System modularny - filtr

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
preceli
Re: System modularny - filtr

Post autor: preceli » czwartek 11 lut 2010, 18:20

...Teraz wygrywa ten, kto jest w stanie szybciej sprostac wymaganiom klienta. Proste...

Proste i z grubsza masz racje. Tyle, że po kiego kija deprymujesz przy tym urządzenie, które przez prosty fakt nieotrzymania maila nie znalazło się w Twych zbiorach, a przez co praktycznie nic o nim nie wiesz?
Liczysz, że ktoś o zdrowych zmysłach uwierzy Ci w tym temacie na słowo?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
VCO

Post autor: VCO » czwartek 11 lut 2010, 19:01

O jakim "pojawieniu się napięcia" piszesz? Przecież napięcie na wyjściu CV nie znika, ono jest cały czas.

Uff, kolego, pytasz poważnie czy po prostu nie dotykałeś jeszcze żadnego systemu modularnego ? W momencie kiedy włączasz do prądu urządzenie typu konwerter midi->cv, na wyjściu cv konwertera jest napięcie, które jest zbyt niskie żeby większość modułów wymagających podania im sygnału bramkującego zadziałało. Aby zadziałały, trzeba po prostu podać im wyższe napięcie, wciskając na klawiaturze midi klawisz z wyższych oktaw, albo użyc modułu, który wzmacnia na swoim wyjściu napięcie podawane mu na wejście. Wtedy na wyjściu konwertera pojawia się napięcie wyższe i ono triggeruje np. switch, ktory przełącza routing sygnału z jednego wejścia, na którym np. nie ma napięcia, tym samym uzyskując 0V na wyjściu. Oczywiście metoda ta nie działa kiedy chcesz podawać sygnał bramkujący w sposób ciągły np. żeby triggerować sekwenser, wtedy trzeba mieć 3 takie switche, a to już jest lekka przesada. Ale na to też jest metoda i to niejedna. Co najmniej jeden z kilku kwantyzerów, których używałem i znam potrafi przy zmianie napięcia na wejściu wygenerować sygnał bramkujący (kwantyzery zazwyczaj też mają pare we/wy cv i gate dla tych co nie wiedzą). Ale też jest jeszcze inna metoda aby na wyjściu pitch konwertera uzyskać sygnał "bramkujący". Np. wystarczy podawać z klawiatury czy sekwensera midi np. ciąg C0-C5, C0-C5,... w zadanym interwale czasowym. Przed chwilą sprawdziłem- metoda działa na wszystkich EG jakie posiadam jak i na sekwenserach. Oczywiście różne moduły mają różny poziom napięcia przy którym "reagują", niemniej wystarczy dobrać odpowiednią wysokość dzwięku na klawiaturze midi aby uzyskać wyższe napięcie. Niestety, w przypadku kilku konwerterów, które spotkałem metoda może nie zadziałać ze względu na ograniczenie działania np. do 3-4 oktaw, co może być niewystarczające żeby wygenerować wymagany poziom napięcia, ale to są szczególne przypadki, wtedy też przydaje się moduł wzmacniający sygnał podany na jego wejście.

Czy naprawdę nie rozumiesz, że jeśli w konstrukcji urządzenia nie ma przetwornika podłączonego do danego wyjścia, tylko idzie jeden bit, to się nijak nie wyczaruje na tym wyjściu napięcia CV z rozdzielczością 16-bitową? To nie jest kwestia widzimisię programisty procesora, tylko konstrukcji urządzenia.

Ależ ja nie neguję takiej czy innej architektury tego pudełka. Akurat w tym przypadku konstruktor i programista to raczej ta sama osoba. Ale czy koszt przetwornika(ów) na pozostałych wyjściach przeznaczonych na sygnał gate jest naprawde tak duży ? Nie chce mi się wierzyć. I wydaje mi się, że marnowanie 3 wyjść na pitch zamiast umożliwić na nich również sygnał gate- to do tego chyba nie jest potrzebny dodatkowy przetwornik :P

Ja nie wydaję osądu, jak było. Sam o tym opowiedziałeś. Ja krytykuję Twoje bardzo brzydkie zachowanie - publicznie obsmarowujesz krajowego producenta oferującego atrakcyjny produkt z rozbudowanymi możliwościami za atrakcyjną cenę. Na jakiej podstawie? .... 

