Sampler za 4 złote

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:
Re: Sampler za 4 złote

Post autor: JankoMuzykant » poniedziałek 20 kwie 2009, 16:08

...A dlaczego nie konkretnie sterownikami MIDI? Może wystarczyłaby aplikacja odbierająca komunikaty MIDI i wysyłająca odpowiednie komunikaty zrozumiałe dla PS? Wówczas pominąłbyś kompletnie sprawy związane ze sprzętem bo ten już by był....
Sęk w tym, że Photoshop nie reaguje na żadne "komunikaty". To nie jest aplikacja napisana z myślą o zdalnym sterowaniu....
I dlatego szukam magika, który by wlazł tam ''od tyłu''.
Sterowniki stricte midi mają jedną wadę - z definicji 7 bitów. Do sterowania w programach graficznych potrzeba 8 albo czasem więcej.
[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 21 kwie 2009, 00:03

a ja widzę janko muzykant i wg we wspólnym projekcie - mpc made in poland do kupienia w zestawie "zrób to sam"

to nie żart

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » wtorek 21 kwie 2009, 00:50

...a ja widzę janko muzykant i wg we wspólnym projekcie - mpc made in poland do kupienia w zestawie "zrób to sam"

to nie żart...

"Nasz Typ" Murowany!!!
[addsig]
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » wtorek 21 kwie 2009, 06:02

Koledzy!
Ja po przesłuchaniu Demo jestem jak najbardziej za. Moje spostrzeźenie i wskazówka uszlachetniająca to dzieło to 8 wyjść mono dla kaźdego sampla. Ale nie bede wymagajacy. Janko brawo za pomysł.
Ja to biore na pewno:)
pozdrawiam!

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » wtorek 21 kwie 2009, 07:19

Ja po przesłuchaniu Demo jestem jak najbardziej za. Moje spostrzeźenie i wskazówka uszlachetniająca to dzieło to 8 wyjść mono dla kaźdego sampla. **********************
Na upartego można zestawić dowolną ilość takich układów, każdy z oddzielnym wyjściem, a w szczególności układ stereo w obrębie jednego procesora.

Skończyłem wersję ''hand'' czyli wyzwalaną ręcznie przez zwieranie wyprowadzeń do masy. 22 brzmienia, z czego część takie lo-fi, że aż w uszach dzwoni :) Największy problem to ''zestrojenie'' wysokości poszczególnych tomów, zestrojenie ''estetyczne'', a nie bynajmniej pod jakąś wyliczoną wysokość. Teraz dołożę talerz z drugiego procesora (układ podrożeje o następne 4 złote), to brzmienie będzie mogło wybrzmiewać niezależnie i może być mieszane z pozostałymi (duo-timbral). Z jednego sampla można skroić z pięć talerzy :)

[addsig]

richtig

Post autor: richtig » wtorek 21 kwie 2009, 08:12

Świetna rzecz! Choć do zrobienia muzykanta podchodziłem już 2x, bez sukcesu (moja mizerna wiedza elektroniczna + pech;) to sampler taki z chącią bym posiadł.
Jak rozumiem sterować tym się da/będzie dało poprzed MIDI oraz poady/klawisze. A czy jest możliwe i planujesz zrobienie sekwencera rodem z rolandów TR-xxx ? Chyba byłoby dużo roboty z tym (głównie ze stroną interface'u, bo sam kod chyba skomplikowany by nie był), ale wtedy mógłbyś śmiało konkurować z różnymi tego typu wielkimi projektami DIY (typu MB-808).
Trzymam kciuki i pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki

Pine

Post autor: Pine » wtorek 21 kwie 2009, 08:26

No to janko teraz przed toba inne projekty przecież trzeba tą perkusję wybic proponuje poskładać kompressorek jakis Eq itd.
A schemat to twoje dzieło czy to jakaś konstrukcja ogolnie dostępna w internecie?
Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » wtorek 21 kwie 2009, 09:05

Słucham sobie nowej płyty Depeche Mode i co słyszę ? Same dźwięki jakby rodem z wynalazków JankaMuzykanta. Stary jesteś na retro-topie

Szacuneczek

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » środa 22 kwie 2009, 00:32

A czy jest możliwe i planujesz zrobienie sekwencera rodem z rolandów TR-xxx ? Chyba byłoby dużo roboty z tym (głównie ze stroną interface'u, bo sam kod chyba skomplikowany by nie był), ale wtedy mógłbyś śmiało konkurować z różnymi tego typu wielkimi projektami DIY (typu MB-808).
Myślałem o czymś takim, ale raczej z autorskim interfejsem. Zresztą, co za autorstwo, temat został już wyeksploatowany na wszystkie strony.
Ale można (dla sportu) dołożyć wyświetlacz, jakiś tani - 2x16 i zrobić edytor rytmów składających się z max. 32 kroków, a potem edytor songów, na które składałyby się owe rytmy. Jest kuzyn procesora, którego użyłem z 2kB pamięci nieulotnej, można tam osadzić np. 32 różne własne przebiegi 32-krokowe i do tysiąca z hakiem taktów songów (takt to 32 kroki). W razie potrzeby można sobie pamięć zrzucić na peceta/pobrać z peceta albo po tym samym interfejsie, którego używa się do programowania układu, albo wręcz po midi jako sysex (co również trzeba by zorganizować).
Można też użyć pamięci zewnętrznej, taniej jak barszcz o znacznie większej pojemności.
Można wiele jak się chce i ma się kiedy :)
[addsig]

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » środa 22 kwie 2009, 00:46

...No to janko teraz przed toba inne projekty przecież trzeba tą perkusję wybic proponuje poskładać kompressorek jakis Eq itd.
O, to nie ten maluszek. On to ledwo wypluwa z siebie sample, to prosty układ o architekturze z 1979 roku. Do obróbki sygnału audio potrzeba nowoczesnych i/lub specjalizowanych procesorów.
Jest jeszcze jedna droga - robić analogowe tory sterowane procesorem. To jest najfajniejsza rzecz, bo brzmi analogowo, a jest przy tym wygodna w obsłudze.
A schemat to twoje dzieło czy to jakaś konstrukcja ogolnie dostępna w internecie?
To klasyka gatunku, nic oryginalnego. Przetworniki w postaci drabinek rezystorów są niedokładne, ale za to proste i tanie. W przypadku takich samograjów jednak przypadkowe nieliniowości nie są problemem, a wręcz są pożądane bo brudzą dźwięk.
Natomiast oprogramowanie to też raczej podstawy, ale problem leży w rozsądnym zagospodarowaniu tak małych pamięci. To zresztą kiedyś było dosłownie sztuką, która obecnie zanika - wystarczy porównać np. serie pierwszych Proteusów i podobnej pojemności wkłady sampli do ''chińskich'' kar muzycznych w czasach, gdy posiadały sprzętowe wavetable - te same przestrzenie, a jakie różne efekty. A dziś? Biblioteki setki i tysiące razy większe, a efekt taki sobie...
[addsig]

ODPOWIEDZ