Akordeon MIDI

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Redakcja
Re: Akordeon MIDI

Post autor: Redakcja » niedziela 17 lut 2008, 21:37

...Oczywiście służę pomocą i radą...

Wiedziałem, i bardzo, bardzo dziękuję .

W sumie przepraszam za odgrzewanie kotletów, lecz dopiero teraz znalazłem chwilkę oddechu aby tak naprawdę przyjrzeć się całemu tematowi, a w szczególności temu, co sam w nim powypisywałem . Niemniej po kolei, a wpierw pozwolę sobie odnieść się do słów naszego nowego kolegi gdyż nie bardzo zgadza mi się tu punkt 5 w jego wypowiedzi:

Weltmeister jako jedyna fabryka akordeonów (reszta to manufaktury) wypuszczała na rynek dobrze nastrojone instrumenty i nie ma w tych produktach brakoróbstwa tak powszechnego we "włoszech"

Otóż Weltmeister, obecnie już tylko Hohner po "wykupieniu" tego pierwszego, nie była jedyną fabryką akordeonów. Było ich, i dalej jest, znacznie więcej. Wystarczy tu przywołać coś z własnego podwórka, np. BEFA - Bydgoską Fabrykę Akordeonów. W "tamtych" czasach owa nasza firma bynajmniej nie mała czego się wstydzić. Więcej, nawet w podstawowych swych wyrobach (Flis, Kujawiak, Victoria) stosowała głosy których ciężko było uświadczyć na owe czasy w tym samym przedziale cenowym we współczesnym im Weltmeistrom. Szkoda tylko, że najwyższym naszym modelem rynkowym była Carmen (96-basów). Cóż, widać takie to już były czasy .

Pisząc dalej o "manufakturach" warto tu zwrócić uwagę na jakiej zasadzie pracują obecnie firmy włoskie. A tu należy koniecznie zajrzeć choćby do włoskiego miasteczka Castelfidardo .

Jeśli już ktoś z Was odnalazł się tam "akordeonowo", to teraz niech znajdzie znane mu włoskie firmy akordeonowe, które tam niby nie produkują . Dla "utrudnienia" dodam, iż każda z nich to właśnie owa "manufaktura", tyle, że konia z rzędem każdemu, który odróżni obecnie co i od kogo w każdym włoskim akordeonie pochodzi. Na dobitkę dopowiem od siebie, iż flagowe modele Hohnera (Gola, Morino) pochodzą bezpośrednio z owego zagłębia. Tu sorry, iż nie "sprzedam" konkretnej firmy, ale nie wiem do końca czy to aby nie jakowaś tajemnica handlowa.

Napisałem też:

Strojenie akordeonu odbywa się na różne sposoby, w zależności od tego czy zaczynamy od początku (totalna wymiana stroików), czy też instrument tylko podstrajamy. W każdym jednak z przypadków głosy ostatecznie stroimy w głośniach (tonlagach).

Oczywiście zapomniałem tam dodać, iż chodzi o strojenie z grubsza, o czym mocno przytomnie wspomniał już kolega crucianelli.

Dalej też nieopatrznie, się okazuje, stwierdziłem, że:

Tym bardziej, iż pewnym światełkiem w tunelu jeśli chodzi o mechanikę może być zastosowanie kontaktronów, wzorem najnowszych rozwiązań Excelsiora.

Otóż, jak na dziś, to guzik prawda . Tak było, ale już nie jest. Obecnie obowiązują hallotrony!

Tu zgadnijcie jaka firma we wspomnianym powyżej mieście się w tym specjalizuje, a co za tym idzie zaopatruje wszystkie pozostałe "manufaktury".

Dla pierwszego z forumowiczów który na to prawidłowo odpowie mam zagwarantowaną mocno zacną nagrodę. Naprawdę warto poszukać
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
mr-darni

Post autor: mr-darni » poniedziałek 18 lut 2008, 00:14

....

Tu zgadnijcie jaka firma we wspomnianym powyżej mieście się w tym specjalizuje, a co za tym idzie zaopatruje wszystkie pozostałe "manufaktury".

