Robimy sterownik MIDI

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Socker
Re: Robimy sterownik MIDI

Post autor: Socker » środa 16 cze 2004, 01:32

Dzięki za podpowiedż.Czyli trzeba to zrobić programowo,będę próbował.

A czy istnieją przetworniki 14-to bitowe,np. jakieś specjalizowane,

używane w fabrycznych instrumentach?

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 16 cze 2004, 08:39

...Dzięki za podpowiedż.Czyli trzeba to zrobić programowo,będę próbował.

A czy istnieją przetworniki 14-to bitowe,np. jakieś specjalizowane,

używane w fabrycznych instrumentach?

oczywiscie ze istnieja

chociazby fantastyczny mikrokontroler Analog Devices ADUC812 - z wbudowanymi 8-mio kanalowymi przetwornikami 12bit albo ADUC816 z 16 bitowcami.

a tutaj Cala linia tych procesorkow

Procesorki sa kompatybilne z klasykiem swojego gatunku czyli 8052, zawieraja wbudowane troche RAMu i calkiem sporo Flasha ladowanego programowo. Zeby go zaprzac toto pracy potrzebujesz tylko kwarcu, 2 kondensatorow, zasilacza i konwertera napiec do RS232.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
filipgolarz

Post autor: filipgolarz » niedziela 07 lis 2004, 20:16

Ja bym polecal uklad ADC 0809 lub ADC0804, jest to 8bitowy i latwy w obsludze i mozna go dopasowac do kazdego procesorka... albo uzyjcie odrazu procka AVR 8535 ma 8 przetwornikow 11bitowych, chyba...

Lubię majsterkować

Awatar użytkownika
KamilFX

Post autor: KamilFX » sobota 22 sty 2005, 19:15

Może się urwę z choinki ale przez dłuższy czas nie zaglądałem. Czy kontroler jest już działający i sprawny czy raczej Janko Muzykant przeprowadził się i cisza??

Nie ma co

Awatar użytkownika
KamilFX

Post autor: KamilFX » sobota 22 sty 2005, 19:33

Co z moim sterownikiem do Auditiona!?!?!

...

Czyli najprostszej wersji sterownika typu STOP PLAY itd. też nie ma. A więc ze stoickim spokojem możemy razem zawołać do tablicy JM.\\

JANKU MUZYKANCIE!!!!!!! please wróć:-)
Nie ma co

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 23 sty 2005, 04:18

I tutaj moje pytanie: przetwornik jest ośmiobitowy a komunikat Pitch Bender,jak wiadomo, składa się z dwóch 7-mio bitowych słów (LSB 0-127 i MSB 0-127).Jakiej trzeba użyć sztuczki,aby z ośmiu bitów uzyskać rozdzielczość 14-to bitową?Czy profesjonalne klawiatury w praktyce wysyłają rzeczywiście wartości od 0 do 16383 ( taka jest możliwa wartość do zapisania w 14 bitach)?

Ja w końcu użyłem tylko jednego bajtu,ściślej 7-miu bitów tego bajtu,drugi ma zawsze wartość zero.Wysyłam wartości od 0-127,

no i działa,choć jestem pewien,że z niewłaściwą rozdzielczością, nie daje mi to spokoju.Jakiego użyć algorytmu aby "przeliczyć" to 7 na 14? Bo skoro działa gdy wysyłam tylko jeden bajt, to co powinno być w tym drugim?Zdaję sobie sprawę,że dosłownie nie da się przy pomocy przetwornika 8-mio bitowego uzyskać 14-to bitowej rozdzielczości ale może jest na to jakiś sposób?

14-bitowa wartość pozwala Ci po pierwsze na zastosowanie dowolnej funkcji odwzorowującej charakterystykę potencjometru na skalę odstrojenia. W rozbudowanej wersji sterownika możesz wbudować kilka krzywych (lub funkcję schodkową), których dokładne 14-bitowe wartości będą odczytywane z tablicy ROM adresowanej 8-bitową wartością odczytaną z przetwornika A/C.

