych gabek,A w rogach specjalne poł-okragłe pochłaniacze Stosunkowo nie dawno zainstalowałem te Ustroje ... Lecz bezposrednio po zainstalowaniu Efekt był tak drastyczny ze musiałem sie przyzwyczaic do nowej Akustyki .... Zmieniło sie diametralnie ... CO sie tyczny Sufiitu ja nie miałem z tym strasznego problemu u mnie jedynie odbijały sie wysokie czestotliwosci , po przykeljeniu tego czegos, problem znikł. Oczywiscie nalzy uwazac bo mozna ( przedobrzyc ) wtedy mamy odwrotny problem.
Z dosiwadczenia wiem z dudniace sciany podłoga lub sufit , ... jest bardzo trudno wytłumic, najgorsze sa niskie czestotliowsci . za mioimi plecami jest sciana BETONOWA ...... tragedia ... bardzo duzo wysiłku energi i pieniedzy zajeło mi aby przestała sie wzdudniac.cienki Beton jest jednym z najbardziej akustycznych materiałow, najlepsze sa pełne Cegły .
Odpowiadajac na pytanie ...... Im wieksze piramidki tym tłumimy coraz nizsze czestotliowsci . W miim przypadku Te ustroje pomogły i zmieniłu Drastycznie akustyke pomieszczenia na lepsze.
Re: Skosy, załamania i inne bajery w akustyce pomieszczenia
Czy te piramidki gabkowe da sie przykleic bezposrednio na sciane?????
Czy ktos moze podac cene welny mineralnej?? I wymiar rolki???...
te piramidki maja super mocny klej, praktycznie nie do oderwania,(chyba ze z tynkiem
ja stwierdzilem ze kupuje bez kleju, gdyz sa po pierwsze tansze a po drugie bardziej mobilne (przyklejam je dwustronna tasma, z marketu budowlanego), w kazdej chwili moge je odkleic bez najmniejszego problemu.pozdrawiam.
te piramidki maja super mocny klej, praktycznie nie do oderwania,(chyba ze z tynkiem

czarna muza dobry sound Quincy Jones
...Czy te piramidki gabkowe da sie przykleic bezposrednio na sciane?????
ja stwierdzilem ze kupuje bez kleju, gdyz sa po pierwsze tansze a po drugie bardziej mobilne (przyklejam je dwustronna tasma, z marketu budowlanego), w kazdej chwili moge je odkleic bez najmniejszego problemu.pozdrawiam....
tak, to prawda , TEn Klej Jest Jakis ATOMOWY ,.,, jak raz przykleisz potem sa problemy z oderwaniem...

tak, to prawda , TEn Klej Jest Jakis ATOMOWY ,.,, jak raz przykleisz potem sa problemy z oderwaniem...
Witam,
czy tu FORUM BUDOWLANE ?
Poczuwam sie do tego aby na forum budowlanym zając ,głos.
1- bas w pomieszczeniu reguluje się 3 sposobami:
A/ odpowiednie wymiary tj proporcje scian i sufitu
B/ zastosowanie elementów narożnych zarówno w kątach jak i przy krawędziach tj sufit sciana
C/ aktywne pułapki basowe
2- srednie częstotliwości reguluje się przez wykładziny lub konstrukcje -dyfuzory
Kolejna uwaga :
NIE TYLKO WYTŁUMIA SIĘ CZESTOTLIWOSCI ALE TEZ PODBIJA
I na koniec;uwaga z watą szklaną !!!
jezeli występują ruchy powietrza w pomieszczeniu, następuje rozpraszanie najdrobniejszych cząsteczek wełny mineralnej !!!
Obecnie jest zakaz ( na zachodzie) używania wełny mineralnej do izolacji kominków , właśnie z tego powodu jak piszę powyżej - ruch powietrza ogrzanego porywające cząstki wełny. które dostają się do płuc i mogą skończyć żywot bodowlańca-muzyka +++
Moim zdaniem zamiast budować konstrukcje ( wibrujące , dudniące i chorobotwórcze ) warto wejść w gotowe systemy, które są drogie ale na pewno tansze od dobrej klawiatury.
czy tu FORUM BUDOWLANE ?
Poczuwam sie do tego aby na forum budowlanym zając ,głos.
1- bas w pomieszczeniu reguluje się 3 sposobami:
A/ odpowiednie wymiary tj proporcje scian i sufitu
B/ zastosowanie elementów narożnych zarówno w kątach jak i przy krawędziach tj sufit sciana
C/ aktywne pułapki basowe
2- srednie częstotliwości reguluje się przez wykładziny lub konstrukcje -dyfuzory
Kolejna uwaga :
NIE TYLKO WYTŁUMIA SIĘ CZESTOTLIWOSCI ALE TEZ PODBIJA
I na koniec;uwaga z watą szklaną !!!
jezeli występują ruchy powietrza w pomieszczeniu, następuje rozpraszanie najdrobniejszych cząsteczek wełny mineralnej !!!
