Budowa pułapek basowych

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
_marek
Re: Budowa pułapek basowych

Post autor: _marek » wtorek 27 maja 2008, 02:10

Masz kase na pulapki basowe... gdzie welna mineralna to ok 150zl za kilka m^2, a nie masz kasy na eq?? Juz chociazby gownanego Behringera za 400zl znajdziesz na allegro...
Może wyjde na pajaca ale mam zamiar wykorzystać resztki starej wełny którą mam gdzies na strychu, więc nie wydaję kasy.

Nie badz uparty i sprawdz czy cie zadowoli kombinowanie z eq podlacz kompa i w jakims programie do obrobki wrzuc eq wycinajace trudne czestotliwosci... ...
W sumie, spróbuje... Na razie próbowałem tylko całkowitego wycinania, przyznam ze redukowania nie sprawdzałem.

Felipe

Post autor: Felipe » niedziela 07 cze 2009, 00:25

No może nie wszystko, bo tego tematu w jednym artykule nie da się zmieścić.
F.Alton Everest - Podręcznik akustyki
Tu jest już wszystko....

Nie odświeżałbym tematu ale to jest jedyna sensowna wypowiedź którą znalazłem na temat akustyki pomieszczeń, czy naprawdę tak ciężko pomóc młodym adeptom tej sztuk? Prawie same ogólnikowe wypowiedzi i odsyłacze do angielskojęzycznych forów. Jeżeli są osoby znające się na temacie to najlepszym rozwiązaniem będzie stworzenie poradnika w języku polskim zawierającego podstawy budowy paneli akustycznych, uproszczone wzory wraz z linkami do odpowiednich programów, a tak na forum jest kilkadziesiąt tych samych tematów nie wnoszących prawie niczego dla nowych użytkowników.

Dzięki Soundscape za zwięzłe i rzetelne info.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 07 cze 2009, 09:20

Ja zaproponuję coś innego :

http://www.ikmultimedia.com/arc/videodemo/
http://www.ikmultimedia.com/arc/trailer/

Na początku myślałem, że to ściema ale szybko zmieniłem zdanie. Wcześniej próbowałem "naprawić" niedociągnięcia Behringerem DEQ2496 i jego funkcją automatycznej korekcji pomieszczenia. Po tym co ustawił mi ARC system behringer służy jedynie do analizy widma. Co jest ciekawe w ARC to to , że mierzysz pomieszczenie w 13-15-17 ... miejscach i wszędzie tam , gdzie ustawiałeś mikrofon pomiarowy brzmi dobrze ! Nie musisz mieć "magicznego" miejsca w pomieszczeniu , w którym słychać wszystko jak należy. Z ARC możesz słyszeć w kilku/kilkunastu miejscach studia/reżyserki/pokoju. Nie musisz kręcić głową , bujać się do przodu i do tyłu aby było OK. Naprawdę polecam.

Jedyną wadą jest to , że działa jedynie pod DAW. Wolałbym , żeby ustawienia EQ były nakładane na cały system. Mógłbym wtedy słyszeć każdy dźwięk z np WMP, Winampa czy jakiegoś instrumentu, który chcę nagrać już z korekcją. W sumie część z tych "życzeń" można otrzymać kombinując z "Direct Monitoring" i ARC System jako insertem na INPUT w DAW, ale przy nagrywaniu musiałbym odłączać ARC, aby nie zgrywać z EQ.

W każdym razie wg. mnie ciekawy produkt "naprawiający" błędy i niedociągnięcia z akustyką pomieszczenia.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 07 cze 2009, 10:06

Korektorem charakterystyki nie zlikwiduje się podstawowych problemów występujących w małych pomieszczeniach, którym jest bardzo długi czas pogłosu na niskich częstotliwościach, a zwłaszcza częstotliwościach rezonansów pomieszczenia. To, że na charakterystyce są w tych częstotliwościach piki jest tylko pochodną bardzo dużego czasu pogłosu. Można próbować te częstotliwości podciąć (co w zasadzie jest bardzo trudne, bo to są bardzo małe częstotliwości gdzie typowy korektor ma za mało pasm i są one zbyt szerokie żeby operować precyzyjnie), ale nawet gdyby się udało, to pomieszczenie wciąż będzie "buczeć" na tych częstotliwościach i bas będzie rozlazły, bo składowe o tych częstotliwościach (nawet jeśli są osłabione przez korekcję) będą bardzo bardzo długo zanikać (typowo nawet kilka sekund w pokoju bez adaptacji)