To nie są irracjonalne podstawy. Ja jako klient zostałem zwyczajnie olany. J.w. dwóch pozostałych dostawców spełniło moje oczekiwania. Nie sądzę żeby były tak wygórowane żeby nie mógł ich spełnić polski sprzedawca. Jeszcze raz, nie twierdzę i nigdy nie twierdziłem ze produkt jest słaby- proszę czytać ze zrozumieniem. Twierdzę, że przy ewentualnej odsprzedaży jego atrakcyjność cenowa mocno spada.

Awatar użytkownika
VCO

Post autor: VCO » czwartek 11 lut 2010, 19:06

Proste i z grubsza masz racje. Tyle, że po kiego kija deprymujesz przy tym urządzenie, które przez prosty fakt nieotrzymania maila nie znalazło się w Twych zbiorach, a przez co praktycznie nic o nim nie wiesz?
Liczysz, że ktoś o zdrowych zmysłach uwierzy Ci w tym temacie na słowo? ...

Ależ czytaj ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem że urządzenie jest złe. Poddaję jedynie w wątpliwość:

- atrakcyjną cenę przy późniejszej odsprzedaży

- komunikację z producentem, która w przypadku awarii jest kluczowa dla klienta, a ta zawiodła już na wstępie.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 11 lut 2010, 19:21

Uff, kolego, pytasz poważnie czy po prostu nie dotykałeś jeszcze żadnego systemu modularnego ? W momencie kiedy włączasz do prądu urządzenie typu konwerter midi->cv, na wyjściu cv konwertera jest napięcie, które jest zbyt niskie żeby większość modułów wymagających podania im sygnału bramkującego zadziałało. Aby zadziałały, trzeba po prostu podać im wyższe napięcie, wciskając na klawiaturze midi klawisz z wyższych oktaw, albo użyc modułu, który wzmacnia na swoim wyjściu napięcie podawane mu na wejście. Wtedy na wyjściu konwertera pojawia się napięcie wyższe i ono triggeruje np. switch, ktory przełącza routing sygnału z jednego wejścia, na którym np. nie ma napięcia, tym samym uzyskując 0V na wyjściu. Oczywiście metoda ta nie działa kiedy chcesz podawać sygnał bramkujący w sposób ciągły np. żeby triggerować sekwenser, wtedy trzeba mieć 3 takie switche, a to już jest lekka przesada. Ale na to też jest metoda i to niejedna. Co najmniej jeden z kilku kwantyzerów, których używałem i znam potrafi przy zmianie napięcia na wejściu wygenerować sygnał bramkujący (kwantyzery zazwyczaj też mają pare we/wy cv i gate dla tych co nie wiedzą). [...]
To o czym piszesz to jest oczywiste i banalne wykorzystanie sygnału CV zamiast sygnału GATE. Ja pytam o to, w jaki sposób chcesz to równocześnie zrobić, skoro od początku twierdzisz, że to jest możliwe.

FYI: nie tylko "dotykałem" wielokrotnie system modularny, ale sam też taki budowałem. Jestem inżynierem elektronikiem i doskonale orientuję się w tej technologii, więc oszczędź sobie protekcjonalnych komentarzy.

programista to raczej ta sama osoba. Ale czy koszt przetwornika(ów) na pozostałych wyjściach przeznaczonych na sygnał gate jest naprawde tak duży ? Nie chce mi się wierzyć.
OWSZEM, jest taki duży. Myślisz, że różnica ceny konwertera MIDI/CV jedno i wielokanałowego wynika z widzimisię producenta? Ciekaw jestem, jaki biznes prowadzisz, skoro u Ciebie cena produktu nie ma związku z kosztem uzyskania. Haracze i wymuszenia?

I wydaje mi się, że marnowanie 3 wyjść na pitch zamiast umożliwić na nich również sygnał gate- to do tego chyba nie jest potrzebny dodatkowy przetwornik :P
Argument analogiczny do: po co w samochodzie marnotrawi się tyle kół, skoro można jechać na dwóch.

