Kabina dźwiękoszczelna, adaptacja akustyczna

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
cichydd
Re: Kabina dźwiękoszczelna, adaptacja akustyczna

Post autor: cichydd » niedziela 13 kwie 2003, 17:55

Majlepiej jest dać na ściany kołki dystansujące np 20 cm. Pomiędzy nimi ułożyć grubą warstwę wełny mineralnej. Na tych kołkach zamontować ścianki gips karton i dopiero tą zewnętrzną warstwę wyłożyć wykładziną ewentualnie z dodatkiem jakichś rozpraszaczy. A co do jaj... JUż kiedyś pisałem - może są i lepsze metody ale ja po prostu nie odczuwam potrzeby. Tragiczną betonową brzmiącą jak blaszane wiadro salę wyłożyłem wytłoczkami i dziękuję bardzo - nie zamierzam zmieniać. Są naprawdę doskonałe w redukcji krótkich odbić natomiasy kabina dźwiękoszczelna to zupełnie co innego.

Awatar użytkownika
Forte

Post autor: Forte » niedziela 13 kwie 2003, 18:14

...Majlepiej jest dać na ściany kołki dystansujące np 20 cm. Pomiędzy nimi ułożyć grubą warstwę wełny mineralnej. Na tych kołkach zamontować ścianki gips karton i dopiero tą zewnętrzną warstwę wyłożyć wykładziną ewentualnie z dodatkiem jakichś rozpraszaczy. A co do jaj... JUż kiedyś pisałem - może są i lepsze metody ale ja po prostu nie odczuwam potrzeby. Tragiczną betonową brzmiącą jak blaszane wiadro salę wyłożyłem wytłoczkami i dziękuję bardzo - nie zamierzam zmieniać. Są naprawdę doskonałe w redukcji krótkich odbić natomiasy kabina dźwiękoszczelna to zupełnie co innego....

Odradzam wełne mineralną od której odchodzi sie na świeciez uwagi na ,rakotwórczośćciekawa oferte ma firma Sound Import która oferuje zestaw SIAB wlaśnie do małych studiów produkcyjnych, interesowałem sie tym, jest to produkt amerykanski o ukształtowanej akustyce i instalacji w dwie godziny.Gdubym miał 3 kółka to już dawno by to u mnie wisiało.

Pozdrawiam,

DJ Forte
muzyka dance

Awatar użytkownika
Hanst

Post autor: Hanst » niedziela 13 kwie 2003, 20:41

Zgadzam sie ze sprawa welny mineralnej. Jezeli nie masz zbyt duzego budzetu, ale potrzebujesz profesjonalny wyglad, to najlepszym rozwiazaniem jest Auralex. Kosztuje niedrogo, a ma calkiem niezle pomysly i spory wybor kolorow. Maja tez gotowe panele do stworzenia kabiny wokalnej za kilkaset dolcow (np. MW 1141VB)...

Wszystko zalezy od tego, czego szukasz i ile na to mozesz przeznaczyc.

Zobacz sobie strone producenta: www.auralex.com oraz europejskiego dystyrbutora, ktory przesle Ci oferte:

www.audioagency.co.uk

Awatar użytkownika
OYCIECPIOTR

Post autor: OYCIECPIOTR » niedziela 13 kwie 2003, 21:06

Eeeee...ta wełna mineralna- czy to bardzo szkodliwe?

Sam widziałem panele robione z prasowanej wełny i czegoś tam, jako ocieplenie do wnętrz. Czy po jej izolowaniu, np. kolejną deską, przestaje być szkodliwa? Bo nie będę inwestował w taką ,,broń chemiczną", już lepiej zbiję se trumnę i zaadaptuję jako kabinę wokalową.
[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 14 kwie 2003, 01:25

...wlasnie co do wytloczek jeszcze jedna sprawa... napisalem ze maja bardzo dobre wlasciwosci... chodzi o rozproszenie fali dzwiekowej, ale jest jeden wyjatek nie chodzilo mi o surowe nie przygotowane wytloczki, tylko o odpowiednio przygotowane. Nalezy je pokryc odpowiednim materialem /np. pomalowac farba akrylowa/ i do razu zmieniaja sie wlasciwosci. Czyste wytloczki tylko barzdo ladnie moga zabarwic brzmienie... hehe... no bass no fun ...

NONSENS. Pokrycie farbą pogarsza właściwości akustyczne wszystkich materiałów, bo zamyka pory. Przykładowo, beton o współczynniku pochłaniania alfa=0,3 po pomalowaniu ma alfa=0,07!

