Pianka akustyczna - jakim klejem ją przyczepić?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Zbynia
Re: Pianka akustyczna - jakim klejem ją przyczepić?

Post autor: Zbynia » środa 10 wrz 2008, 09:08

klej polimerowy nie smierdzi i nie jest szkodliwy to raz

dwa zostaje potem zaschniety na piance wiec drugi raz bedzie ciezko ja wykorzystac

silikon najlepszy ale nie do tynku bo generalnie wcale sie go nie trzyma(ale to wina tynku)

najwygodniej na haczyki albo male gwozdziki - nie niszczysz pianki i najmniej roboty

Awatar użytkownika
Ivo_14

Post autor: Ivo_14 » środa 10 wrz 2008, 13:16

klej w sprayu do wykładzin. łatwy i szybki w użyciu. dostępny w sklepach z wykładzinami i budowlanych. ale może jednak wstrzymaj się z tym, bo jaki by to nie był klej to w razie złego położenia pianki, w czasie odklejania może dojść do rozdarcia, lub uszkodzenia powierzchni ściany. Tak jak wyżej: na gwoździki, ewentualnie na wkręty
Konnekt LIVE,Oktava MK-319,Shure SM58, 2xVestax PDX-2000 MKII+Gemini EX-26,

Awatar użytkownika
sury

Post autor: sury » środa 10 wrz 2008, 19:50

potwierdzam !!! zwykły sanitarny silikon sprawdza się w 100% . Śmiało można przyklejać nawet cięższe pianki do sufitu(regipsy). Nie trzeba dawać nawet zbyt dużo tego silikonu...Ważna kwestia to żeby dobrze docisnąć piankę na okres około 1 do 2 godzin. No i nie mam pojęcia jak z demontażem, gdyż nie potrzebowałem demontować.

Awatar użytkownika
omg1992

Post autor: omg1992 » środa 10 wrz 2008, 22:38

...potwierdzam !!! zwykły sanitarny silikon sprawdza się w 100% . Śmiało można przyklejać nawet cięższe pianki do sufitu(regipsy). Nie trzeba dawać nawet zbyt dużo tego silikonu...Ważna kwestia to żeby dobrze docisnąć piankę na okres około 1 do 2 godzin. No i nie mam pojęcia jak z demontażem, gdyż nie potrzebowałem demontować. ...
ja potrzebowalem domontarzowac :D no coz... bylem zmuszony jednak jak sie uzywa szpahelki to odrywa sie silikon bez problemu. nie niszczy tragicznie scian wystarczy szpachla i jest git :D co do wytrzymalosci to moge potwierdzic - sufit i sciany trzymaja i nawet nie "mysla" o tym zeby odpadac
[addsig]
Szukajcie aż znajdziecie... >> GooGle prawde Ci powie :)

PanEst

Post autor: PanEst » czwartek 11 wrz 2008, 09:28

Widzę, że kilka osób z was nie dokładnie pojęło istotę mojego pytania. Nie jest to broń Boże wygłuszanie ?pokoju?, studio znajduje się w dawnym pokoju, reżyserka plus oddzielne pomieszczenie potocznie zwane komorą nagraniową, które przeżyło nie jedne panele z tym, że z tymi najnowszymi jest problem montażowy. Tu nie chodzi o żaden trend, modę w homerecordingu ale o zwykłą radę czym mocować, najodpowiedniej.

Dzięki za zaangażowanie i kilka rad. Big Up!

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 11 wrz 2008, 09:36

"komora nagraniowa" ? pierwszy raz słyszę takie określenie, chyba jednak nie jest to potoczna nazwa.

Ponawiam pytanie - skąd pewność, że są potrzebne panele z pianki, które pochłaniają tylko wysokie częstotliwości i jeszcze podkreślają podstawowy problem niewielkich pomieszczeń jakim jest dudniący bas? Czy robiłeś pomiary tego pomieszczenia?

ODPOWIEDZ