Chipset do muzyki
Gigabyte się BARDZO poprawił i aspiruje do grona najlepszych.
Gigabyte raczej zawsze był dobry (o ile pamiętam) i miał niezłe opinie.
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm
Re: Chipset do muzyki
Mostki jakie są - każdy widzi. Intel co chwile wprowadza "nowości" typu 1333MHz i nawet Asusy sprzed pół roku za 1000PLN nie są kompatybilne z najnowszymi procesorami, więć to całkowicie skreśla Intela jeśli chodzi o mostki (w moim przypadku). Ja osobiście przepradam za Nvidią która wypuszcza wspaniałe mostki od lat, NF2, NF3, NF4, NF5, 650SLI, 680SLI i które nie mają problemu z upgradem biosu i przystosowaniem do nowych serii procesorów itp. Zarówno w płytach pod AMD i Intela. Intel ma świetny 965 ale już odchodzi do lamusa jeśli chodzi o kompatybilnośc, wchodza nowe chipsety.
Jak najbardziej był dobry, jednak zawsze była to druga liga. Od pewnego czasu zaczął stosować przyjazne rozwiązania typu dual bios, w zasadzie dual wszystko i stosować możliwe najlepsze rozwiązania w tanich płytach. Wprowadził też naprawdę dobry high-end do swojej oferty i takie płyty jak DQ6 nie mają się czego wstydzić.
Jak najbardziej był dobry, jednak zawsze była to druga liga. Od pewnego czasu zaczął stosować przyjazne rozwiązania typu dual bios, w zasadzie dual wszystko i stosować możliwe najlepsze rozwiązania w tanich płytach. Wprowadził też naprawdę dobry high-end do swojej oferty i takie płyty jak DQ6 nie mają się czego wstydzić.
ja miałem kilka razy gigabyte i byłem na poczatu zawsze zadowolony,(dzisaj nie polecam bo poprostu mam pewien niesmak z kilku nie istotnych dla was powodów) Potem przeszedłem na Asusa i byłem bardziej zadowolony,a w momęcie kiedy przesiadłem sie na INTEL + INTEL jestem jeszcze bardziej zadowolony (kwestja stabilności i komfortu pracy) Ale i tak dla maczka nic nie dorówna w kwestji multimediów.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.
O jak najbardziej, w kwestii ceny też mu nic nie dorównuje
Co nie zmienia faktu że Mac Pro i 30" z najnowszym Mac Osem to wspaniała sprawa. W cenie samochodu.

W ciągu ostatnich 2-3 lat przez moje ręce przeszło kilkanaście różnych płyt i generalnie mogę powiedzieć tak:
- co do marek, sarkazz ma rację: obecnie wybieram Asusy, a w ostatnich miesiącach coraz częściej Gigabyte, który ma teraz bardzo ciekawe i fajne modele... ALE
- zbynia ma rację, że w ofercie każdego producenta można utrafić lepsze modele i badziewne modele
Co do pytania tytułowego, to mogę polecić z czystym sumieniem 965 Intela, albo nowe nVidię. Mówię tu o chipsetach pod Core2Duo, bo teraz takich używam. Wcześniej przed epoką C2D używałem procków AMD i wtedy tylko nVidia.
Z doświadczenia: dużo ważniejsze niż konkretny chipset jest jego konkretne wdrożenie (płyta, jej jakość, jakość komponentów, chłodzenie!), dlatego uważny dobór płyty głównej jest kluczowy.
- co do marek, sarkazz ma rację: obecnie wybieram Asusy, a w ostatnich miesiącach coraz częściej Gigabyte, który ma teraz bardzo ciekawe i fajne modele... ALE
- zbynia ma rację, że w ofercie każdego producenta można utrafić lepsze modele i badziewne modele
Co do pytania tytułowego, to mogę polecić z czystym sumieniem 965 Intela, albo nowe nVidię. Mówię tu o chipsetach pod Core2Duo, bo teraz takich używam. Wcześniej przed epoką C2D używałem procków AMD i wtedy tylko nVidia.
Z doświadczenia: dużo ważniejsze niż konkretny chipset jest jego konkretne wdrożenie (płyta, jej jakość, jakość komponentów, chłodzenie!), dlatego uważny dobór płyty głównej jest kluczowy.
...O jak najbardziej, w kwestii ceny też mu nic nie dorównuje
Co nie zmienia faktu że Mac Pro i 30" z najnowszym Mac Osem to wspaniała sprawa. W cenie samochodu. ...
W sprawie Maca mam zdanie sprecyzowane. Software to jedno, hardware to drugie.
MacOS X uważam za świetny system, przyjazny i niezawodny.
Natomiast za sprzęt apple trzeba dramatycznie przepłacić, co już było tu poruszane kilka razy. dlatego wciąż siedzę na PC.

W sprawie Maca mam zdanie sprecyzowane. Software to jedno, hardware to drugie.
MacOS X uważam za świetny system, przyjazny i niezawodny.
Natomiast za sprzęt apple trzeba dramatycznie przepłacić, co już było tu poruszane kilka razy. dlatego wciąż siedzę na PC.
...A tak wracając do tematu...