Wytłoczki do jajek są zrobione z pulpy papierowej o znikomej gęstości i spoistości i są prawie przezroczyste akustycznie - ich współczynnik pochłaniania jest o rząd wielkości mniejszy od normalnych materiałów wykończenia wnętrz, a prawie dwa rzędy od materiałów profesjonalnych. Na dodatek charakterystyka częstotliwościowa jest bardzo nierówna i powoduje powstawanie brzydkich rezonansów (piki w 600Hz i 1200Hz). Wyłożenie pomieszczenia wytłoczkami jest chyba najgorszą rzeczą jaką można zrobić, więc kategorycznie proszę przestać brnąć w ten bzdurny temat.

piotr

Post autor: piotr » poniedziałek 14 kwie 2003, 12:16

...Odradzam wełne mineralną od której odchodzi sie na świeciez uwagi na rakotwórczość...

Ciekawe skąd masz takie informacje???:-? Ja nigdy nie słyszałem o tym, że wełna mineralna jest rakotwórcza!!!

Ma natomiast bardzo dobre właściwości tłumiące dźwięk!

Jeżeli chcesz się więcej na ten temat dowiedzieć polecam MURATORA.

Piotr

Awatar użytkownika
tgs

Post autor: tgs » poniedziałek 14 kwie 2003, 12:47

Nie zgadzam sie z MB wytłoczki z jajek po pokryciu akrylem sa swietnymi dzwiekochłonami a co do estetycznego wygladu to polecam

kołki rozporowe 30cm na scianie 20 cm w.mineralnej 10 cm szczeliny powietrznej i potem panel z płyty

sam tak mam i uważam ze jest swietnie wytłumione...ale

w ciepłe dni

SAUNA pozdrawiam Przemek
Młody, ambitny

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 14 kwie 2003, 12:59

...Nie zgadzam sie z MB wytłoczki z jajek po pokryciu akrylem sa swietnymi dzwiekochłonami a co do estetycznego wygladu to polecam

http://www.acousticsfirst.com/docs/egg.PDF

Oto wyniki pomiarów, które ujawniają wyjątkowo niekorzystne właściwości rezonansowe tego materiału. Co do malowania - radzę poczytać minimum na temat właściwości akustycznych różnych materiałów i przestać wypisywać brednie.

Jeśli chodzi o rakotwórcze właściwości wełny szklanej to niestety prawda potwierdzona klinicznie. Źródłem ich szkodliwości są mikroskopijne odłamki włókienek szklanych, które unoszą się w powietrzu i przedostają do płuc.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » poniedziałek 14 kwie 2003, 13:06

MB czy Twoje dane liczbowe na temat parametrów jajowych tekturek (!! ;) !!) mają mnie przekonać do tego że jestem głuchy ? Że wydaje mi się że one działają ? Może jednak lepiej posłuchać niż teoretyzować ? Do tego dochodzi kwestia kosztów - w hurtowni jajek można nabyć materiał do wykończenia salki za 20 zł, a może i za darmo jak się trafi życzliwego ciecia, do tego wiaderko kleju i to wszystko. Oczywiście pękł bym ze śmiechu gdybym wszedł do profesjonalnego studia wyłożonego wytłoczkami, ale twierdząc kategorycznie że jaja są do kitu wpędzasz wielu ludzi w niepotrzebne problemy bo biedacy wydadzą fortunę na jakieś durne gąbki Auralexa żeby sobie swoje mikro studyjko na próby zmajstrować i będą mieli efekt lepszy o 0,3 coma 4 circa 0,75 procenta przy kosztach rzędu razy 1000 koma 4 promila. Behemoth gra w sali wyłożonej jajczarami i jakoś nie narzekają mimo że płyty nagrywają w nowoczesnym studiu na protoolsach ( Hendrix Lublin ) a to z pewnością nie są leszcze których nie byłoby stać na dobrą adaptację sali. Kiedy zaczynałem wykładać swoją salkę położyłem w kącie od sufitu do podłogi może ze 40 pierwszych wytłoczek i zrobiłem prosty test : podszedłem do " łysego kąta", klasnąłem w dłonie i zrobiłem hop - hop ( takie leśne zawołanie ), po czym podszedłem do kąta już wyłożonego jajczarami i zrobiłem to samo. I wtedy uwierzyłem i powiadam wam nie zawiodłem się. Z pewnością są materiały lepsze ale parametr wydajność / cena stawia jaja na pozycji lidera. Do wielu zastosowań, w szczególności sala do grania wystarczają w zupełności. Nie mogę się zgodzić że są przezroczyste akustycznie bo w PRAKTYCE różnica między łysą ścianą a ścianą z tekturkami jest kolosalna.

PS. Autor nie jest dealerem jajowych wytłoczek.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » poniedziałek 14 kwie 2003, 13:33

Ten fachowy test jest przeprowadzony pod kątem absorbowania dżwięku a tu lepsze byłyby stare jaśki albo koc harcerski. Wytłoczki służą rozpraszaniu pogłosu i tylko temu, nie pochłanianiu dżwięku i wytłumianiu pomieszczeń.

ODPOWIEDZ