Jaki syntezator - virtual analog czy analog?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
banan
Re: Jaki syntezator - virtual analog czy analog?

Post autor: banan » czwartek 28 lut 2008, 15:30

Skoro macales polysix'a, warto w niego zainwestowac w wersji deluxe, którą oferuje analogia.pl. trzeba zapłacić ok 3000, ale naprawdę warto, bo polysix to wspaniały syntezator. u mnie sprawdza się w każdym rodzaju brzmień (nie wiem jak z detroit-minimal, bo siedze w zupelnie innej muzyce, ale myślę, że korg da sobie radę także na tym polu)

dosc fajną zabawką jest też Korg MS2000, mozna go kupic za ok 1500 używany (jest też w wersji bez klawiatury, bo to Cię chyba interesuje). można na nim wykręcić bardzo ciekawy sound. ms2000 ma też bardzo dobrze, analogowo brzmiący vocoder.

pozdrawiam
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 28 lut 2008, 15:43

...Skoro macales polysix'a, warto w niego zainwestowac w wersji deluxe, którą oferuje analogia.pl. trzeba zapłacić ok 3000, ale naprawdę warto, bo polysix to wspaniały syntezator. u mnie sprawdza się w każdym rodzaju brzmień (nie wiem jak z detroit-minimal, bo siedze w zupelnie innej muzyce, ale myślę, że korg da sobie radę także na tym polu)
Nie wiem czy przypadkiem ta wersja deluxe nie jest już sprzedana...Jakbym ostatnio ją widział z "ubytego" sprzętu...Ale fakt. Jeśli się znajdzie, to warto

davidu

Post autor: davidu » czwartek 28 lut 2008, 15:53

...Skoro macales polysix'a, warto w niego zainwestowac w wersji deluxe, którą oferuje analogia.pl. trzeba zapłacić ok 3000, ale naprawdę warto, bo polysix to wspaniały syntezator. u mnie sprawdza się w każdym rodzaju brzmień (nie wiem jak z detroit-minimal, bo siedze w zupelnie innej muzyce, ale myślę, że korg da sobie radę także na tym polu)

dosc fajną zabawką jest też Korg MS2000, mozna go kupic za ok 1500 używany (jest też w wersji bez klawiatury, bo to Cię chyba interesuje). można na nim wykręcić bardzo ciekawy sound. ms2000 ma też bardzo dobrze, analogowo brzmiący vocoder.

pozdrawiam...
p6 gra pięknie i widzę że wersja delux jest z midi...
co do ms2000 to nie miałem z nim do czynienia ale obiło misię o jego transovym wykożystaniu jeżeli chodzi o barwy, a mi raczej do transu daleko...i wolałbym żeby tak pozostało...:)
ale to może byc tylko mit...zresztą ja go nie słyszałem.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 28 lut 2008, 16:20

p6 gra pięknie i widzę że wersja delux jest z midi...
co do ms2000 to nie miałem z nim do czynienia ale obiło misię o jego transovym wykożystaniu jeżeli chodzi o barwy, a mi raczej do transu daleko...i wolałbym żeby tak pozostało...:)
ale to może byc tylko mit...zresztą ja go nie słyszałem.

...

Jesli chcesz mieć brzmienie ms2000 kup microKORGa . To praktycznie ten sam instrument upchany w inna obudowę. Musisz się jednak przyzwyczaić do klawiatury MINI, chyba ze sterowałbys to z innego klawisza .
Jeśli chodzi o klasyczne analogi z MIDI to polecamRolandy: JUNO-106 ,JX-3P,JX-8P,Alpha Juno 1 i 2 . Są to tanie i rewelacyjne instrumenty ... ceny wymienionych modeli zaczynają się już od 500 zł a najdroższy z wymienionych nie powinien przekroczyć 2000 zł.

Jeśli chodzi o ELEKTRONa i MONO MACHINE to mam dla Ciebie ciekawą propozycję. Ponad miesiąc temu na EiS znalazłem wątek o budowie SID stacji - midibox.
Po kilku rozmowach z autorem wątku dostałem namiar do kogoś kto własnie kończy budowę takiego urzadzonka dla mnie :) skłądającego się z 4 scalaków z Commodore 64 - tych samych które uzywa ELEKTRON do SID station.
Rezultat - potęzny analogowy syntezator drzemiący w tych małych układach, 4 LFO , analogowy filterek a chyba nawet 2 kazdy LP,BP,HP ... pełna obsługa MIDI, wyświetlacz LCD , pamięc na 512 brzmień około 15 gał i wejście AUDIO do masakrowania sygnału z dowolnego źródła.

Za kilka dni powinno być gotowe więc czekam jak na szpilkach.

Jako że to " custom made" i co chwile cośtam wymyślałem wyniesie mnie to około 1000-1200 zł ale porównując to z SID station , które potrafi może 1/3 z tego i kosztuje 4 x więcej to śmiech na sali :)

Jeśli będziesz zainteresowany daj znać to skontaktuję Cie z majsterkowiczem :)

Pozdrawiam
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

davidu

Post autor: davidu » czwartek 28 lut 2008, 18:24

mówiłem że raczej ms2000 mi nie pasuje...

jeżeli dobrze rozumiem to ktoś robi ci od podstaw syntha opartego na SIDach...nieźle...tobrzmi ciekawie.

kiedy będziesz mieł ta maszynkę...?

pozdr too...:)

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 28 lut 2008, 19:01

mówiłem że raczej ms2000 mi nie pasuje...

jeżeli dobrze rozumiem to ktoś robi ci od podstaw syntha opartego na SIDach...nieźle...tobrzmi ciekawie.

kiedy będziesz mieł ta maszynkę...?

pozdr too...:)...

Wg wszelkich znaków na niebie i ziemi w przyszłym tygodniu.

Ale poszperaj w necie pod hasłem " midibox " i mniej wiecej będziesz wiedział jak to wygląda i brzmi.

Moje będzie w kolorze czarny mat w aluminiowej obudowie :) około 80 LED ów , niebieski LCD szyberdach i 3 kominy
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

davidu

Post autor: davidu » czwartek 28 lut 2008, 19:48

kurcze, jak możesz daj mi namiary na tego gościa ... najlepiej wyślij mi prywatnie ma mojego maila...

dzięki i pozdro

[Post edytowany przez Admina w dniu 28/02/2008]

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 28 lut 2008, 21:00

Namiary poszły na maila :)

Bardzo fajny człowiek , więc napewno się dogadacie.

davidu

Post autor: davidu » czwartek 28 lut 2008, 22:40

...
Namiary poszły na maila :)

Bardzo fajny człowiek , więc napewno się dogadacie....
dzięki, a jakieś gg do ciebie...:) dowiedziałby się czegoś więcej z chęcią o twoim sprzęcie...
jeżeli oczywiście to nie będzie kłopot

powiem szczerze że zaciekawił mnie ten midibox, ale musze się dobrze zastanowić czy dzwiękowo bęzie mi odpowiadał.
brzmi b podobnie jak okcomputer z mojego reaktora...ale real to real...:)
dzieki jeszcze raz

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 28 lut 2008, 22:42

Sprawdź maila ....

ODPOWIEDZ