Jak naprawić uziemienie w gitarze elektrycznej?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
pm79
Re: Jak naprawić uziemienie w gitarze elektrycznej?

Post autor: pm79 » piątek 03 lip 2009, 23:08

Witam.
Pozwólcie Panowie ,że odświeżę temat.
Nagrywałem akustyka Martin 000CXE z Fishamanem Classic 4 -> di-box BSS->mixer Mackie-> multiface->komp. Pierwszego dnia wszystko ok ale drugiego pojawił się znienawidzony "brummm", który częściowo zanikał po dotknięciu jacka. Gdy w celu sprawdzenia co jest podłączyłem mojego akustyka z B-Band 5 brumu nie było... .
Gniazdo sieciowe mam zmostkowane i na dzień dzisiejszy nie mam możliwości pociągnięcia kabla z uziemieniem. Ale czy to właśnie to skoro moja gitara nie brumiała...?
Może ktoś ma jakiś schemat na tuning listwy lub UPs-a by skutecznie oczyścić i ustabilizować napięcie, jeżeli to w tym problem.
Nie wiem gdzie szukać przyczyny by uniknąć takich niespodzianek ale na pewno nie zamierzam wiązać kabla do nogi.
Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » sobota 04 lip 2009, 03:32

Hej

Ktos tu namieszal ze kazda gitara brumi/szumi a to Ci ktorzy graja 15 lat nawet takie herezje wypisuja, sa pewne farby przewodzace do uziemiania/ekranowania kazdy lutnik ci to zrobi,
2-ga sprawa, przystawki jak bedze badziew to wiadome bedzie "ssss lub zzzz albo brum" dimarzjo, dunkan to nisko szumne przystawki wiem mam uzywam i to humbakery i cisza po odstawieniu reki nawet,
no chyba ze grasz szatana to pasuje gejta ustawic jeszcze bo gine sie przebije/wzmocni i pojdzie w pi zdu do feedback'a( chyba ze taki byl juz zamysl)

kolejny to: masa ma byc wszystko podpiete w gitarce a nie jak ktos proponuje w d....ke jeszcze kabelek i bedzie cicho hehehe

separacja niewiele sie zda jezeli szum bedzie generowany przez przystawke to i przejdzie na druga strone trafa

kolejna to najwieksza zmora urzadzen rack PETLA MASY przegladnac trzeba wszystko gitarke kable moze byc uwalone gniazdo na karcie, albo w jack'ach cos mimo wszystko patrzec i przeglad zrobic generalny.

panie fatman nie pije do nikogo ale jezeli twierdzisz ze z pieca cie kopnie/porazi to jakas samo-robka chyba a i to rzadkosc albo przebicie zawilgoconych ukladow w piecu,
moja gitarka tez kiedyc pierdzala szumem, wyladowala w 2000 roku u lutnika i do dzis cisza jak znachor sie zna to po odbiorze gitarki nie bedziesz umial na niej grac przez chwile jak sie nie przyzwyczaisz na nowo bo siana juz nie ma w dziwiekach i wszystko slychac to co bylo maskowane brudem.

dobranoc
Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 04 lip 2009, 12:40

2-ga sprawa, przystawki jak bedze badziew to wiadome bedzie "ssss lub zzzz albo brum" dimarzjo, dunkan to nisko szumne przystawki wiem mam uzywam i to humbakery i cisza po odstawieniu reki nawet,

Jesli masz w pomieszczeniu wysoki poziom zaklocen elektromagnetycznych, to nie pomoze Ci zaden aktywny EMG czy inny tego typu przetwork, a takie zaklocenia wejda nawet na elektronike mikrofonu pojemnosciowego z gornej polki, czy cewke dynamika klasy Shure, a co dopiero na przetwornik wysokoimpedancyjny gitary (niezaleznie od sposobu wzajemnego wlaczenia cewek przetwornikw). Niestety, takie sa fakty.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » sobota 04 lip 2009, 21:31

Jesli masz w pomieszczeniu wysoki poziom zaklocen elektromagnetycznych, to nie pomoze Ci zaden aktywny EMG czy inny tego typu przetwork, a takie zaklocenia wejda nawet na elektronike mikrofonu pojemnosciowego z gornej polki, czy cewke dynamika klasy Shure, a co dopiero na przetwornik wysokoimpedancyjny gitary (niezaleznie od sposobu wzajemnego wlaczenia cewek przetwornikw). Niestety, takie sa fakty.
...