Obecnie jest zakaz ( na zachodzie) używania wełny mineralnej do izolacji kominków , właśnie z tego powodu jak piszę powyżej - ruch powietrza ogrzanego porywające cząstki wełny. które dostają się do płuc i mogą skończyć żywot bodowlańca-muzyka +++
Moim zdaniem zamiast budować konstrukcje ( wibrujące , dudniące i chorobotwórcze ) warto wejść w gotowe systemy, które są drogie ale na pewno tansze od dobrej klawiatury.

Koszty Kolego..koszty.. :)
Te systemy sa cholernie drogie i kogo na nie stac...Tymbardziej, ze jakies zaadoptowane pomieszzcenie nie jest tego warte....
Mam jeszzce pytanie odnoscie welny mineralnej..w jakich wymiarach sie je kupuje???? Czy to sa takie rolki, ktore po rozwinieciu daja pas o odpowiedniej szerokosci i dlugosci???
Jesli tak to prosze o informacje na ten temat

GG: 3639545
Jesli nie musza byc plyty wiorowe to mozesz sprobowac z gotowymi tablicami korkowymi. Wystarczy je podwiesic na linkach pod roznymi kontami wzgledem sufitu a na nie polozyc welne mineralna lub gabke. Swobodne wieszanie daje mozliwosc regulacji ustawien w poszukiwaniu optymalnego dzialania. W prawdzie nie robilem zadnych pomiarow ale odsluchowo roznica w rezonansach na niskich czestotliwosciach jest znaczaca.
Oczywiscie mozna podobny zabieg zrobic z plytami kartonowo gipsowymi tyle, ze kazda z tego typu plyt trzeba by bylo zainstalowac na sztywnej i gestej ramie (akustycznie lepsze by bylo drewno niz metal), w kasetony ramy wlozyc twarda welne i podwiesic to na stalowych linkach, w przypadku tego typu konstrukcji obciazenia zarowno sufitu jak i linek moze byc znaczace dlatego trzeba by bylo znalezc specjaliste.
Pozdrawiam,
Mateusz Wozniak
PSPaudioware.com
Oczywiscie mozna podobny zabieg zrobic z plytami kartonowo gipsowymi tyle, ze kazda z tego typu plyt trzeba by bylo zainstalowac na sztywnej i gestej ramie (akustycznie lepsze by bylo drewno niz metal), w kasetony ramy wlozyc twarda welne i podwiesic to na stalowych linkach, w przypadku tego typu konstrukcji obciazenia zarowno sufitu jak i linek moze byc znaczace dlatego trzeba by bylo znalezc specjaliste.
Pozdrawiam,
Mateusz Wozniak
PSPaudioware.com
Dwie uwagi:
Beton (zwłaszcza surowy, niemalowany) jest jednym z najlepszych akustycznie materiałów budowlanych, ponieważ jest bardzo spójny i ma wysoki współczynnik pochłaniania (alpha=0,36, prawie niezależny od częstotliwości, znacznie lepszy np. od gipsu). Płaska powierzchnia z betonu ustępuje pod tym względem jedynie specjalistycznym perforowanym absorberom.
Wełna mineralna otrzymywana jest w procesie przetapiania skał włóknistych. Polecam lekturę http://www.rockwool.pl/sw6479.asp
Nie jest szkodliwa dla zdrowia.
Beton (zwłaszcza surowy, niemalowany) jest jednym z najlepszych akustycznie materiałów budowlanych, ponieważ jest bardzo spójny i ma wysoki współczynnik pochłaniania (alpha=0,36, prawie niezależny od częstotliwości, znacznie lepszy np. od gipsu). Płaska powierzchnia z betonu ustępuje pod tym względem jedynie specjalistycznym perforowanym absorberom.
Wełna mineralna otrzymywana jest w procesie przetapiania skał włóknistych. Polecam lekturę http://www.rockwool.pl/sw6479.asp
Nie jest szkodliwa dla zdrowia.
...Dwie uwagi:
MB z całym szacunkiem....... CO TO ZA BREDNIE .????
MIeszkam w domu gdzie sciany sa z wielkiej Płyty ........ czyli beton . Absolutnie zandej Absorbcji , sciany betonowe przenosza dzwiek w taki sposob jak zaden inny materiał. ale nie pochłaniaja , DAM przyklad, mieszkam na 5 pietrze , kilka tygodni temu obudziła mnie muzyka zaznaczam głosno .... myslalem ze to sasiad obok słucha tak głosno ... wsciekly poszedłem do niego a tam cisza. okazało sie ze to jakas małolata na prterze uprawiała Aerobik, cały , dosłownnie cały blok to słyszał, Beton przenosi Bardzo dobrze dzwiek ale nie Absorbuje , nic nie pochłania, sciany wrecz działaja jak jak wielkie MEMBRANY , ktore przenosza doskonale niskie czestotliwosci, Dlatego wyciszenie mojego pomieszczenia w ktorym pracuje kosztowało mnie mase kasy . Studio ma 20 m2 ... tzn Miało , po zainstalowaniu wszelkich rozpraszczy Gabek, itd ... nalezy odjac po uwaga ( 35 cm ) na kazdej scianie . Wiec nie pisz o jakims pochłanianiu , przenoszenie jest tutaj bardziej odpowiednim słowem.
