Kabina do wokalu - skończona i oddana do użytku!
...A co to za MXL jest widoczny w środku...?
...
MXL V57M, ale próbka audio jest nagrana na mikrofonie shure (model podawałem we wcześniejszych postach).
...
MXL V57M, ale próbka audio jest nagrana na mikrofonie shure (model podawałem we wcześniejszych postach).
drummer
- Bartolomeo
Re: Kabina do wokalu - skończona i oddana do użytku!
Wszystko ok brzmi ładnie ale uderzyła mnie ilość szumów, wiem że w sumie nie na temat ale sie zdziwiłem

- Bartolomeo
W tle słychać muzyke, więc troszke z tych zakłuceń to jest to co zebrał mikrofon ze słuchawek, ale występuje także szum w postaci czystej

...Witam, podaję już dawno obiecane fotki kabiny
Nowy LINK
Hmm,
masz bardzo nieprzyjemne podbicia na kilku czestotliwosciach: 220, 279, 464 i 582Hz
Przynajmniej tyle udalo mi sie szybko zlapac przemiatajac filtrami
Sa to bardzo ostre podbicia o szerokosci doslownie kilku Hz. Wygladaja na fale stojace we wnetrzu kabinki.
jak chcesz je sam znalesc to wez PSP Master Q - demo wystarczy - ustaw filtr na minimalna szerokosc (Q=20), bardzo mocne podbice (Gain = +24dB) i przemiataj pasmo (za pomica frequency oczywiscie) Bez problemu znajdziejsz wybijajace sie czestotliwosci.
[addsig]
Nowy LINK
Hmm,
masz bardzo nieprzyjemne podbicia na kilku czestotliwosciach: 220, 279, 464 i 582Hz
Przynajmniej tyle udalo mi sie szybko zlapac przemiatajac filtrami
Sa to bardzo ostre podbicia o szerokosci doslownie kilku Hz. Wygladaja na fale stojace we wnetrzu kabinki.
jak chcesz je sam znalesc to wez PSP Master Q - demo wystarczy - ustaw filtr na minimalna szerokosc (Q=20), bardzo mocne podbice (Gain = +24dB) i przemiataj pasmo (za pomica frequency oczywiscie) Bez problemu znajdziejsz wybijajace sie czestotliwosci.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
......Witam, podaję już dawno obiecane fotki kabiny
Nowy LINK
No i cos niedobrego sie dzieje w pasmie wysokiego srodka - 1.2KHz - 4KHz. Zeby to zabrzmialo znosnie musialem uzyc kompresji pasmowej - na wspomniany fragment zalozylem praktycznie limiter bo na podkreslonych nizej gloskach wybijalo sie ponad wszelka przyzwoitosc:
"o czlowieku ktory umial latac
co wieczor czekalem przy oknie
szukajac jego cienia w gwiazdach"
z tym ze o te problemy bym raczej oskarzal preamp niz kabinke. Moze tez winny byc mikrofon (nie znam zupelnie KSM32 wiec nie wiem na co go stac), ale to wybicie pasma jest raczej typowym efektem ubocznym "nasycania sie lampy" w tym - przykro mi mowic - "zaroweczkowym" StudioProject.
[addsig]
Nowy LINK
No i cos niedobrego sie dzieje w pasmie wysokiego srodka - 1.2KHz - 4KHz. Zeby to zabrzmialo znosnie musialem uzyc kompresji pasmowej - na wspomniany fragment zalozylem praktycznie limiter bo na podkreslonych nizej gloskach wybijalo sie ponad wszelka przyzwoitosc:
z tym ze o te problemy bym raczej oskarzal preamp niz kabinke. Moze tez winny byc mikrofon (nie znam zupelnie KSM32 wiec nie wiem na co go stac), ale to wybicie pasma jest raczej typowym efektem ubocznym "nasycania sie lampy" w tym - przykro mi mowic - "zaroweczkowym" StudioProject.
[addsig]
Pytanie odnośnie equalizera: 1) w jakich jednostkach podaje się wartość "Q" 2) Spróbowałem zrobić podobnie i mam wrażenie że te "brzęczące" częstotliwości to po prostu podbite przez eq harmoniczne śpiewanych dźwięków. Jak od nich odróżnić falę stojącą (na słuch)?