To nie są irracjonalne podstawy. Ja jako klient zostałem zwyczajnie olany. J.w. dwóch pozostałych dostawców spełniło moje oczekiwania. Nie sądzę żeby były tak wygórowane żeby nie mógł ich spełnić polski sprzedawca. Jeszcze raz, nie twierdzę i nigdy nie twierdziłem ze produkt jest słaby- proszę czytać ze zrozumieniem.
Ależ czytam ze zrozumieniem i właśnie dokładnie tak twierdzisz. Ślepy nie jestem i nie tylko ja to zauważyłem. Przeczytaj sam swoje posty - wyraźnie dyskredytujesz urządzenie, którego na oczy nie widziałeś.

Awatar użytkownika
VCO

Post autor: VCO » czwartek 11 lut 2010, 19:37

To o czym piszesz to jest oczywiste i banalne wykorzystanie sygnału CV zamiast sygnału GATE. Ja pytam o to, w jaki sposób chcesz to równocześnie zrobić, skoro od początku twierdzisz, że to jest możliwe.

Ale o co dokładnie pytasz ? Czy chodzi Ci o to, że chcesz uzyskać i pitch i gate na tym samym wyjściu ? Tego się nie da i nie to miałem na myśli. Chodziło mi o to co napisałem wyżej. Uważam za marnotrawienie 3 wyjść tylko na pitch, skoro konfiguracja 1xcv i 5x gate jest dużo bardziej przydatna.

Argument analogiczny do: po co w samochodzie marnotrawi się tyle kół, skoro można jechać na dwóch.  

Ta analogia ma się nijak do tematu. J. w. dużo częściej wykorzystuje się sygnał gate niż picth.

Ależ czytam ze zrozumieniem i właśnie dokładnie tak twierdzisz. Ślepy nie jestem i nie tylko ja to zauważyłem. Przeczytaj sam swoje posty - wyraźnie dyskredytujesz urządzenie, którego na oczy nie widziałeś....

Nie, nie czytasz ze zrozumieniem. Patrz post wyżej. Masz zbyt negatywne nastawienie. Dyskredytuje politykę kontaktu sprzedawcy z klientem oraz podważam atrakcyjność cenową przy odpsrzedaży.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » czwartek 11 lut 2010, 20:03

skoro konfiguracja 1xcv i 5x gate jest dużo bardziej przydatna.

...

A po jaką cholerę Ci "puste" wyjścia gate (nie powiązane z kanałem CV) w intefejsie MIDI/CV? Jedyne sensowne rozwiązanie to pary CV/Gate. Niby co miałby te dodatkowe gate wyzwalać i w odpowiedzi na co?

Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
VCO

Post autor: VCO » czwartek 11 lut 2010, 20:11

A po jaką cholerę Ci "puste" wyjścia gate (nie powiązane z kanałem CV) w intefejsie MIDI/CV? Jedyne sensowne rozwiązanie to pary CV/Gate. Niby co miałby te dodatkowe gate wyzwalać i w odpowiedzi na co?

Pierwszy z brzegu przykład. Na jednej parze cv-gate grasz z klawiatury midi np. solo, na pozostalych 4x gate triggerujesz sekwenser albo dwa i wyzwalasz obwiednie dla VCA jeśli np. nie w każdym kroku sekwensera chcesz mieć sygnał. Proste ?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 11 lut 2010, 20:56

Uważam za marnotrawienie 3 wyjść tylko na pitch, skoro konfiguracja 1xcv i 5x gate jest dużo bardziej przydatna.
Czy nie widzisz, że sam sobie zaprzeczasz? Sam przed chwilą napisałeś, że wyjściem CV można symulować pracę wyjścia Gate. A po chwili piszesz, że 3 gniazdka CV są "zmarnowane", bo mogłyby tam być wyjścia GATE. Więc o co Ci w końcu chodzi??????

