Pył wełny mineralnej

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
kaslab
Re: Pył wełny mineralnej

Post autor: kaslab » poniedziałek 26 lut 2007, 21:25

Jeżeli obłożysz to materiałem to nie martw się o to, daję ci 100% gwarancję, że praktycznie wogóle nie zmniejszy to pochłaniania wysokich częstotliwości (materiał na tyle gruby by nic nie przepuszczał) ale nie 10 cm

A wystarczy, że na przedniej ścianie przykleisz kartke bristolu a bedzie odbijała fale dźwiękowe mniej więcej od 500Hz w górę (podobnie folia).

Dlatego materiał jest lepszym rozwiązaniem... jeżeli chcesz aby pochłaniał szersze pasmo częstotliwości.

Producent

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » poniedziałek 26 lut 2007, 21:46

...Pomysl masz dobry! Moznaby zamiast worka foliowego uzyc papierowego A o pylenie, to sie wcale nie martw

w sumie Gruzlica jest juz zaleczalna nie mylic z wyleczalna :) ale rak płuc jeszcze nie !

(mowie Ci, u mnie lezy odkryta welna juz pare miesiecy i spoko.

A krwią juz plujesz czy jeszcze nie ? w sumie moze Ci to pomoze w "" twórczoci "" bedziesz miał lepszy wokal

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » poniedziałek 26 lut 2007, 22:45

Kupcie do cholery pianki akustyczne... wysokie czestotliwosci nalatwiej sie tłumi...

I prosze, wełne w sciane i zapomnijcie o niej.

wolałbym miec najtańszą pianko-piramidkę (5cm-7cm) z allegro niz wełnę mineralną w blokach w jakichś kondonach z bawełny.

Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » poniedziałek 26 lut 2007, 22:54

A tam, niektorzy sobie wykladaja sciany nawet grubymi pierzynami albo kocami... po co pianki za 70zl/m2?

Awatar użytkownika
kaslab

Post autor: kaslab » poniedziałek 26 lut 2007, 23:01

...Kupcie do cholery pianki akustyczne... wysokie czestotliwosci nalatwiej sie tłumi...

I prosze, wełne w sciane i zapomnijcie o niej.

wolałbym miec najtańszą pianko-piramidkę (5cm-7cm) z allegro niz wełnę mineralną w blokach w jakichś kondonach z bawełny.

...
Spoko...

A co z dołem pasma poniżej 500Hz bo tam piramidki nie pochłaniają nic ?

A założenie samych piramidek da następujący efekt:

- podcięcie góry jeszcze bardziej podbije nam dół (tak jak w EQ podcinasz góre a dół się zaczyna wybijać) oczywiście trzba tu zachować odpowiednie proporcje.

Przy klaśnięciu nie ma echa - super - ale czy przy klaśnięciu ... słyszysz co dzieje się w dolnych rejestrach ? a te częstotliwości często zamulają cały miks... przez to nawet ciekawe kompozycje brzmią cieńko... muliście ...

Oczywiście ja cały czas mam na myśli małe ale w miare sensowne pomieszczenie o porządnych parametrach odsłuchowych...

Dobre efekty można uzyskać robiąc we wszystkich narożnikach pułapki basowe a na ścianch w miejscach pierwszych odbić mątując panele typu piramidki.

Dużo osób montuje coś bo fajnie wygląda ... a nie bo daje wymierne efekty ... i w tym cały problem...
Producent

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » poniedziałek 26 lut 2007, 23:43

Spoko...

A co z dołem pasma poniżej 500Hz bo tam piramidki nie pochłaniają nic ?

...
płyty rockwool tym bardziej nie !

Awatar użytkownika
kaslab

Post autor: kaslab » wtorek 27 lut 2007, 00:07

płyty rockwool tym bardziej nie ! ...

Po co takie bzdury wypisujesz ... są płyty z włókna szklanego, które świetnie pochłaniają do 100Hz ... wystarczy dobrze poszukać a nie kupowac co leży w Castoramie...

Poszukaj sobie. Doświadczenie czyni mistrza
Producent

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 27 lut 2007, 00:50

...płyty rockwool tym bardziej nie ! ...

Po co takie bzdury wypisujesz ... są płyty z włókna szklanego, które świetnie pochłaniają do 100Hz ... wystarczy dobrze poszukać a nie kupowac co leży w Castoramie...

Poszukaj sobie. Doświadczenie czyni mistrza ...
Kolego : ) mam watpliwosci czy wiesz o czym piszesz .. płyta z włokna szklanego ktora miała by pochłonac 100 hz :) nie słyszałem .....
aby pochłonac 100 hz, potrzebujesz pułapki które i efektywnie pochłaniają wybrane zakresy częstotliwości .

Mozesz wykorzystac płyty w produkcji takiej pułapki , jesli wiesz jak to zrobic
tutaj czy tutaj i tutaj

do rospraszania i pochłaniania słuza takze Dyfuzory tutaj i tutaj

ale uwierz mi sama płyta ""szklana " w bawełnianej skarpecie , to nawet nie jest pół srodek . to jakas komedia :)
Jesli pokazesz mi 10 cm, płyte ktrora pochłania 100 hz, to obiecuje Ci ze jutro ja kupie :) radze tobie poszukac wiecej wiadomosci na ten temat a nie sie osmieszac :)

Awatar użytkownika
hardstep

Post autor: hardstep » wtorek 27 lut 2007, 01:56

Nie rozpedzal bym sie tak MA(j)STER cyt.:

"Włókno szklane-płyty:Taki materiał nie jest zbyt ładny [...]ale wyraznie góruje pod wzgledem pochłaniania dżwięku.
[...]matriał z włókna szklanego o grubości 4 cali (10cm) i gęstości 48kg/m3 wykazuje idealne pochłanianie w zakresie czestotliwosci 125Hz do 4kHz.

Polecam "Podrecznik akustyki" Altona Everesta

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » wtorek 27 lut 2007, 03:05

ja odnosze wrazenie ze tutaj kazdy pisze o czyms innym .

Płyty z włokna szklanego to nie to samo co płyty z wełny mineralnej ,
Master chyba pisze o wełnie mineralnej , a kaslab o włoknie szklanym ,
teraz co jest co ...

ODPOWIEDZ