Jakich chipsetów używacie w swoich komputerach (i wam się sprwadzają - tzn. nie sprawiają problemów)? Intel? Jakie modele 945, 965...? Nvidia? Jakie modele?
Niedługo czeka mnie upgrade komputera...- stąd pytanie
...
1. Asus P5W DH Deluxe (w studiu)- nie mam zastrzeżeń
2. Asus Asus P5b deluxe (w domu) - j.w.
3. Asus p4c800 deluxe - jeździłem na niej 5-6 lat. nadal działa bez zarzutu w kompie dzieciaka.
nie wiem tylko czy 2 pierwsze płyty łykną quada, nie dowiadywałem się.
Jakich chipsetów używacie w swoich komputerach (i wam się sprwadzają - tzn. nie sprawiają problemów)? Intel? Jakie modele 945, 965...? Nvidia? Jakie modele?
Niedługo czeka mnie upgrade komputera...- stąd pytanie
...
1. Asus P5W DH Deluxe (w studiu)- nie mam zastrzeżeń
2. Asus Asus P5b deluxe (w domu) - j.w.
3. Asus p4c800 deluxe - jeździłem na niej 5-6 lat. nadal działa bez zarzutu w kompie dzieciaka.
nie wiem tylko czy 2 pierwsze płyty łykną quada, nie dowiadywałem się.
moim celem nie bylo wywołanie dyskusji na temat „która marka lepsza”. Prosze powiedzcie Z KTÓRYCH CHIPSETÓW (zwłaszcza nVida) JESTEŚCIE ZADOWOLENI (chodzi o Wasze kompy do tworzenia muzy)
Moze polecacie jakieś konkretne modele płyt? (skoro mówicie ze jeden model jest lipny, drugi wspaniały)
Na płyte chce wydac 250 350zł (ale najchetniej do 300zł, bo moze warto kupić "średnią" płyte, a kase dołożyć do procka i RAM'u)
Najprawdopodobniej kupie karte ESI Juli@. Wielu z Was ma tę karte – z jakimi chipsetami ona u Was pracuje?
Moze polecacie jakieś konkretne modele płyt? (skoro mówicie ze jeden model jest lipny, drugi wspaniały)
Na płyte chce wydac 250 350zł (ale najchetniej do 300zł, bo moze warto kupić "średnią" płyte, a kase dołożyć do procka i RAM'u)
Najprawdopodobniej kupie karte ESI Juli@. Wielu z Was ma tę karte – z jakimi chipsetami ona u Was pracuje?
nvidia klasyk - polecam bo zawsze byly to porzadne czipsety....kiedys ktos puscil fame ze cos zle na dyskach sata zapisuja (nf4) ale nikt tego nie potwierdzil.....ja rowniez......
via troszke podupadla
niby sa jeszcze ati ale ja wiem - nie sa najgorsze ale to niska polka....
no i do intela intel......albo nvidia
co do makow to prosze otworzcie ble pudelko maka i bedziecie w szoku - w pc jest jeden wielki burdel - owszem przeplacasz ale w zamian dostajesz swietnie przemyslane i chlodzone wnetrze z superergonomia.......
pc zatrzymaly sie na dziadostwie jakim jest atx z bublami typu radiator od grafiki pod karta....przeciez z tego to smieje sie kazdy kto ma choc odrobinke wiedzy na temat zachowania sie cieplego powietrza.....
i setki innych takich bubli....tego w maku nie ma bo wszystko jest pieknie przemyslane i zaprojektowane
moze kiedys btx choc on juz zdechl smiercia naturalna.............
asrock z kolei wprowadzil kilka nowinek na widok ktorych najlepszym szczeny opadaly - agp i pci ex,podstawke socek 754 ktora mozna bylo rozbudowac do 939 wsadzajac plytke(dla amd) czy chocby coraz popularniejszy ostatnio eSata...i nie aspiruje na start na najwyzsze polki bo i po co....klientow maja i koniec - gadaj co chcesz ale i tak ktos pojdzie kupi i bedzie zadowolony.......
via troszke podupadla
niby sa jeszcze ati ale ja wiem - nie sa najgorsze ale to niska polka....
no i do intela intel......albo nvidia
co do makow to prosze otworzcie ble pudelko maka i bedziecie w szoku - w pc jest jeden wielki burdel - owszem przeplacasz ale w zamian dostajesz swietnie przemyslane i chlodzone wnetrze z superergonomia.......
pc zatrzymaly sie na dziadostwie jakim jest atx z bublami typu radiator od grafiki pod karta....przeciez z tego to smieje sie kazdy kto ma choc odrobinke wiedzy na temat zachowania sie cieplego powietrza.....
i setki innych takich bubli....tego w maku nie ma bo wszystko jest pieknie przemyslane i zaprojektowane
moze kiedys btx choc on juz zdechl smiercia naturalna.............
asrock z kolei wprowadzil kilka nowinek na widok ktorych najlepszym szczeny opadaly - agp i pci ex,podstawke socek 754 ktora mozna bylo rozbudowac do 939 wsadzajac plytke(dla amd) czy chocby coraz popularniejszy ostatnio eSata...i nie aspiruje na start na najwyzsze polki bo i po co....klientow maja i koniec - gadaj co chcesz ale i tak ktos pojdzie kupi i bedzie zadowolony.......