Druga możliwość to zaimplementowanie programowego wygładzania. Niestety, jest to wyższa szkoła jazdy, pozwala jednak na pozbycie się słyszalnych skoków związanych z niewystarczającą rozdzielczością częstotliwości odstrojenia benderem. Wygładzanie najlepiej zrealizować poprzez interpolację funkcjami spline lub algorytm filtracji adaptacyjnej. Niestety, oba podejścia wymagają trochę wiedzy nt. cyfrowego przetwarzania sygnałów, no i zapasu mocy obliczeniowej w procesorze, więc nie wiem czy jest sens ciągnąć temat...

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » sobota 27 sie 2005, 19:40

Witam po baaardzo długiej przerwie.

Przerwa została spowodowana... remontami, zarabianiem pieniędzy, zbyt dużą ilością różnych miłych zajęć itp itd a zresztą co tu się tłumaczyć, zawaliłem sprawę ;)

Ale przede wszystkim pojawił się smutny (albo wesoły) powód zarzucenia projektu. Powodem owym jest... no właśnie, pojawianie się sterowników w pełni konfigurowalnych w cenie tak konkurencyjnej, że odniechciało mi sie robić własnego. Za ~400 zł możemy mieć 16-to potecjometrowy pulpicik, z usb, z midi thru. Jeśli komuś mechanika nie podejdzie zawsze urządzenie można rozdłubać i zamontować własne potencjometry czy co kto chce.

Możemy się chyba jednak cieszyć, że takich urządzeń ostatnio sporo się wysypało na rynek.

Natomiast nieco rzeczy zostało zrobionych i zastanawiam się nad opublikowaniem dokumentacji do najprostszych kostek wyrzucających z siebie komunikaty midi umożliwiającej podłączenie przełączników. Można by z tego robić różne selektory, wybory programu, sterowniki nożne itp. ustrojstwa. Czegoś takiego brakuje a koszt byłby żaden (należało by sobie kupić układ za kilka zł i go zaprogramować. Do tego zasilacz, choćby z baterii, kwarc i koniec).

Nie obiecuję ale jeśli znalazł bym czas może powstała by strona z opisem.

Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Awatar użytkownika
implant
Kontakt:

Post autor: implant » niedziela 28 sie 2005, 10:20

Natomiast nieco rzeczy zostało zrobionych i zastanawiam się nad opublikowaniem dokumentacji do najprostszych kostek wyrzucających z siebie komunikaty midi umożliwiającej podłączenie przełączników. Można by z tego robić różne selektory, wybory programu, sterowniki nożne itp. ustrojstwa. Czegoś takiego brakuje a koszt byłby żaden (należało by sobie kupić układ za kilka zł i go zaprogramować. Do tego zasilacz, choćby z baterii, kwarc i koniec).

Nie obiecuję ale jeśli znalazł bym czas może powstała by strona z opisem.

...

mimo wysypu tego typu rządzeń w "śmiesznych" cenach byłoby fajnie jakbyś umieścił dokumentację na jakiejś stronie (nawet mogę udostępnić Ci u siebie miejsce na serwerze jakby co :) ), fajnie jest czasem coś zrobić samemu, tymbardziej że piszesz że to nie są skomplikowane rzeczy :)

:)
Analogi i cyfry fajne są :)

Awatar użytkownika
zk12

Post autor: zk12 » niedziela 25 cze 2006, 22:33

...No więc po dużej przerwie zatęskniłem za lutownicą i sprawa omawianego [kidyś na grupie p.r.m.b] sterownika midi nieco się posunęła.....

Wszystko pięknie i cacy.Gdzie szukać dokumentacji projektu.
Mam 35 lat, średnie wykształcenie. Pracuję w elektrowni wodnej.

mishka

Post autor: mishka » niedziela 13 sie 2006, 13:18

witam
poszukuje osoby ktora wykona dla mnie kontroler midi(enkodery+suwaki+przyciski) do obslugi programow muzycznych podlanczny do portu usb (obudowe zrobie sobie sam)
w celu ustalenia szczegolow prosze o kontakt na najlepiej na gg 4928882 ew email mishka(małpa)people.pl

posiadam juz jeden taki kontroler (seryjny) i moze byc tez opcja z przerobieniem go na wlasny projekt (zwiekszenie liczy suwakow itp...)

ps najlepiej osoby ze slaska, choc nie koniecznie
pozdrawiam

ODPOWIEDZ