Ta analogia ma się nijak do tematu. J. w. dużo częściej wykorzystuje się sygnał gate niż picth.
"Wykorzystuje się" czy po prostu TY wykorzystujesz? Przyjmij do wiadomości, że są ludzie o dokładnie odwrotnych potrzebach. Jak ktoś chce osiągnąć długie ewoluujące drony sterowane z komputera (np. MOTU Volta), to Gate w ogóle mu nie potrzebny, a właśnie potrzebuje jak najwięcej CV, nie do sterowania pitch tylko do sterowania parametrami syntezy. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, a Ty chcesz swój narzucić komuś innemu wmawiając, że potrzebuje więcej Gate niż Pitch, i dlatego MCV-3 jest do bani (a jak pokazałem wyżej - na dodatek sam sobie zaprzeczasz)

Nie, nie czytasz ze zrozumieniem. Patrz post wyżej. Masz zbyt negatywne nastawienie. Dyskredytuje politykę kontaktu sprzedawcy z klientem oraz podważam atrakcyjność cenową przy odpsrzedaży.
Proszę bardzo, oto cytaty:

Na papierze wygląda nieżle. Kluczową sprawa w takich interfejsach jest dokładność (głównie czasowa). Nie wiem jak ona wygląda w tym interfejsie. - tutaj wprost insynuujesz, że urządzenie jest niedokładne i niestabilne czasowo

Nie wiem jak wygląda kwestia wsparcia gwarancyjnego i pogwarancyjnego. Czlowieka moze coś trafić jak będzie czekał na naprawe nie wiadomo ile. Z awaryjnością też nie wiadomo jak jest, no bo rynek mały. - tutaj insynuujesz, że urządzenie jest awaryjne i że kiepsko z serwisem

W tym kontekscie Doepfer (A190) czy Analogue Systems (RS140) sa dużo pewniejsze - tutaj wprost twierdzisz, że Doepfer ma lepszą jakość wykonania.

Nie wciskaj kitu, bo czarno na białym widać, co napisałeś. I żeby było jasne, cytuję za SWO Kopalińskiego:
insynuować: w złośliwej intencji podsuwać myśli krzywdzące kogoś; umyślnie budzić podejrzenia; imputować, wmawiać, sugerować.

Awatar użytkownika
VCO

Post autor: VCO » czwartek 11 lut 2010, 21:07

"Wykorzystuje się" czy po prostu TY wykorzystujesz? Przyjmij do wiadomości, że są ludzie o dokładnie odwrotnych potrzebach.

I dlatego w związku z powyższym rozwiązanie elastyczniejsze jest lepsze :P. A Ty się przyczepiłeś przykładu 1xcv, 5xgate.

Proszę bardzo, oto cytaty:

Na papierze wygląda nieżle. Kluczową sprawa w takich interfejsach jest dokładność (głównie czasowa). Nie wiem jak ona wygląda w tym interfejsie. - tutaj wprost insynuujesz, że urządzenie jest niedokładne i niestabilne czasowo

Kolego, dopowiadasz sobie. Napisalem wyraźnie, że nie wiem jak wygląda dokadność i szybkość w tym urządzeniu. Nie napisałem że jest niedokładne ani że dokładne, albo szybkie albo nieszybkie.

Nie wiem jak wygląda kwestia wsparcia gwarancyjnego i pogwarancyjnego. Czlowieka moze coś trafić jak będzie czekał na naprawe nie wiadomo ile. Z awaryjnością też nie wiadomo jak jest, no bo rynek mały. - tutaj insynuujesz, że urządzenie jest awaryjne i że kiepsko z serwisem

Kolego, poraz kolejny dopowiadasz sobie. Napisalem wyraźnie, że nie wiem jak wygląda kwestia wsparcia. To Ty insynuujesz, ze ja napisałem że urządzenie jest awaryjne, a tego nie napisałem.

W tym kontekscie Doepfer (A190) czy Analogue Systems (RS140) sa dużo pewniejsze - tutaj wprost twierdzisz, że Doepfer ma lepszą jakość wykonania.

I kolejna Twoja dopowiedź. Zdanie wyżej była mowa o serwisie gwarancyjnym/pogwarancyjnym i zdanie poniżej odnosiło się do powyższego zdania, czyli do kwestii serwisu, a nie jakości wykonania, o ktorej nawet słowem nie wspomniałem.

Proponuje mniej złości, bo to źle wpływa na logiczne myślenie.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 11 lut 2010, 21:13

Zacytowałem Ci definicję słowa insynuacja. To co zrobiłeś dokładnie wpisuje się w tę definicję. Naprawdę masz problem z logiką i z odpowiedzialnością za swoje słowa. Na drugi raz radziłbym uważać na to, co lekką ręką i bez refleksji wypisujesz.

ODPOWIEDZ