POwiem jeszcze moj przyjaciel ma studio , gdzie sciany sa z Cegły ... Praktycznie mowiac , wyciszenie jego scian polegało na usunieciu odbic dzwieku od scian , postawił kilka polek z ksiazkami .....i to wszystko . DZiała Idealnie . u mnie pomio ze sciany sa obładowane Towarem... nadal wzbudzaja sie niskie czestotliwosci ...cos gra i jest to sciana ...własnie z betoy , Na samym poczatku gdy zauwazyłem ze bede miał problemy , zaprosiłem zaprzyjaznionego Akustyka ktory pracuje w TV .... stwierdził Cytuje "" NO TO GOOD LACK "" poczym powiedział... Satry ...gorzej juz niema ...
MIeszkam w domu gdzie sciany sa z wielkiej Płyty ........ czyli beton . Absolutnie zandej Absorbcji , sciany betonowe przenosza dzwiek w taki sposob jak zaden inny materiał. ale nie pochłaniaja , DAM przyklad, mieszkam na 5 pietrze , kilka tygodni temu obudziła mnie muzyka zaznaczam głosno .... myslalem ze to sasiad obok słucha tak głosno ... wsciekly poszedłem do niego a tam cisza. okazało sie ze to jakas małolata na prterze uprawiała Aerobik, cały , dosłownnie cały blok to słyszał, Beton przenosi Bardzo dobrze dzwiek ale nie Absorbuje , nic nie pochłania, sciany wrecz działaja jak jak wielkie MEMBRANY , ktore przenosza doskonale niskie czestotliwosci, Dlatego wyciszenie mojego pomieszczenia w ktorym pracuje kosztowało mnie mase kasy . Studio ma 20 m2 ... tzn Miało , po zainstalowaniu wszelkich rozpraszczy Gabek, itd ... nalezy odjac po uwaga ( 35 cm ) na kazdej scianie . Wiec nie pisz o jakims pochłanianiu , przenoszenie jest tutaj bardziej odpowiednim słowem.
POwiem jeszcze moj przyjaciel ma studio , gdzie sciany sa z Cegły ... Praktycznie mowiac , wyciszenie jego scian polegało na usunieciu odbic dzwieku od scian , postawił kilka polek z ksiazkami .....i to wszystko . DZiała Idealnie . u mnie pomio ze sciany sa obładowane Towarem... nadal wzbudzaja sie niskie czestotliwosci ...cos gra i jest to sciana ...własnie z betoy , Na samym poczatku gdy zauwazyłem ze bede miał problemy , zaprosiłem zaprzyjaznionego Akustyka ktory pracuje w TV .... stwierdził Cytuje "" NO TO GOOD LACK "" poczym powiedział... Satry ...gorzej juz niema ...
POwiem jeszcze moj przyjaciel ma studio , gdzie sciany sa z Cegły ... Praktycznie mowiac , wyciszenie jego scian polegało na usunieciu odbic dzwieku od scian , postawił kilka polek z ksiazkami .....i to wszystko . DZiała Idealnie . u mnie pomio ze sciany sa obładowane Towarem... nadal wzbudzaja sie niskie czestotliwosci ...cos gra i jest to sciana ...własnie z betoy , Na samym poczatku gdy zauwazyłem ze bede miał problemy , zaprosiłem zaprzyjaznionego Akustyka ktory pracuje w TV .... stwierdził Cytuje "" NO TO GOOD LACK "" poczym powiedział... Satry ...gorzej juz niema ... ...
Moze jest roznica miedzy plyta betonowa, a zelbetonowa...slyszalem, ze bloki budowane sa z tej drugiej...???
GG: 3639545
Moze jest roznica miedzy plyta betonowa, a zelbetonowa...slyszalem, ze bloki budowane sa z tej drugiej...???
Najprawdopodobniej tak. Beton jest fantastycznie sztywny, ale niestety betonowe płyty są powiązane elastycznymi stalowymi prętami, które przenoszą drgania z jednej płyty na drugą. Kolego Master, odsyłam do podstawowej literatury fachowej, wybacz, ale bardzo często wypisujesz tutaj różne bzdury, które zdecydowanie nie pasują do Twojego nicka, np.
w tym wątku
Najprawdopodobniej tak. Beton jest fantastycznie sztywny, ale niestety betonowe płyty są powiązane elastycznymi stalowymi prętami, które przenoszą drgania z jednej płyty na drugą. Kolego Master, odsyłam do podstawowej literatury fachowej, wybacz, ale bardzo często wypisujesz tutaj różne bzdury, które zdecydowanie nie pasują do Twojego nicka, np.
w tym wątku