Stosujac na stope pierwszy lepszy glosnik od jakiegos sprzetu hi-fi sygnal bedzie na tyle duzy, ze bedzie to porownywalne mniej wiecej z gitara, a wiec linia od -20 wzwyz
Wykorzystanie głośnika jako subkicka
Re: Wykorzystanie głośnika jako subkicka
...
...
...
Jeszcze jedna sprawa, skoro juz ten offtop gitarowy sie pojawil - to nie jest byle parenascie miliwoltow, wiec taki preamp gramofonowy zostanie przesterowany natychmiast.
p.s. - zajrzalem wlasnie na katalog DiMarzio - zobacz tam impedancje. Srednio 10-12k na HB, przy SC trafisz i na 3k. Te 16-20k sa wyjatkami....
jak juz posalem wczesniej zgada sie ze zalezy wszystko od typu,modelu i przezannczenia jaka impedancja i pojemnosc indukcyjnosc cewki ma byc albo jest, a to czy markowe i nie ma to znaczenia moze dla Ciebie (bez obrazy) bo ja sie bede klocil chyba do ostatniego slowa (podparte praktyka)
I naprawde uwazasz, ze w markowych impedancja jest inna niz w tych mniej markowych?
przyklad markowe mniej szumia czy to przystawki czy kabelki zamontuj w swoja gitarke przystawke ibaneza z niskiej serji a dimarzio czy dunkana zdziwisz sie czystoscia sygnalu i brakiem szumow(a dokladniej znikoma iloscia bo jednak zawsze sa:)).
Mam Evolution w swoim JEMie
...
Hej
czylli DP158 i 159 HB i ISCV2 SC wiec zamien na gorsze hehehe bedziesz wiedzial oczym mowie :) i nie chodzilo mi o "markowosc impedancji" bo musi byc zachowana by wspolpracowalo to wszystko z preampami ale o wykonanie szumy uzyte materialy nawet drut nawojowy a przedewszystkim balans czestotliwosci czyli treble midle i bas
Hej
dokładnie potwierdza się to iż musi być rezystor i to nawet pisze jaki no to teraz glosnik od ns10 z ebay'a i subkick gotowy
czylli DP158 i 159 HB i ISCV2 SC wiec zamien na gorsze hehehe bedziesz wiedzial oczym mowie :) i nie chodzilo mi o "markowosc impedancji"
Odpowiedzialem na problem zwiazany z impedancja, bo o tym byla mowa, a nie o brzmioeniu gitar. Z problemem zlych przetwornikow zaczalem sie zmierzac gdzies na poczatku lat '80 gdy mialem swoje poczatki na scenie, wiec naprawde nie musisz mi mowic, co znaczy dobry przetwornik gitarowy.
przy okazji, jesli juz chodzi o scislosc wypowiedzi:
nie chodzilo mi o "markowosc impedancji" bo musi byc zachowana by wspolpracowalo to wszystko z preampami ale o wykonanie szumy uzyte materialy nawet drut nawojowy a przedewszystkim balans czestotliwosci czyli treble midle i bas
W pierszej kolejnosci problemem nie jest sam w sobie drut nawojowy, a stopy magnesow. Kiedys nie bylo technologii drutow hexagonalnych, byla miedz o odpowiedniej grubosci i to wszystko.
Druga sprawa - impedancja pierwszego lepszego wzmacniacza gitarowego czy tez kostki stompbox jest na tyle duza, ze naprawde nie ma znaczenia, czy gitara jest widziana przez uklad wejsciowy, jako zrodlo impendancyjne 1k czy 50k. Co najwyzej im wyzsza impedancja - tym gorzej z punktu widzenia zaklocen (nie mylic z innym zjawiskiem, gdzie statystyczny single coil w Fenderze, ktory ma mniejsza impedancje od humbuckera ma czesto wyzszy poziom brumow)
...
przy okazji, jesli juz chodzi o scislosc wypowiedzi:
nie chodzilo mi o "markowosc impedancji" bo musi byc zachowana by wspolpracowalo to wszystko z preampami ale o wykonanie szumy uzyte materialy nawet drut nawojowy a przedewszystkim balans czestotliwosci czyli treble midle i bas
W pierszej kolejnosci problemem nie jest sam w sobie drut nawojowy, a stopy magnesow. Kiedys nie bylo technologii drutow hexagonalnych, byla miedz o odpowiedniej grubosci i to wszystko.
Druga sprawa - impedancja pierwszego lepszego wzmacniacza gitarowego czy tez kostki stompbox jest na tyle duza, ze naprawde nie ma znaczenia, czy gitara jest widziana przez uklad wejsciowy, jako zrodlo impendancyjne 1k czy 50k. Co najwyzej im wyzsza impedancja - tym gorzej z punktu widzenia zaklocen (nie mylic z innym zjawiskiem, gdzie statystyczny single coil w Fenderze, ktory ma mniejsza impedancje od humbuckera ma czesto wyzszy poziom brumow)
...
Hej
no i wszystko sie zgadza i masz racje choc czasem wydaje mi sie ze konstrukcje dzisiejsze czasem przegrywaja z tymi z przed cwierc wieku pod wzgledem brzmienia i nie bez powodu czasem sie placi za Vintagowe brzmienie, maja cos w sobie ze az granie jest przyjemniejsze (nie tylko materialy z ktorych sa wykonane np. drzewo czy inne podzespoly)
czego wszystkim zycze czerpac przyjemnosc a nie tylko kaske :P
Hej