Jaka pianka do kabiny wokalowej?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
WBH-2006
Re: Jaka pianka do kabiny wokalowej?

Post autor: WBH-2006 » wtorek 02 sty 2007, 12:11

No to kupilem juz pianke, na co poszlo az 365zl (juz razem z przesylka). Wzialem 4m2 tej lepszej (piramidka 1) i 4m2 tej tanszej (piramidka 2). Teraz jak to przysla, bede kombinowal co dalej i sie zobaczy na ile udalo sie stlumic poglos :]
A kibelek owszem, swietnie izoluje od dzwiekow z zewnatrz, czyli spelnia 1 z punktow! :D Tylko, zeby zlikwidowac te odbicia i bedzie naprawde spoko (przetestuje magiczne wlasciwosci piramidki akustycznej).
Wolalbym, zeby te panele nie byly super mocno przyklejone (w razie awarii, jakby trzeba było odlepiać :/), wiec chyba na poczatek sprobuje przylepic klejem polimerowym... Na necie nie ma jakiegos linka z instrukcja foto albo wideo jak profesjonalnie zamontowac pianke?

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 02 sty 2007, 13:25

...wcale nie - kto CI nagadał ze są samoprzylepne?

Oczywiscie ze tak ... te lepsze maja z tyłu specjalny klej ... te tansze nie maja kleju ... ( mowa o piramidkach ) kolego
Mam czxesc studia pokryte duzymi piramidkami . a czesc specjalnymi Panelami piramidki sie przylepia, natomiast panele , poniewaz sa zrobione ze specjalnego materiału jak by gryby wytłaczany FILC , pokryty niepalnym materiałem i to u mnie jest przykrecone do sciany .

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 02 sty 2007, 13:40

TUTAJ JEST LINK gdzie widac dokłądnie jak to wyglada , zdjecie jest dosyc stare około 3 lata , wtedy nie było to jeszcze wykonczone...
poniewaz mam tzw. "" grajace sciany"" wiec pod tym co widac na zdjeciu , sa 10 cm ( grubosc) materace na wszystkich scianach . od ziemi do sufitu...
Całkowita grybośc izolacji to około 15 cm ... obecnie to troche wyglada inaczej

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » wtorek 02 sty 2007, 13:50

...Spoko, popytam o oferte i ceny w tym Eurofoam. A o co dokladnie chodzi z tymi tanszymi odpadami i jak je zdobyc? Tylko akurat do Gdanska mam pol Polski, bo jestem z Lodzi ;P

Jeśli chodzi o te odpady to są to kawały gąbek, które są pozostałością po czymś większym. I nie są to szczątki jak mogło by sie wydawać, ale naprawdę duże kawały - ja np. ostatnio kupiłem sobie kawał 3/2 metry gąbki za 10 zł. Nawet mi jeszcze ją przycieli na życzenie tak jak chciałem. A dostać je to chyba można tylko przyjeżdżając na miejsce i wybrac sobie z całej sterty takie jakich potrzebujesz. Pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 02 sty 2007, 16:23

master a jak sprawuja sie te filcowe wytlaczanki(te wokol piramidek)?kiedys nad nimi myslalem ale studio padlo heh....a w domu to mi sie nie chce robic.....

wybuch pomyslales nad wentylacja?wiesz ze taka kabina to max 20 minut nagrywania?i jak zrobisz wentylacje to straci sporo ze swej izolacji akustycznej?i wazne bys tloczyl do niej swierze powietrze najklepiej z podworka a nie z pokoju? :))))))

ale skoro sie uparles....

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » wtorek 02 sty 2007, 16:23

hmm. mam takie pytanie. bo juz sie pogubiłem. Na szynach montujemy pianki(piramidki) czy ustroje z filcu tłoczonego?? I jak wyglada ta konstrukcja z szyn, mozna to gdzies kupic gotowe?? Bo ja osobiscie mam kabinke wylozona piramidkami od gury do dołu i na suficie tez mam piramidki tylko ze z wiekszymi kolcami. A na rogach mam walce. dodatkowo nie mam zadnej powieszchni naprzeciwległych. Ogulnie jest głucho tak jak potrzebowałem. Przyjołem załozenie ze potrzebuje głuchej kabiny wokalowej a pogos dodaje syntetyczny,(fxsami). Teraz planujemy troche rozbudowac sdtudyjko ale to jest wieksza opcja. tak aby mozna było jednoczesnie nagrywac wokal i instrumenty, bez przesłuchu. Tylko jeszcze sie zastanawiamy czy ma tez byc głucho czy oddychajaco.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 02 sty 2007, 16:46

...master a jak sprawuja sie te filcowe wytlaczanki(te wokol piramidek)?kiedys nad nimi myslalem ale studio padlo heh....a w domu to mi sie nie chce robic.....

Spoko ... tłumią ... ale odnosze wrazenie ze piramidki lepiej ropraszają , mam je przyklejone z tyłu za monitorami i wi-za-wi monitorów . tylko w tych miejscach .
Jednak zauwazyłem ze np. same Piramidki nie działaja tak dobrze jak w połaczeniu z tymi Filcowymi wytłoczkami i na odwrót ... ogolnie im mniej płaskich - powierzchni tym lepiej .. jednak nalezy pamietac aby nie przedobrzyc .....

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » wtorek 02 sty 2007, 19:02

ogolnie im mniej płaskich - powierzchni tym lepiej .. jednak nalezy pamietac aby nie przedobrzyc .....
...
przedobrzyc to mozna chyba tylko w rezyserce? Bo tam to potrzebna jest odrobina przestrzeni? Wydaje mi sie ze w momecie kiedy jest głucho w miejscu nagrywania wokalu jest ok. bo zawsze mozna przyblizyc lub oddalic wokal efektami. a tak jak nam sie nagra juz z pewna "przestrzenia" to nie da sie go przyblizyc. Ale to chyba jest bardziej kwestia gatunku muzyki, oraz oczekiwan rezysera.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 02 sty 2007, 19:44

przedobrzyc to mozna chyba tylko w rezyserce? Bo tam to potrzebna jest odrobina przestrzeni? Wydaje mi sie ze w momecie kiedy jest głucho w miejscu nagrywania wokalu jest ok.
No i nie do konca ....... moj przyjaciel w swoim studio ma pomieszczenie do nagrywania wokalu mniej wiecej 1.5 m2 na 1,5m taki Kibel, wytłumił to bardzo ,... fajnie tylko wokal tam nagrany ma jakiąs dziwną przware . jest suchy , brakuje masy ... myslał ze to wina mikrofonu lub preamp-a . przyniósł do mnie mikrofon i preamp , nagralismy wokale u mnie w studio , i wszystko było Ok.. Okazało sie ze tak małe pomieszczenie w dodatku wytłumione powoduje ze cos sie dzieje z głosem ... moze za blisko sciany mikrofon, nie potrafie powiedziec , ale koles ma problem ... i z wokalami przychodzi do mnie .
Owszem mozna a nawet nalezy bardzo wytłumic pomieszczenie ""wokalowe"", ale to musi miec jakąs kubature ... inaczej nie bedzie najlepiej.

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » wtorek 02 sty 2007, 19:58

No i nie do konca ....... moj przyjaciel w swoim studio ma pomieszczenie do nagrywania wokalu mniej wiecej 1.5 m2 na 1,5m taki Kibel, wytłumił to bardzo ,... fajnie tylko wokal tam nagrany ma jakiąs dziwną przware ***************
a jest tam szyba??

ODPOWIEDZ