Jaki procesor, płyta, dysk i pamięć?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Soundchaser
Re: Jaki procesor, płyta, dysk i pamięć?

Post autor: Soundchaser » niedziela 04 cze 2006, 01:15

...Obawiam sie ze nie masz zielonego pojecia o tym jak chodzi dobrze skonfigurowany pecet na Pentium D....
A Ty kolego zdaje się nie masz pojęcia o Conroe. Nie warto pakować się w PD, skoro lada chwila pojawią się Intel Conroe o wiele wydajniejsze od swoich poprzedników. Wystarczy kolego trochę poczytać. A czy mam pojęcie czy nie to nie Tobie oceniać, pracowałem i na X2 i na PD i póki co niewarto się pakować w coś, co za niedługi czas zostanie zastąpione dużo wydajniejszym odpowiednikiem......
Ale jestes oblatany!O Conroe juz od dawna gadaja a ma sie pojawic zdaje sie w polowie lipca.To technologia M dla desktopow.Na pewno wydajniejszy ale my rozmawiamy o tym co jest na rynku i opinia ze Pentium D jest do D jest po prostu bzdura,moze masz na mysli serie 8 ,seria 9 to juz inna bajka,posiadam custom build Della z procesorem 940 i jest on o wiele bardziej wydajny od kazdego single core.Na jego bazie sa budowane custom audio workstations np ze Sweetwater . Na pewno ma znaczenie software na ktorym pracujesz,ja uzywam Sonara 5 Producer.Roznice w wydajnosci sa bardzo duze i widoczne golym okiem,wiec nie powtarzaj zaslyszanych opinii a postaraj sie udzielac obiektywnych rad tym ktorzy o nie prosza.

Awatar użytkownika
Marc.De.Marx

Post autor: Marc.De.Marx » niedziela 04 cze 2006, 13:23

Soundchaser mam pytanie: Jaka jest roznica miedzy podlączonym jednym dyskiem a dwoma RAID ? szybkosc zapisu/ odczytu jest wtedy 2x szybsza i wszystko ogolnie szybciej hula ??

Soundchaser

Post autor: Soundchaser » niedziela 04 cze 2006, 16:26

...Soundchaser mam pytanie: Jaka jest roznica miedzy podlączonym jednym dyskiem a dwoma RAID ? szybkosc zapisu/ odczytu jest wtedy 2x szybsza i wszystko ogolnie szybciej hula ?...
W konfiguracji RAID 0 czyli strip 2x szybciej zapisuje i czyta,po prostu dzieli wszystko na dwa dyski i zapisuje albo czyta jednoczesnie.Jedyny mankament-jesli jeden z HD sie zrabie to przepada rowniez to co jest na drugim.Wyjscie-backup drive,najlepiej zewnetrzny.Sa inne konfiguracje,np RAID 1 czyli tzw data safe,jednoczesnie dubluje wszystko co robisz na dwoch dyskach,czyli zawsze masz kopie w przypadku uszkodzeniia jednego dysku,ta konfiguracja jest niestety wolniejsza.Jesli uzywasz np bibliotek ktore chodza na Kompakcie z duzymi samplami np Colossus,to zauwazysz wielka roznice wpredkosci ladowania dzwiekow.

ODPOWIEDZ