Skosy, załamania i inne bajery w akustyce pomieszczenia
Folie dajesz miedzy welne a plyte i nie przyklejasz jej do niczego....
Tylko nie bardzo widze sens jej stosowania, bo nie bedziesz raczej robil 2-u godzinnych sesji z 50-cio osobowym chorem w tym pomieszczeniu...
Tylko nie bardzo widze sens jej stosowania, bo nie bedziesz raczej robil 2-u godzinnych sesji z 50-cio osobowym chorem w tym pomieszczeniu...
... a tak sobie czasem cos dłubnę w dźwiękach...
Re: Skosy, załamania i inne bajery w akustyce pomieszczenia
... Chcialbym wytlumic sufit plyta gipsowo-kartonowa i welna mineralna. Myslalem zrobic to normalnie - ale zasugerowano mi wykonanie "zawieszenia nieregularnego".
Czy chcesz wytłumić sufit w celu poprawienia stosunków dobro sąsiedzkich
)) , czy w celu poprawienia akustyki studia?
Pozdrawiam
Piotr

Pozdrawiam
Piotr

Pozdrawiam
Piotr
...
To beda 2 pomieszzcenia z przeznaczeniem na rezyserke i nagrywalnie....nie bedzie to budynek mieszkalny..
GG: 3639545
...Folie dajesz miedzy welne a plyte i nie przyklejasz jej do niczego....
...
Sens będzie widoczny, a raczej odczuwalny po pewnym czasie użytkowania, chyba, że jest to pomieszczenie bez okien, ze śluzą higroskopijną, systemem wentylacji grawitacyjno-mechanicznej itp.
Pozdrawiam.
...
Sens będzie widoczny, a raczej odczuwalny po pewnym czasie użytkowania, chyba, że jest to pomieszczenie bez okien, ze śluzą higroskopijną, systemem wentylacji grawitacyjno-mechanicznej itp.

Pozdrawiam.
Jestem muzykiem...

Pozdrawiam.
...
Pozwolę sobie nie zgodzić się z tą sugestią. Właśnie zastosowanie folii paroszczelnej będzie powodowało wytrącanie się na niej wilgoci i oddawanie jej płytom znajdującym się pod folią. Natomiast nieumieszczenie takiej folii ułatwi przepływ powietrza przez wełnę i spowoduje naturalne odprowadzanie nadmiaru wilgoci do otoczenia. Przecież w pomieszczeniach studia i reżyserki nikt nie będzie gotował obiadów dla pułku wojska, więc wilgotność powietrza nie będzie w nich dramatycznie rosnąć w krótkim czasie. Chyba że studio znajduje sie pod nieizolowanym, blaszanym dachem, ale wtedy współczuję pracującym tam osobom... Na moim, nieizolowamym poddaszu temperatury latem dochodzą do 60oC w słoneczne dni...
... a tak sobie czasem cos dłubnę w dźwiękach...
Pozwolę sobie nie zgodzić się z tą sugestią. Właśnie zastosowanie folii paroszczelnej będzie powodowało wytrącanie się na niej wilgoci i oddawanie jej płytom znajdującym się pod folią. Natomiast nieumieszczenie takiej folii ułatwi przepływ powietrza przez wełnę i spowoduje naturalne odprowadzanie nadmiaru wilgoci do otoczenia. Przecież w pomieszczeniach studia i reżyserki nikt nie będzie gotował obiadów dla pułku wojska, więc wilgotność powietrza nie będzie w nich dramatycznie rosnąć w krótkim czasie. Chyba że studio znajduje sie pod nieizolowanym, blaszanym dachem, ale wtedy współczuję pracującym tam osobom... Na moim, nieizolowamym poddaszu temperatury latem dochodzą do 60oC w słoneczne dni......
W takim razie w moim poprzednim domu płyty kartonowo-gipsowe na poddaszu powinny rozmoknąć i odpaść, albo przynajmniej się wypaczyć, prawda??? A jakoś użytkowałem to poddasze (dosyć intensywnie) przez lat 8 i nic niepokojącego nie zauważyłem... Hmmm... po za tym producenci tego rodzaju folii raczej szybko by zbankrutowali, gdyż nikt by ich produktu nie kupował, bo po co???
Służę gotowymi rozwiązaniami w tego typu sprawach (np. pływająca podłoga na sypkim jastrychu), gdyż sam jestem na etapie przygotowywania pół
profesjonalnego pomieszczenia dla szeroko pojętych celów muzycznych.
Pozdrawiam.
W takim razie w moim poprzednim domu płyty kartonowo-gipsowe na poddaszu powinny rozmoknąć i odpaść, albo przynajmniej się wypaczyć, prawda??? A jakoś użytkowałem to poddasze (dosyć intensywnie) przez lat 8 i nic niepokojącego nie zauważyłem... Hmmm... po za tym producenci tego rodzaju folii raczej szybko by zbankrutowali, gdyż nikt by ich produktu nie kupował, bo po co???
Służę gotowymi rozwiązaniami w tego typu sprawach (np. pływająca podłoga na sypkim jastrychu), gdyż sam jestem na etapie przygotowywania pół

