...mam już gotową całą elektronike. jednak największy mój problem to obudowa.
Mój też (jak prawie każdego). No ale w końcu się zmusiłem i zrobiłem takie coś:
Muzykant 8 - sterownik bossa fv1
Jak znowu znajdę czas to zrobię opis jak zwykle.
[addsig]
Muzykant 8 - 32 potencjometry
- JankoMuzykant
- Kontakt:
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)
Re: Muzykant 8 - 32 potencjometry
No ale w końcu się zmusiłem i zrobiłem takie coś:
...
Fajny kosmosik
...
Fajny kosmosik

Bardzo ładna i fajna. Gratuluję!
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.
- JankoMuzykant
- Kontakt:
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)
Jak ma się sprawa z komunikatami RPN w Muzykant-tach albo szeregowym wysyłaniem kilku kontrolerów z jednego przycisku ?
Czy trudne jest dodanie tzw. enkodera albo przycisków zmieniających wartości kontrolera na zasadzie -1 / +1 pamiętające ostatni stan ?
Co mi się wymyśliło
Mały sterowniczek do szybkiej zmiany tonacji np. w kilku instrumentach jednocześnie
Do tego zadania można użyć komunikat RPN 2 tzw. Master Coarse Tune
Control Change 100 2
Control Change 101 0
Control Change 6 wartości 52 .. 64 .. 76
gdzie
52 to jest -12 półtonów
51 = -11 półtonów
..
64 = 0 półtonów albo np. reset tonacji
..
75 = +11 półtonów
76 = +12 półtonów
Dobrze byłoby to zakończyć serią komunikatów
Control Change 100 127
Control Change 101 127
ale nie jest to wymóg konieczny bo będzie działać i bez tego :)
Pytanie do znawców tematu.
Jak to wykonać i czy jest to wykonalne
Jak widzę taki projekt - no jest z kilka pomysłów.
Projekt 1. Najprostszy "w ciemno" 13 przycisków, gdzie każdy wysyła odpowiedni zestaw komunikatów dla danej tonacji. Niekoniecznie musi być ich 25 czyli oktawa w dół czy w górę wystarczy 6 półtonów w górę lub w dół czyli ilość przycisków zmniejsza się do 13.
Projekt 2. Dwa przyciski -1 i +1 oraz trzeci reset (tonacja "zerowa") oraz diody sygnalizujące wybraną tonację w liczbie 13 albo wersja rozszerzona 25 i to chyba byłby ideał
Projekt 3. Obrotowe pokrętło enkoder lub zwykły dial najlepiej pracujący w trybie skokowym, krokowym -1 / +1 i diody sygnalizujące wybraną tonację ewentualnie przycisk reset.
O wyświetlaczu alfanumerycznym nawet nie wspominam bo podejrzewam, że to dodatkowe programowanie układu :)
Owszem jest ciekawy "gotowiec" Pocket Control Doepfer'a ale wszystko byłoby ok gdyby nie fakt, że obsługuje on tylko RPN 0 i RPN 1 a RPN 2 już nie. Możnaby to w sumie obejść angażując dwa przyciski do wysłania CC 100 i CC 101 a reszta by tylko zmieniała CC6 co jest dopuszczalne w specyfikacji midi ale to jest sposób ostateczny a sądzę, że można z tego wybrnać chyba znacznie lepiej i bardziej pomysłowo.
Pomysły z kombajnami typu BitStream czy nożnymi Yamaha MFC10 to przysłowiowa armata na muchy
no i koszty.
Nie zajmuję się elektroniką i konstrukcja nawet takiego Muzykanta wydaje mi się z punktu konstrukcyjnego nie łatwa :) stąd szukanie wpierw po gotowych projektach gdzie jest minimum haczków kosntrukcyjnych i lutowniczych
Ale sprawa nie jest taka prosta nawet i w gotowcach 
Czy trudne jest dodanie tzw. enkodera albo przycisków zmieniających wartości kontrolera na zasadzie -1 / +1 pamiętające ostatni stan ?
Co mi się wymyśliło

