Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
-
Drexciyan - Posty:56
autor: Drexciyan » piątek 29 lut 2008, 03:41
...Jesli Detroit to pamiętaj także o syntezie fm.Yamaha dx7 a tym bardziej dx100 generują brzmienia które ukształtowały ten gatunek.
-
Koval
niestety na razie stać mnie na smieszną sumę 2500 zł ale jezeli jest jakieś cacko zaktóre warto zapłacić więcej...
np prophet 08...ktoś się nim bawił może...
będe wdzięczny za każdą pomoc.
davidu...
co do prophet 08 to miałem okazję się pobawić i....
morde urywa, myślałem że moog voyager jest szeroki, ale prophet to kosmos (jego cena też niezła koło 7000 )
nuiesssamowity sound i możliwości, ale moim zdaniem Virus C jest bardziej wszechstronny jeśli zaczynasz przygode z hardware-owymi synthami to polecam najpierw właśnie Virusa C to klasyka i naprawdę jest tam co rozkminiać, pozdr. ;)
-
davidu - Posty:43
autor: davidu » piątek 29 lut 2008, 08:25
......Jesli Detroit to pamiętaj także o syntezie fm.Yamaha dx7 a tym bardziej dx100 generują brzmienia które ukształtowały ten gatunek....
przez pewien okrez zastanawiałem się nad dx7 ale niestety nie miałem możliwości spawdzenia tego sprzętu, no i zastanawiałem się nad edycją barw... czy dostęp do parametrów nie jest zbyt skomplikowany?
a może istnieje jakiś komputerowy edytor do brzmień dx?
pozdr
-
rsygowski - Posty:24
autor: rsygowski » piątek 29 lut 2008, 08:44
korzystając z tematu - czy miał ktoś może doświadczenia z synthami Creamware? zastanawiam się na wyborem Korg Radias vs Creamware Pro12... zastanawiam się czy w ogóle połączenie przez USB stanowi na tyle istotne ułatwienie przy pracy z midi że warto płacić więcej za Radiasa niż za MS2000... jeśli nie to może po prostu Virus A, B a może nawet C (mniej więcej w podobnej cenie)?
-
autor: davidu » piątek 29 lut 2008, 09:07
co do prophet 08 to miałem okazję się pobawić i....
morde urywa, myślałem że moog voyager jest szeroki, ale prophet to kosmos (jego cena też niezła koło 7000 )
nuiesssamowity sound i możliwości, ale moim zdaniem Virus C jest bardziej wszechstronny jeśli zaczynasz przygode z hardware-owymi synthami to polecam najpierw właśnie Virusa C to klasyka i naprawdę jest tam co rozkminiać, pozdr. ;)
...
taaaaak, p 08 jest niesamowity...
na dniach wyszła wersja w racku...za 1500 eu...
co do virusa to jezeli juz kupiłbym chyba b 2000zł różnica między b i c nie jest chyba aż tak duża żeby płacić 1500 więcej...
ale moge się mylić bo grałem tylko na b i ti.
no i problem jest właśnie w tej "wszechstronności".
z doświadczenia wiem, że im więcej opcji łączy w sobie sprzęt tym mniej na nim mozna zrobić...:)
ale czuję że prędzej czy później znajdzie się w moim posiadaniu...
pozdrowionka i dzięki za zainteresowanie tematem.
-
csdis
Jeśli chodzi o ELEKTRONa i MONO MACHINE to mam dla Ciebie ciekawą propozycję. Ponad miesiąc temu na EiS znalazłem wątek o budowie SID stacji - midibox.
Po kilku rozmowach z autorem wątku dostałem namiar do kogoś kto własnie kończy budowę takiego urzadzonka dla mnie :) skłądającego się z 4 scalaków z Commodore 64 - tych samych które uzywa ELEKTRON do SID station.
Rezultat - potęzny analogowy syntezator drzemiący w tych małych układach, 4 LFO , analogowy filterek a chyba nawet 2 kazdy LP,BP,HP ... pełna obsługa MIDI, wyświetlacz LCD , pamięc na 512 brzmień około 15 gał i wejście AUDIO do masakrowania sygnału z dowolnego źródła.
Za kilka dni powinno być gotowe więc czekam jak na szpilkach.
Jako że to " custom made" i co chwile cośtam wymyślałem wyniesie mnie to około 1000-1200 zł ale porównując to z SID station , które potrafi może 1/3 z tego i kosztuje 4 x więcej to śmiech na sali :)
Jeśli będziesz zainteresowany daj znać to skontaktuję Cie z majsterkowiczem :)
Pozdrawiam
...
Adamie 6 LFO a nie 4:),no i potęga brzmienia a to prawda:)
-
autor: davidu » piątek 29 lut 2008, 11:01
Adamie 6 LFO a nie 4:),no i potęga brzmienia a to prawda:)...
witam...:)
czyżbyś też był posiadaczem takiego cacka?
czy programowanie brzmień na czymś takim jest w miare intuicyjne, czy wygląda to inaczej niz w syntezatorach?
pozdrawiam
-
Kubańczyk
autor: Kubańczyk » piątek 29 lut 2008, 11:13
To sid jest analogowy pomimo że siedzi w scalaku?
Programowanie jest takie samo jak na innych synthach - po prostu ustawiasz parametry i tyle -różnica jest raczej w soundzie i miłym interfejsie autorstwa TK.
Czy w gotowcu za 1200 będzie panel czołowy z aluminium i nadrukiem?
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.
-
csdis
...
Adamie 6 LFO a nie 4:),no i potęga brzmienia a to prawda:)...
witam...:)
czyżbyś też był posiadaczem takiego cacka?
czy programowanie brzmień na czymś takim jest w miare intuicyjne, czy wygląda to inaczej niz w syntezatorach?
pozdrawiam...
tak jestem szczęsliwym posiadaczem gdyż sam go robiłem za wielka pomoca kolegi do którego adam dał ci kontak:),moja wersja jest podstawowa 1 sid + 1 core ale niedługo już będzie rozbódowana do 2 sidów:) co mi da stereo,programowac sobie możesz na kilka róznych sposobów min albo przez program jsynthlib lub z poziomu panela instrumentu,moja werscja to cos wiecej niz mini wyświetlacz 2x16 6 przycisków i 1 enkoder ,mi to w zupełnosci wystarcza i miesci sie narazie(póki nie rozbudowany)w jednej obudowie od cdromu:),sid posia równiez seqwencer wavetable,i co najwazniejsze wiekoszśc dem sida zamieszczonych na stronach nawet w połowie mie oddaje tego co to małe cacko potrafi nawyprawiac,jezeli experymenty elektronicze nie są tobie obce to sid jest pożądanym instrumentem w twoim przypadku:).
Sid jest analogowy sterowany cyfrowo:)