Pozdrawiam.
Jestem muzykiem...
Tak prawde mowiac jestem w fazie szukania pomieszczen - ale wiem co mnie interesuje( wymiary- ksztalt pomieszczenia)........chce zrobic wstepny kosztorys, stad ten temat poruszam juz teraz...
Zastanawiam sie tez co dac na sciany....Welna mineralna lepiej pochlania niskie czestotliwosci..ale czy ktos sie orientuje jaka jest jej cena??? I wymiar rolki???
Jezeli wyszloby to za drogo to planuje na sciany dac styropian i jakas plyte......sciany tez chcialbym zrobic z nieregularnych ksztaltow...w polowie dlugosci skos pod niewielkim katem....
Wiem, ze niektorzy klada czesciowo na sciany panele co powoduje, ze pomieszzcenie nie jest calkowicie martwe akustycznie..Ciekaw jestem waszej opinii na temat scian ..teraz...
Widze, ze siedzicie w tym i niezle sie orientujecie...za wszystkie rady dzieki...
Zastanawiam sie tez co dac na sciany....Welna mineralna lepiej pochlania niskie czestotliwosci..ale czy ktos sie orientuje jaka jest jej cena??? I wymiar rolki???
Jezeli wyszloby to za drogo to planuje na sciany dac styropian i jakas plyte......sciany tez chcialbym zrobic z nieregularnych ksztaltow...w polowie dlugosci skos pod niewielkim katem....
Wiem, ze niektorzy klada czesciowo na sciany panele co powoduje, ze pomieszzcenie nie jest calkowicie martwe akustycznie..Ciekaw jestem waszej opinii na temat scian ..teraz...
Widze, ze siedzicie w tym i niezle sie orientujecie...za wszystkie rady dzieki...

profesjonalnego pomieszczenia dla szeroko pojętych celów muzycznych.
Pozdrawiam.
...
Moj mail misiek_am1@wp.pl
gg 3639545
Poprosilbym Cie o kontakt...

Pozdrawiam.
...
Moj mail misiek_am1@wp.pl
gg 3639545
Poprosilbym Cie o kontakt...
zajrzyj tutaj -> http://www.rockwool.pl/sw14549.asp, jezeli chodzi o sciane nie wiem czy skos jest tutaj potrzebny, wydaje mi sie ze lepiej zadbac o to co znajdzie sie pod wierzchnia warstwa. Sposob ten takze kiedys opisywalem, mianowicie polega on na tym, ze "Do "gołej" ściany przymocowujesz ściankę z regipsu ok.10mm. Następnie co 250mm przymocowujesz pionowo belki drewniane o wysokości ściany, a grubości ok. 100mm.Przygotowujesz drugą ściąnę regipsową, do której także przymocowane są takie same belki. Pomiędzy dwie ścianki wkładasz warstwe 50mm wełny mineralnej i przymocowujesz drugą ściankę, tak aby belki były na przemian, a wełna mineralna tworzyła falę ( "wężyk"). Odległość między ściankami powinna wynosić 150 mm. Wewnętrzną ściankę regipsową pokrywasz 3mm sklejką".
Dzień dobry
Poznańska firma Fabryka Ciszy zajmuje się adaptacjami akustycznymi pomieszczeń. Warto wejść na ich stronę. Przy wytłumianiui pomieszczenia należy pamiętać, żeby nie zaizolować ścian szczytowych od wewnątrz, bo gdy nie będą ogrzewane to się para skropli i w studiu po roku można będzie boczniaka hodować. Z folią paroszczelną też trzeba uważać. Służy tylko do izolowania poddasza. Za pomocą belek 5 cm x 5 cm (tzw. łaty)można zrobić różna skosy i nieregularności. Odległość pomiędzy łatami to 40 cm (chociaż producenci płyt raczej sugerują 60) - praktyka wskazuje, że gęściej to lepiej. Skosy i załamania są akustycznie OK, trzeba uważać na kanty. bo na nich następuje dyfrakcja i ma to wpływ na charakterystykę częstotliwościową. Na etapie projektowania lepiej przewidzieć miejsce na kolumny tak by miały te same odległości od ściany tylnej ( 1m co najmniej) i bocznych. da to lepiej kontrolowany bas (mniej podbity) i znacznie lepszą stereofonię. Pozdrawiam i miłej zabawy.
Poznańska firma Fabryka Ciszy zajmuje się adaptacjami akustycznymi pomieszczeń. Warto wejść na ich stronę. Przy wytłumianiui pomieszczenia należy pamiętać, żeby nie zaizolować ścian szczytowych od wewnątrz, bo gdy nie będą ogrzewane to się para skropli i w studiu po roku można będzie boczniaka hodować. Z folią paroszczelną też trzeba uważać. Służy tylko do izolowania poddasza. Za pomocą belek 5 cm x 5 cm (tzw. łaty)można zrobić różna skosy i nieregularności. Odległość pomiędzy łatami to 40 cm (chociaż producenci płyt raczej sugerują 60) - praktyka wskazuje, że gęściej to lepiej. Skosy i załamania są akustycznie OK, trzeba uważać na kanty. bo na nich następuje dyfrakcja i ma to wpływ na charakterystykę częstotliwościową. Na etapie projektowania lepiej przewidzieć miejsce na kolumny tak by miały te same odległości od ściany tylnej ( 1m co najmniej) i bocznych. da to lepiej kontrolowany bas (mniej podbity) i znacznie lepszą stereofonię. Pozdrawiam i miłej zabawy.