Hej

Zgadza sie masz duzo racji ale nie mowimy to o graniu pod liniami wysokiego napiecia czy obok trafa zasilajacego jakas wioske, tylko w studiu/domu/garazu gdzie pole elektromagnetyczne jest znikome jedyne co moze byc to tylko z glosnika w kolumnie ale tez nie stoimy tak blisko no i z monitora CRT a dokladnie z cewek kineskopu i ewentualnie z transformatorkow jakis mniejszych do zasilania urzadzen ale i to idzie w obwodzie rdzenia i nie jest na tyle mocne by przeszkodzic, no chyba ze spawarka na trafie hehehe

Ja osobiscie nigdy jeszcze nie mialem takich problemow bo wiem jak je unikac

Hej
Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 05 lip 2009, 00:57

Zgadza sie masz duzo racji ale nie mowimy to o graniu pod liniami wysokiego napiecia czy obok trafa zasilajacego jakas wioske,
wlasnie - o tym nie mowimy!

tylko w studiu/domu/garazu gdzie pole elektromagnetyczne jest znikome jedyne co moze byc to tylko z glosnika w kolumnie ale tez nie stoimy tak blisko no i z monitora CRT a dokladnie z cewek kineskopu i ewentualnie z transformatorkow jakis mniejszych do zasilania urzadzen ale i to idzie w obwodzie rdzenia i nie jest na tyle mocne by przeszkodzic, no chyba ze spawarka na trafie hehehe

Ja osobiscie nigdy jeszcze nie mialem takich problemow bo wiem jak je unikac

Ostatnio bylem swiadkiem (i czesciowo prowodyrem) sciagania firmy, ktora to miala udowodnic za pomoca specjalnej aparatury wzmozone pole elektromagnetyczne (na razie niewiadomego pochodzenia), ktore pojawia sie i znika w blizej nieokreslonych zaleznosciach. I nie chodzi o zadne linie wysokiego napiecia itp. Przy okazji rozeznania sie w temacie okazalo sie, ze takich sytuacji w centrach wiekszych miast jest w ostatnim czasie duzo wiecej niz jeszcze pare lat temu i problemy przydzwiekow zaczynaja dotykac obiektow takich jak np. aule koncertowe, ktore to przez lata istnienia wczesniej nie doswiadczaly podobnych klopotow.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » niedziela 05 lip 2009, 01:37

Ostatnio bylem swiadkiem (i czesciowo prowodyrem) sciagania firmy, ktora to miala udowodnic za pomoca specjalnej aparatury wzmozone pole elektromagnetyczne (na razie niewiadomego pochodzenia), ktore pojawia sie i znika w blizej nieokreslonych zaleznosciach. I nie chodzi o zadne linie wysokiego napiecia itp. Przy okazji rozeznania sie w temacie okazalo sie, ze takich sytuacji w centrach wiekszych miast jest w ostatnim czasie duzo wiecej niz jeszcze pare lat temu i problemy przydzwiekow zaczynaja dotykac obiektow takich jak np. aule koncertowe, ktore to przez lata istnienia wczesniej nie doswiadczaly podobnych klopotow....

Hej

hehehe panowie w calej polsce przesiadamy sie z motorynek komarkow i innych cudaczy na rowery bez dynama hehehe pamietam jaki byl efekt przejechania obok domu takich starych sprzetow gdy ogladalo sie telewizjenie albo sluchalo radia, paski i szumy, efekt nieekranowanego kapturka od swiecy hehe albo kondensatorek na padnieciu (co problem bylo widzac przy trudnosci odpalenia sprzeta lub miziania przelacznika gadzenia hehehe)
co prawda efekt nasilenia pol magnetycznych i elektromagnetycznych w duzych miastach spowodowany wzrostem postepu techniki jak i ruchami ziemi, ukladem planet lub ksiezyca badz plam na slonku , takze jak mozna sie ustrzec od tego pewnie studia w wielkich miastach aule i itp. beda obkladane/izolowane olowiem dla pozbycia sie dzialania czynnikow zawnetrznych

Hej

ODPOWIEDZ