Do tego zadania można użyć komunikat RPN 2 tzw. Master Coarse Tune
Control Change 100 2
Control Change 101 0
Control Change 6 wartości 52 .. 64 .. 76
gdzie
52 to jest -12 półtonów
51 = -11 półtonów
..
64 = 0 półtonów albo np. reset tonacji
..
75 = +11 półtonów
76 = +12 półtonów
Dobrze byłoby to zakończyć serią komunikatów
Control Change 100 127
Control Change 101 127
ale nie jest to wymóg konieczny bo będzie działać i bez tego :)
Pytanie do znawców tematu.
Jak to wykonać i czy jest to wykonalne

Jak widzę taki projekt - no jest z kilka pomysłów.
Projekt 1. Najprostszy "w ciemno" 13 przycisków, gdzie każdy wysyła odpowiedni zestaw komunikatów dla danej tonacji. Niekoniecznie musi być ich 25 czyli oktawa w dół czy w górę wystarczy 6 półtonów w górę lub w dół czyli ilość przycisków zmniejsza się do 13.
Projekt 2. Dwa przyciski -1 i +1 oraz trzeci reset (tonacja "zerowa") oraz diody sygnalizujące wybraną tonację w liczbie 13 albo wersja rozszerzona 25 i to chyba byłby ideał

Projekt 3. Obrotowe pokrętło enkoder lub zwykły dial najlepiej pracujący w trybie skokowym, krokowym -1 / +1 i diody sygnalizujące wybraną tonację ewentualnie przycisk reset.
O wyświetlaczu alfanumerycznym nawet nie wspominam bo podejrzewam, że to dodatkowe programowanie układu :)
Owszem jest ciekawy "gotowiec" Pocket Control Doepfer'a ale wszystko byłoby ok gdyby nie fakt, że obsługuje on tylko RPN 0 i RPN 1 a RPN 2 już nie. Możnaby to w sumie obejść angażując dwa przyciski do wysłania CC 100 i CC 101 a reszta by tylko zmieniała CC6 co jest dopuszczalne w specyfikacji midi ale to jest sposób ostateczny a sądzę, że można z tego wybrnać chyba znacznie lepiej i bardziej pomysłowo.
Pomysły z kombajnami typu BitStream czy nożnymi Yamaha MFC10 to przysłowiowa armata na muchy

Nie zajmuję się elektroniką i konstrukcja nawet takiego Muzykanta wydaje mi się z punktu konstrukcyjnego nie łatwa :) stąd szukanie wpierw po gotowych projektach gdzie jest minimum haczków kosntrukcyjnych i lutowniczych

JankoMuzykant:
Jakim softem (jakim językiem) programujesz układy ATMEL ?
AVR Studio 4, Keil C51, Bascom, WinAVR ?
Jakim softem (jakim językiem) programujesz układy ATMEL ?
AVR Studio 4, Keil C51, Bascom, WinAVR ?
Już mam większe rozeznanie
AVR Studio + WinAVR styknie no i C obsługuje :) trochę powolna kompilacja i build ale darmowe i od ATMEL-a więc też i pełna kompatybilność pewnie i może mniej niespodzianek po drodze.
Ciekawi mnie też BASCOM
od razu wiele gotowych rzeczy na start w sam raz do jakiś szybkich projektów startowych a może nawet i poważnych, wirutalny symulator układów itepe. fajna zabawa z tym.
W assembler nie chce mi się chyba bawić za dużo zachodu ;)
Keil odpada
cena zabójcza liczona w tysiącach euro
tak samo jak komercyjny IAR.
Ciekawy jest CodeVision AVR, ale praca wolniejsza jeszcze bardziej od AVR Studio no i płatny.
Moim faworytem jest ImageCraft
, środowisko niezłe, proste, szybkie jak błyskawica i najlepiej optymalizuje kod, język C.
Na razie AVR-y i ogólnie dostępne procki ATMega później się zobaczy
Pozdr. majsterkowiczów :)

AVR Studio + WinAVR styknie no i C obsługuje :) trochę powolna kompilacja i build ale darmowe i od ATMEL-a więc też i pełna kompatybilność pewnie i może mniej niespodzianek po drodze.
Ciekawi mnie też BASCOM

W assembler nie chce mi się chyba bawić za dużo zachodu ;)
Keil odpada

Ciekawy jest CodeVision AVR, ale praca wolniejsza jeszcze bardziej od AVR Studio no i płatny.
Moim faworytem jest ImageCraft

Na razie AVR-y i ogólnie dostępne procki ATMega później się zobaczy

Pozdr. majsterkowiczów :)