Podałem najprostsze, w miarę efektywne i tanie sposoby, bo o to prosiłeś. Innym, troche droższym sposobem jest zbudowanie 2-3 basstrapów czyli pułapek basowych w tym wypadku płytowych do zainstalowania na suficie. Schemat budowy takiego ustroju podałem chyba w artykule z nr 10/2002 EiS.
Nie jest jednak to zbyt proste i wymaga pewnych pomiarów i rachunków.
Jak już wspomnial MB problem niskich czestotliwosci nie może być rozwiązany żadnym z materiałów wygluszająco-pochłaniajacych. Pierwszy i najprostszy sposób to izolacja mechaniczna kolumny czy pieca od jakiegokolwiek podłoża. To pozwala na zmniejszenie przenikania basów przez przegrody budowlane nawet na poziomie 3-7 dB, co przynajmniej ja uznaję za dosyć dobry wynik uzyskany bez nakładów finanasowych. Dalsze działania sa uzależnione od poziomu "hałasów" muzycznych po zastosowaniu tych prostych metod. Dla przypomnienia: prostym testem pozwalającym na wstepna ocenę właściwosci akustycznych sufitu-podłogi jest energiczny spacer osoby powyżej 80kg wagi w, powiedzmy butach narciarskich, po takiej podłodze w mieszkaniu sasiada z góry (sasiadki?) i słuchowa ocena tego co słyszymy. W zależności od konstrukcji słyszymy albo delikatne "pykanie" albo totalne dudnienie (skrajne przypadki) co daje dość prawdopodobne wyobrażenie co może słyszeć sąsiad i z jakim zakresem częstotliwosci musimy sie rozprawic.
Tak samo można ocenić wstepnie właściwosci akustyczne ścian, uderzając zdecydowanie ( ale bez przesady) ciężkim przedmiotem osłoniętym np. kocem w pobliżu środka geometrycznego ściany. Ktoś robi to za nas a my nasłuchujemy z drugiej strony. Może sie to niektórym wydawać śmieszne i proste ale mogę zapewnic, że bywa bardzo skutecznym źródłem informacji a czasem nawet podstawa do obrania właściwej metody wytłumiania.
Jesli sasiad ma nową, piekna podłogę nie dopuści do testu:-)
Rozwiazania radykalne - pływająca podłoga i sciany są po prostu drogie w wykonaniu a w niektórych sytuacjach niemożliwe do wykonania z uwagi na niską wytrzymałość stropu.
Pozdrawiam. Jasiek
Coraz cześciej przychodzi mi na myśl rozwiazanie z kabiną dźwiękową. Nie jest może uniwersalne ale.......
Jak zmniejszyć ekspansję dźwięku?
Obecnie projektant systemów oświetleniowych LED
Re: Jak zmniejszyć ekspansję dźwięku?
Witam
Wielka płyta to utrapienie muzyków domowych.
Konstrukcja zachowuje się jako całość i drgania przechodzą po kilku piętrach (niskie częstotliwości). Za dużo nie da się zrobić bo budynek z elementów wielkopłytowych został przeznaczony do mieszkania. Stropy przeważnie są wykonane z "cegły żerańskiej"-czyt. płyty kanałowej, a te reagują nawet na mocniejsze tupnięcie
. Dla zmniejszenia przenoszenia dźwięków przez ściany powinno się na etapie wykonywania budowli "wmontować" przekładki dylatacyjne (2xpapa), ale nikt z projektantów i wykonawców nie myśli że będzie w przykładowym M3 na którymś piętrze domowe studio
.
Moim zdaniem koszty zaadoptowania pokoju na studio będą większe niż się spodziewamy, a efekty raczej niezadawalające.
Oczywiście wyżej wymienione metody pomagają, lecz zawsze znajdzie sie sąsiadka, której nawet szum wody w kaloryferach przeszkadza:-)
Powodzenia dave
Wielka płyta to utrapienie muzyków domowych.
Konstrukcja zachowuje się jako całość i drgania przechodzą po kilku piętrach (niskie częstotliwości). Za dużo nie da się zrobić bo budynek z elementów wielkopłytowych został przeznaczony do mieszkania. Stropy przeważnie są wykonane z "cegły żerańskiej"-czyt. płyty kanałowej, a te reagują nawet na mocniejsze tupnięcie

Moim zdaniem koszty zaadoptowania pokoju na studio będą większe niż się spodziewamy, a efekty raczej niezadawalające.
Oczywiście wyżej wymienione metody pomagają, lecz zawsze znajdzie sie sąsiadka, której nawet szum wody w kaloryferach przeszkadza:-)
Powodzenia dave
Realizator-amator :-)
Re: Jak zmniejszyć ekspansję dźwięku?
To jeszcze raz ja:-)
Zobaczyłem że mieszkasz na parterze i jest wyście:-)
Piwnica pod Twoim mieszkaniem, jeśli nie jest Twoja to możesz pogadać z właścicielem i się zamienić.
A w piwnicy ścianki działowe ażurowe i hulaj dusza można adoptować ile wlezie:-)
Drzwi zrobić solidne, opodłogę się nie martwisz a strop jest Twój i tylko na boki bedzie cusik uciekać.
dave
Zobaczyłem że mieszkasz na parterze i jest wyście:-)
Piwnica pod Twoim mieszkaniem, jeśli nie jest Twoja to możesz pogadać z właścicielem i się zamienić.
A w piwnicy ścianki działowe ażurowe i hulaj dusza można adoptować ile wlezie:-)
Drzwi zrobić solidne, opodłogę się nie martwisz a strop jest Twój i tylko na boki bedzie cusik uciekać.
dave
Realizator-amator :-)