Rozwiązania takie jak ARC czy DEQ2496 są dobre wyłącznie do korygowania drobnych niedoskonałości, wyrównywania charakterystyki pomieszczenia gdy już zasadnicza adaptacja w postaci absorpcji niskich częstotliwości jest już w pomieszczeniu zainstalowana. Bez tej ostatniej one po prostu nie działają. Nie dajcie się nabrać na marketingowe bajeczki. Ich efekt jest oczywiście bardzo dobrze słyszalny, charakterystyka pomieszczenia się zmienia (zwłaszcza w średnich i wysokich częstotliwościach), co natychmiast wzbudza entuzjazm właściciela. Ale to wcale nie oznacza, że zasadniczy problem pomieszczenia jakim jest bas został zlikwidowany. Wystarczy w takim pomieszczeniu zrobić pomiar CSD (wodospadowa charakterystyka w RoomEQ Wizard dostępna pod opcją LF Waterfall), żeby się przekonać, że bas dalej ciągnie się powłóczystym ogonem dla częstotliwości modów pomieszczenia.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 07 cze 2009, 11:19

Witam MB

Pewnie masz rację. Jestem zbyt "cienkim świerszczem" żeby dyskutować w tym temacie, ale komfort pracy bardzo się zmienił od kiedy stosuję ARC. Prawdopodobne a nawet pewne jest to , że nie rozwiązało to problemów ( ogólnie) mojego pomieszczenia jednak dało mi większy komfort odsłuchu. Zawsze to jakiś krok do przodu , szczególnie jeśli o adaptacji pomieszczenia nie wie się zbyt dużo a terminologia, przeprowadzanie testów, wydatki ... zaczynają zbijać do parteru. Nie twierdzę, że ARC ( bo behringer napewno nie) rozwiąże wszystkie błędy, ale że wniesie wiele dobrego do całości. Podoba mi się w tym to, że praktycznie bez żadnej wiedzy można przynajmniej częściowo poprawić akustykę. Ilość pomiarów i efekt ogólny zostawia DEQ2496 dalekooooo w tyle. W moim wypadku sprawdza się na tyle, że nie szukam dalej i wystarcza (chwilowo - niedługo przeprowadzka) w tym co i gdzie robię. Słyszę więcej i lepiej. Prawdopodobnie to wciąż "przekłamane słyszenie" ale duuuużo lepsze niż wcześniej.

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

9009man

Post autor: 9009man » niedziela 07 cze 2009, 19:21

...Witam MB

Pewnie masz rację. Jestem zbyt "cienkim świerszczem" żeby dyskutować w tym temacie, ale komfort pracy bardzo się zmienił od kiedy stosuję ARC. Prawdopodobne a nawet pewne jest to , że nie rozwiązało to problemów ( ogólnie) mojego pomieszczenia jednak dało mi większy komfort odsłuchu. Zawsze to jakiś krok do przodu , szczególnie jeśli o adaptacji pomieszczenia nie wie się zbyt dużo a terminologia, przeprowadzanie testów, wydatki ... zaczynają zbijać do parteru. Nie twierdzę, że ARC ( bo behringer napewno nie) rozwiąże wszystkie błędy, ale że wniesie wiele dobrego do całości. Podoba mi się w tym to, że praktycznie bez żadnej wiedzy można przynajmniej częściowo poprawić akustykę. Ilość pomiarów i efekt ogólny zostawia DEQ2496 dalekooooo w tyle. W moim wypadku sprawdza się na tyle, że nie szukam dalej i wystarcza (chwilowo - niedługo przeprowadzka) w tym co i gdzie robię. Słyszę więcej i lepiej. Prawdopodobnie to wciąż "przekłamane słyszenie" ale duuuużo lepsze niż wcześniej.

...
z wielkim bolem serca ale musze przyznac MB racje w tej kwestii....
niestety rozwiazania taki to tzw pudrowanie...pryszcza mowiac delikatnie
moze i pomoze w pewnym stopniu, ale nie zalatwia problemu
pozatym nie jest to tanie o ile sie orientuje

pozdro

ODPOWIEDZ