Dla pierwszego z forumowiczów który na to prawidłowo odpowie mam zagwarantowaną mocno zacną nagrodę. Naprawdę warto poszukać
...

Stawiam na Giganta

Paulo Soprani ??null

Awatar użytkownika
mr-darni

Post autor: mr-darni » poniedziałek 18 lut 2008, 00:17

literówka / poprawka:
Paolo Soprani

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 18 lut 2008, 12:26

...Paolo Soprani...

Niestety nie.

[addsig]

Awatar użytkownika
mr-darni

Post autor: mr-darni » poniedziałek 18 lut 2008, 20:47

......Paolo Soprani...

Niestety nie.
...

SEM Accordions ?
To jest chyba teraz ten potentat, który powstał z mariażu kilku innych znanych manufaktur, min. Menghini (marki Scandalli, Paolo Soprani); wcześniej produkcja dla ELKA, Hohner, Piermaria...

Niestety nie trafiłem na 100% odpowiedź na pytanie "konkursowe".... i dlatego pozwoliłem sobie na drugi strzał

P.S.
Szukałem opinii o używanych akordeonach za kilka "stówek" - planuję sobie taki sprawić, żeby przypomnieć sobie grę na tym instrumencie (minęło kilkanaście lat od zakończenia edukacji w I stopniu PSM), a tu wciągnąłem się w historię.........

Pozdrawiam

crucianelli

Post autor: crucianelli » wtorek 19 lut 2008, 12:03

Pisząc ,że Weltmeister była jedyną fabryką miałem na mysli cykl technologiczny(zastosowanie tasmy produkcyjnej) i to prawda ,że BYŁA.Po przejęciu przez Hohnera stała się następną satelicką manufakturką.Odnośnie w/w modeli Hohnera to wiem że Gola i Morino to nazwiska Włochów ,którzy je firmowali.Rzeczywiście zapomniałem o BEFA ale w tych instrumentach tak na prawdę były dobre tylko głosy.

Włoskie firmy akordeonowe sprzedaja instrumenty podstrojone.Raz lepiej raz gorzej a końcowym strojeniem obarczani są dystrybutorzy.
P.S.w Castelfidardo byłem i wino piłem

crucianelli

Post autor: crucianelli » piątek 22 lut 2008, 03:19

...

Pisząc ,że Weltmeister była jedyną fabryką miałem na mysli cykl technologiczny(zastosowanie tasmy produkcyjnej) i to prawda ,że BYŁA.Po przejęciu przez Hohnera stała się następną satelicką manufakturką.Odnośnie w/w modeli Hohnera to wiem że Gola i Morino to nazwiska Włochów ,którzy je firmowali.Rzeczywiście zapomniałem o BEFA ale w tych instrumentach tak na prawdę były dobre tylko głosy.

Włoskie firmy akordeonowe sprzedaja instrumenty podstrojone.Raz lepiej raz gorzej a końcowym strojeniem obarczani są dystrybutorzy.
P.S.w Castelfidardo byłem i wino piłem ...
Już wiem!Wyżej wspomniane modele Hohnera produkuje Exelsior czyli Pigini

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 22 lut 2008, 11:18

...Już wiem!Wyżej wspomniane modele Hohnera produkuje Exelsior czyli Pigini...

Brawo

[addsig]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 22 lut 2008, 17:55

Hej, ale w temacie hallotronów to raczej nie powyższe, lecz choćby obecnie już każde inne.
Tu polecam: www.accordionlinks.com/manufacturer.cfm
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

gatto

Post autor: gatto » wtorek 08 kwie 2008, 23:57

Kiedyś połączyłem pianino z syntezatorem. Trochę było zabawy z kontaktami. Nie widzę problemu w dorobieniu kontaktów w akordeonie. Co do elektroniki, to najrozsądniejszym rozwiązaniem jest skorzystanie z gotowych części wyjętych z jakiegoś starego taniego syntezatora lub keyboarda z wyjściem MIDI. Jakieś 200 zł. + kilka wieczorów majsterkowania i gotowe.

ODPOWIEDZ