Samodzielne doważanie klawiatury
Z tego co wiem bawili się w to niektórzy producenci klawiatur organowych, w celu symulacj reakcji traktury mechanicznej w instrumentach elektromagnetycznych - ale nie miałem nigdy do czynienia z taką klawiaturą.
Re: Samodzielne doważanie klawiatury
Chodzi zapewne o TEN wątek. Jak widzisz, nie wypowiadałem się w nim wcale, więc chyba niesłusznie mnie podejrzewasz o niecne torpedowanie Twojego pomysłu po to, żeby go później poddać jako swój.

Nawet nie wiedziałem, że taki wątek był...
PS. wyszukiwarka na forum naprawdę działa bez zarzutu

Wracam do tematu ponieważ zakończyłem właśnie doważanie mojego Edirola PCR-800. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania ! Pełen sukces ! Jej praca zbliżyła się bardzo do Novation X-Station (którą mam również więc mogę porównać na żywo). Teraz można też w pełni docenić cichy mechanizm z filcowymi podkładkami, który w przypadku "pustych" plastików nie spełniał w pełni swojej roli. Klawiatura nie dość że pracuje lepiej przy docisku jak i powrocie to jest jeszcze o niebo cichsza. Trochę opisu: do białych klawiszy użyłem miedzianych płytek o wadze ok.8 gramów natomiast do czarnych klawiszy śrub z trzema nakrętkami o tej samej wadze. Wkleiłem je przy pomocy bezbarwnego epoxydowego kleju dwuskładnikowego. Wszystko możecie zobaczyć na FOTKACH. Jeśli macie tę klawiaturę i nie jesteście zadowoleni z jej mechanicznej pracy śmiało możecie skorzystać z mojego opisu. Wszystkich pozostałych niezadowolonych właścicieli innych modeli zachęcam do eksperymentów.