Jaki syntezator - virtual analog czy analog?
Skoro macales polysix'a, warto w niego zainwestowac w wersji deluxe, którą oferuje analogia.pl. trzeba zapłacić ok 3000, ale naprawdę warto, bo polysix to wspaniały syntezator. u mnie sprawdza się w każdym rodzaju brzmień (nie wiem jak z detroit-minimal, bo siedze w zupelnie innej muzyce, ale myślę, że korg da sobie radę także na tym polu)
dosc fajną zabawką jest też Korg MS2000, mozna go kupic za ok 1500 używany (jest też w wersji bez klawiatury, bo to Cię chyba interesuje). można na nim wykręcić bardzo ciekawy sound. ms2000 ma też bardzo dobrze, analogowo brzmiący vocoder.
pozdrawiam
dosc fajną zabawką jest też Korg MS2000, mozna go kupic za ok 1500 używany (jest też w wersji bez klawiatury, bo to Cię chyba interesuje). można na nim wykręcić bardzo ciekawy sound. ms2000 ma też bardzo dobrze, analogowo brzmiący vocoder.
pozdrawiam
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!
- Soundscape
- Kontakt:
Re: Jaki syntezator - virtual analog czy analog?
...Skoro macales polysix'a, warto w niego zainwestowac w wersji deluxe, którą oferuje analogia.pl. trzeba zapłacić ok 3000, ale naprawdę warto, bo polysix to wspaniały syntezator. u mnie sprawdza się w każdym rodzaju brzmień (nie wiem jak z detroit-minimal, bo siedze w zupelnie innej muzyce, ale myślę, że korg da sobie radę także na tym polu)
Nie wiem czy przypadkiem ta wersja deluxe nie jest już sprzedana...Jakbym ostatnio ją widział z "ubytego" sprzętu...Ale fakt. Jeśli się znajdzie, to warto
Nie wiem czy przypadkiem ta wersja deluxe nie jest już sprzedana...Jakbym ostatnio ją widział z "ubytego" sprzętu...Ale fakt. Jeśli się znajdzie, to warto

...Skoro macales polysix'a, warto w niego zainwestowac w wersji deluxe, którą oferuje analogia.pl. trzeba zapłacić ok 3000, ale naprawdę warto, bo polysix to wspaniały syntezator. u mnie sprawdza się w każdym rodzaju brzmień (nie wiem jak z detroit-minimal, bo siedze w zupelnie innej muzyce, ale myślę, że korg da sobie radę także na tym polu)
pozdrawiam...
p6 gra pięknie i widzę że wersja delux jest z midi...
co do ms2000 to nie miałem z nim do czynienia ale obiło misię o jego transovym wykożystaniu jeżeli chodzi o barwy, a mi raczej do transu daleko...i wolałbym żeby tak pozostało...:)
ale to może byc tylko mit...zresztą ja go nie słyszałem.
pozdrawiam...
co do ms2000 to nie miałem z nim do czynienia ale obiło misię o jego transovym wykożystaniu jeżeli chodzi o barwy, a mi raczej do transu daleko...i wolałbym żeby tak pozostało...:)
...
Jesli chcesz mieć brzmienie ms2000 kup microKORGa . To praktycznie ten sam instrument upchany w inna obudowę. Musisz się jednak przyzwyczaić do klawiatury MINI, chyba ze sterowałbys to z innego klawisza .
Jeśli chodzi o klasyczne analogi z MIDI to polecamRolandy: JUNO-106 ,JX-3P,JX-8P,Alpha Juno 1 i 2 . Są to tanie i rewelacyjne instrumenty ... ceny wymienionych modeli zaczynają się już od 500 zł a najdroższy z wymienionych nie powinien przekroczyć 2000 zł.
Jeśli chodzi o ELEKTRONa i MONO MACHINE to mam dla Ciebie ciekawą propozycję. Ponad miesiąc temu na EiS znalazłem wątek o budowie SID stacji - midibox.
Po kilku rozmowach z autorem wątku dostałem namiar do kogoś kto własnie kończy budowę takiego urzadzonka dla mnie :) skłądającego się z 4 scalaków z Commodore 64 - tych samych które uzywa ELEKTRON do SID station.
Rezultat - potęzny analogowy syntezator drzemiący w tych małych układach, 4 LFO , analogowy filterek a chyba nawet 2 kazdy LP,BP,HP ... pełna obsługa MIDI, wyświetlacz LCD , pamięc na 512 brzmień około 15 gał i wejście AUDIO do masakrowania sygnału z dowolnego źródła.
Za kilka dni powinno być gotowe więc czekam jak na szpilkach.
Jako że to " custom made" i co chwile cośtam wymyślałem wyniesie mnie to około 1000-1200 zł ale porównując to z SID station , które potrafi może 1/3 z tego i kosztuje 4 x więcej to śmiech na sali :)
Jeśli będziesz zainteresowany daj znać to skontaktuję Cie z majsterkowiczem :)
Pozdrawiam
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...
mówiłem że raczej ms2000 mi nie pasuje...
jeżeli dobrze rozumiem to ktoś robi ci od podstaw syntha opartego na SIDach...nieźle...tobrzmi ciekawie.
kiedy będziesz mieł ta maszynkę...?
pozdr too...:)
jeżeli dobrze rozumiem to ktoś robi ci od podstaw syntha opartego na SIDach...nieźle...tobrzmi ciekawie.
pozdr too...:)
mówiłem że raczej ms2000 mi nie pasuje...
pozdr too...:)...
Wg wszelkich znaków na niebie i ziemi w przyszłym tygodniu.
Ale poszperaj w necie pod hasłem " midibox " i mniej wiecej będziesz wiedział jak to wygląda i brzmi.
Moje będzie w kolorze czarny mat w aluminiowej obudowie :) około 80 LED ów , niebieski LCD szyberdach i 3 kominy

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...
kurcze, jak możesz daj mi namiary na tego gościa ... najlepiej wyślij mi prywatnie ma mojego maila...
dzięki i pozdro
[Post edytowany przez Admina w dniu 28/02/2008]
dzięki i pozdro
[Post edytowany przez Admina w dniu 28/02/2008]
Namiary poszły na maila :)
Bardzo fajny człowiek , więc napewno się dogadacie.
...
Bardzo fajny człowiek , więc napewno się dogadacie....
dzięki, a jakieś gg do ciebie...:) dowiedziałby się czegoś więcej z chęcią o twoim sprzęcie...
jeżeli oczywiście to nie będzie kłopot
powiem szczerze że zaciekawił mnie ten midibox, ale musze się dobrze zastanowić czy dzwiękowo bęzie mi odpowiadał.
brzmi b podobnie jak okcomputer z mojego reaktora...ale real to real...:)
dzieki jeszcze raz
Bardzo fajny człowiek , więc napewno się dogadacie....
dzięki, a jakieś gg do ciebie...:) dowiedziałby się czegoś więcej z chęcią o twoim sprzęcie...
jeżeli oczywiście to nie będzie kłopot
powiem szczerze że zaciekawił mnie ten midibox, ale musze się dobrze zastanowić czy dzwiękowo bęzie mi odpowiadał.
brzmi b podobnie jak okcomputer z mojego reaktora...ale real to real...:)
dzieki jeszcze raz
Sprawdź maila ....