System chłodzenia wodnego - warto?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
NoRd384
Re: System chłodzenia wodnego - warto?

Post autor: NoRd384 » czwartek 15 lut 2007, 21:33

...Panowie co wy macie za komputery i dyski że tak huczą ? Są już radiatory które wyprowadza się na zewnątrz i nie mają wiatraków, widziałem taki ostatnio w komputerze spełniającym role serwera w studio, kompa nie słychac praktycznie, można też komp postawić w takim miejscu że szum nie będzie przeszkadzał, widzialem też szafę z otwieranym przodem z szyby zespolonej gdzie były wszystkie urządzenia z wiatrakami, zamykasz szafę i jest absolutnie cicho, jednak szafa musi mieć z tyłu wentylację. Jesli to nie nie pomoże to problemu należy uparywać gdzie indziej ...
a to wszytsko za jedyne 20 tys 99gr - oferta ważna do wyczerpania zapasów.
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 15 lut 2007, 21:35

hahahaha

ty laliszon pewnie masz super cichego kompa na dyskach flasz z pentium 3 ulv......

to standart - zapamietaj to

richtig

Post autor: richtig » czwartek 15 lut 2007, 21:59

Może troszkę nie w temacie, ale trochę jednak tak
Otóż mój zasilacz zaczął pieknie gwizdać. Nie jest to wina wiatraka, tylko jakiegoś elementu wewnątrz (tylko czy dajmy na to transformator może gwizdać?) :).
Ten gwizd słychać na wszystkich ścieżkach, nagranych zarówno mikrofonem (co dość oczywiste), ale i przez linię.

To tak w charakterze ciekawostki lub ku przestrodze. Nie tylko części ruchome potrafią być głośne.
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » czwartek 15 lut 2007, 22:49

20 tys to przesada, można już za 3 z hakiem:
http://www.frozencpu.com/cas-208.html?mv_pc=414

ale dysk i tak będzie słychać

A swoja droga nic tak nie wycisza komputera jak postawienie go w innym pokoju. W nowym lokum tak zamierzam uczynić, nawet już dziurę w ścianie wykułem...
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » czwartek 15 lut 2007, 22:57

polecam. Sonic Tower thermaltake + Pasywna grafika(np Gigabyte GF7600GT 256MB) + zasilacz tacens Valeo 480W pul pasywny wolno obrotowy. Włacza sie wiatrak przy naprawde duzym obciazeniu.

Dziwna sprawa, jak by mi ktos powiedział wczesniej ze po zmianie zasilacza tenperatura na procu spadnie o ok 9c i wydajnosc wzrosnie to bym nie uwiezył. Sam to stestowałem.

zmieniłem ostatnio zasilacz i okazało sie ze wiatraki wydmuchujace przestały byc konieczne, a moje termostaty wlasnej konstrukcji stały sie bezuzyteczne.

Działa super, a kompa prawie nie słychac, problem dysku mam rozwiazany w inny sposob, ale to jest podejzewam dla wiekszosci zbyt kosztowne. \\

mam P4 2,4GHz i takie tam pierdoły dodatkowe, ale mniejsza o to. Ten proc to podobno grzałka. dziwne bo jak nic na nim nie robie to ma ok 29c, a przy obciazeniu cos kolo 45c (dane po wymianie zasilacza na tacensa)

Jak ktoś nie wiezy to zapraszam zeby wpadł do mnie i sam sprawdził.