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
...Witam, podaję już dawno obiecane fotki kabiny
Nowy LINK
pozdrowienia...
fajnie:) teraz przydało by popracować nad designem - może niby-drewniana okleina na całości i niby-drzwiowa na drzwiach? Koniecznie jakiś wygodny dywanik na podłogę. Trzeba dbać o nastrój wokalistów:)
Nowy LINK
pozdrowienia...
fajnie:) teraz przydało by popracować nad designem - może niby-drewniana okleina na całości i niby-drzwiowa na drzwiach? Koniecznie jakiś wygodny dywanik na podłogę. Trzeba dbać o nastrój wokalistów:)
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
...Pytanie odnośnie equalizera: 1) w jakich jednostkach podaje się wartość "Q" 2) Spróbowałem zrobić podobnie i mam wrażenie że te "brzęczące" częstotliwości to po prostu podbite przez eq harmoniczne śpiewanych dźwięków. Jak od nich odróżnić falę stojącą (na słuch)? ...
Q - czyli dobroc filtru. W jakich jednostkach to nie powiem w tej chwili, az wstyd sie przyznac ale dokladnej definicji Q nie znam (to na pewno szerokosc filtru, mozna to podac w oktawach, ale jak np. 3/4 oktawy sie przelicza na Q to nie wim)
harmoniczne by sie zmienialy - facet nie spiewa przeciez jednego dzwieku tylko jakas melodie. A te podbicia sa caly czas w tych samych punktach. Poza tym sa nieslychanie ostre i punktowe.
[addsig]
Q - czyli dobroc filtru. W jakich jednostkach to nie powiem w tej chwili, az wstyd sie przyznac ale dokladnej definicji Q nie znam (to na pewno szerokosc filtru, mozna to podac w oktawach, ale jak np. 3/4 oktawy sie przelicza na Q to nie wim)
harmoniczne by sie zmienialy - facet nie spiewa przeciez jednego dzwieku tylko jakas melodie. A te podbicia sa caly czas w tych samych punktach. Poza tym sa nieslychanie ostre i punktowe.
[addsig]
.........Witam, podaję już dawno obiecane fotki kabiny
Nowy LINK
...
Witam!
Sprawdzilem własnie ten sposób co podales Szkudlik!
I własnie sie zastanawiam w czym rzecz?
Mianowicie - sprawdziłem se inne pliki twoim sposobem(Ivan i Delfin -wokale) no i tam też jest takie dziwne zjawisko.Czy oni maja kabine do bani? Mało tego sprawdzilem gitare basowa ,no i to samo!
Powiedzialem se -ide dalej i sprawdzilem Gitare basową,którą nagrałem, ale z instrumentu wirtualnego(czyli midi i wirtual jakis bas)No i dziwe!!!
Tam tez występuje takie zjawisko - fal stojących.
No i teraz wlasnie pytanie - skąd to sie bierze ,bo nagrywając bas nie używałem mikrofonow.
Pozdrawiam ziomala z trójmiasta no i wszystkich na tym forum!!!!
Nowy LINK
...
Witam!
Sprawdzilem własnie ten sposób co podales Szkudlik!
I własnie sie zastanawiam w czym rzecz?
Mianowicie - sprawdziłem se inne pliki twoim sposobem(Ivan i Delfin -wokale) no i tam też jest takie dziwne zjawisko.Czy oni maja kabine do bani? Mało tego sprawdzilem gitare basowa ,no i to samo!
Powiedzialem se -ide dalej i sprawdzilem Gitare basową,którą nagrałem, ale z instrumentu wirtualnego(czyli midi i wirtual jakis bas)No i dziwe!!!
Tam tez występuje takie zjawisko - fal stojących.
No i teraz wlasnie pytanie - skąd to sie bierze ,bo nagrywając bas nie używałem mikrofonow.
Pozdrawiam ziomala z trójmiasta no i wszystkich na tym forum!!!!
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.
zajebista kabina, moje gratulacje, ez musze sobie taka wywinac :)
[addsig]
[addsig]