Studio - budowa

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
krezul
Re: Studio - budowa

Post autor: krezul » wtorek 05 sie 2003, 11:11

Poza tym jak masz takie zadanie i zwracasz sie z tym na formum, to przepraszam chybaś niepoważny trochę.

Ej Batman, sams chyba niepowazny troche, to jest forum dyskusyjne, zatem pytanie jak najbardziej na miejscu. Poza tym grzybass nie zapytal jak wyglada studio, bo chce sobie zbudowac, tylko zadal konkretne pytanie odnosnie wyprofilowania sufitu...

Rozumiem tez, iz jezeli sie zdobylo wiedze w trudach i mekach przebijajac sie przez komunistyczne ksiazki, to pewnie moze irytowac, iz ktos moze te sama wiedze zdobyc w 5 minut... jednakze w takim przypadku moze jednak lepiej powstrzymac sie od komentarzy?

sorki grzybass, ze nie na temat...

pozdrawiam

szymon

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » wtorek 05 sie 2003, 15:40

Poza tym jak masz takie zadanie i zwracasz sie z tym na formum, to przepraszam chybaś niepoważny trochę. Ktoś kto buduje studio i prtenduje do jego umiejętnej obsługi, powinien chyba posiadać nieco wiedzy w tym temacie, by wiedzieć jak umiejętnie szukać. Sam z znajomym założyliśmy małe studio (dwupomieszczeniowe) wg własnych obserwacji, pomocy naukowych (stare komunistyczne książki), artykułów różnych itp. i się w 100% udało. Funkcjonuje. Więcej pewności siebie !...

I tu się mylisz Batman.

Kto pyta nie błądzi.

Tobie się "U D A Ł O" (jak sam napisałeś)

Widziałem dawno temu w Muzyku zdjęcie studia z wnękami na monitory główne. Monitory stały obok. Jak widać stare książki nie zawsze wystarczają. Czasami warto posłuchać o doświadczeniach innych.

Uczmy się na cudzych błędach.

P. S. Podziel się lepiej swoją wiedzą. Jakie to były książki. Sam z chęcią postudiuje.
Arek - Radzyń Podlaski

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » piątek 20 lut 2009, 21:41

witam.
odgrzebuje temat bo mam pewien problem.
zaczynam pomalu remont studia, i mam mozliwosc przesuniecia 2 scian rezyserki. wyliczylem sobie wszystko ladnie wg proporcji 1:1,14:1,39.
ale, podloga bedzie tzw plywajaca, czyli najpierw szachownica z desek, wylozona welna, na to plyta OSB, a dopiero na to podklad + panele (moze styknie na deske), calosc bedzie miala ok 15cm grubosci.

i teraz pytanie, czy przy wyliczaniu stosunku dlugosci scian i wysokosci,
uwzglednic wysokosc od wylewki np 3,50m, czy juz po zrobieniu podlogi,
czyli ok 3,35m, wiem ze 15 cm to w sumie nie wiele,ale jednak proporcje wtedy beda juz zachwiane, a ze mam dowolnosc w ustawieniu tych dwoch scian, wiec moge je przesunac o kilka cm, aby na dziendobry pozbyc sie niepotrzebnych klopotliwych czestotliwosci i zachowac wymienione wczesniej proporcje.

mi sie wydaje aby jednak liczyc od wylewki, a te 15cm podlogi potraktowac juz jako wielki absorber... dobrze mysle ?

sciany beda z podwojner warstwy pelnej cegly, z przesrzenia pomiedzy nimi wypelniona welna mineralna
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Pająk

Post autor: Pająk » sobota 21 lut 2009, 01:33

...Właśnie finalizuję budowę studia i pojawia się następująca kwestia w której chciałbym zasięgnąć rady u osób dobrze zorientowanych:

Chodzi o dobór materiału i wyprofilowanie sufitu w reżyserce. Jeżeli ktoś z Szanownych Forumowiczów posiada rzetelną wiedzę, bądź materiały na ten temat byłbym bardzo wdzięczny za kontakt.

garstecki@poczta.sylaba.pl

Pozdrawiam! ...
Kurcze, budowałeś studio i nie zaplanowałeś reżyserki? To nierozsądne!
Zobacz tutaj:

http://www.gearslutz.com/board/high-end/3071-pictures-various-control-rooms.html
http://www.gearslutz.com/board/bass-traps-acoustic-panels-foam-etc/54765-treating-studio-rooms-pictures-added.html

ODPOWIEDZ