Swego czasu miałem pelen pasiv i nie polecam...
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » piątek 16 lut 2007, 00:00

...hahahaha

ty laliszon pewnie masz super cichego kompa na dyskach flasz z pentium 3 ulv......

to standart - zapamietaj to...
mam najzwyklejsszy komputer ale nigdy ten szum nie był aż tak upierdliwy żebym aż musiał uciekać się do chłodzenia wodnego, napisałem tak bo prawde mówiąc miałem nadzieje że ktoś opisze takie ryczące przypadki.
Nie jestem zwolennikiem zbytniego pałowania się sprzętem, o wiele bardziej interesują mnie efekty jego pracy. Ile nagrań udało mi się dokonać na sprzeęcie "pożal się Boże" to nie zliczę :))) i radziły sobie nieźle. (preferuję zachowanie poziomu ale bez zbędnych fajerwerków)

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 16 lut 2007, 00:49

nie no wiadomo mozna sie przyzwyczaic albo odstawic go dalej

jak mam otwarte okno to luz bo mam obok ulice ale gdy w nocy zamkniete to jednak go slychac czasem az za bardzo(szczegolnie na kacu hehe)

nie ma co przesadzac bo mozna utopic kuuupe kasy a efekt bedzie niewiele lepszy - zasilacz 150 radiator na proca 80 resorki do dysku po 30 zeta plus jakies wygluszenie budy i po sprawie - nie widze sensu kupywania pasywnego zasilacza za 500 ktory jest tak goracy ze nie radze dotykac

wasyl zasilacze z 12 cm wiatrakiem maja go od dolu - juz samo to duzo lepiej sciaga powietrze z proca a jako ze jest duzy to i wydajniej je tloczy na zewnatrz
pozatym zauwaz jaka te zasilacze maja kratke na zewnatrz - praktycznie brak oporow powietrza w porownaniu ze zwyklymi zasilaczami
akurat twoj pentium to jeszcze nie taka grzalka ale te swirusy 3.2 czy 3.6 to tragedia - kumpel kupil - owszem wydajne ale bez sluchawek roboczych to nie da sie siedziec przy nim :))))))
zeby bylo ciekawiej to jeszcze na grafice ma turbine i dwa wyciagajace do obudowy.....silnik w traktorze dziala ciszej:)))))
wqarto przy nowych radiatorach zamontowac kanal wylotowy na zewnatrz kompa(obok jest kratka na wiatrak a na nowych zeberkowych radiatorach wentylator jest z boku nie z gory) - poprawi to wytlaczanie powietrza choc sporo zalezy od obudowy i rozplanowania wnetrza - niestety format btx wciaz w powijakach

abproject

Post autor: abproject » piątek 16 lut 2007, 00:50

...
Ceny podzespołow komputerowych z dnia na dzien spadają. A chyba nie ma nic gorszego w pomieszczeniu w ktorym pracuje sie z dzwiekiem niz "mielący wiatrak " czy tez inny terkot wydobywajacy sie z komputera.

Praktycznie za coraz nizsza cene mozna zmontowac "nieslyszalny" pasywny komputer. tylko nie bez przesady...jakis wiatrak musi byc, minimum to 2 podstawowe w budzie, jeden zasysa powietrze (lub kratka na spodzie) drugi wyrzuca.
Niedawno kupilem Cooler firmy Noctua, na core 2, drozszgo niewidzialem, ...ale polecil mi go jeden koles ktory zawodowo zajmuje sie sprzetem komputerowym... jak zobaczylem jak niska jest temp. na nim procesora (przy obrotach 860 ) to zaraz kupilem dwa takie same wiatrak 120 mm tej firmy, maja chyba najlepsze parametry jezeli chodzi o glosnosc ( 7 db) i najwiekszy przeplyw powietrza.
Dopelnieniem sukcesu sa pasywne zasilacze firmy Yesico..." 0 db" ale one jakos nie chca potaniec od pół roku....
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » piątek 16 lut 2007, 00:51

problem dysku mam rozwiazany w inny sposob, ale to jest podejzewam dla wiekszosci zbyt kosztowne. \\
może jednak się pochwalisz?... ;)

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 16 lut 2007, 02:35

tanieja podzespoly ktore sie rozwijaja czyli plyty grafika procki pamiec dyski nagrywarki - nie tanieja obudowy zasilacze wentylatory i dodatki

jedne z najcichszych wentylatorow w dodatku za grosze robi arctic

ODPOWIEDZ