Reflexion Filter

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
zebromirrrr
Re: Reflexion Filter

Post autor: zebromirrrr » poniedziałek 30 kwie 2007, 00:52

chetnie pokaze ale nie za bardzo wiem jak go tu wstawic.moge foty na maila podeslacnie jest to najladniejsza rzecz na swiecie,ale nie o to przeciez chodzi,wazne zeby spelnialo funkcje,gdzies juz opisywalem mniej wiecej konstrukcje,ja top nazywam "skrzydlo" bo jest slusznych rozmiarów:)ja jestem z rezultatów zadowolony,jezeli chodzi o mocowanie to stoi na 3 nogach,welna sprasowana 2 x po 5 cm,5 komor ze tak to nazwe,tak ze ksztalt jest jak w reflexion filter ale w srodku jest prawie polokrag,sorry za bark polskich znakow.obite gruba wykladzina szara,ale taka miekka.od wewnatrz na wierzchu gabka akustyczna 6 cm -stozki.calosc mozna obracac ,poruszac góra dol w zaleznosci od potrzeba-nagrania gitary,basusparwa wielofunkcyjna,fajnie sie sprawdza nawet przy grze na zywo czy nagraniach na setke.foty chetnie udostepnie.tylko nie wiem jak...moze przesle kolezce a on wstawi.pozdro
www.studiosquat.pl

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 30 kwie 2007, 01:37

...a ja mam inne pytanie... jakiego do tego uzyc statywu zeby bylo stabilnie i bezpiecznie :P mam na jednej nodze to dolozylem 10 kg obciazenia na podstawe ale o pionie to raczej mowic nie moge :P

a i jeszcze ciekawi mnie na jakich ustawieniach macie reflexion filter i gdzie umieszczony w pomieszczeniu. zastanawiam sie czy istnieja jakies "najlepsze" ustawienia.

szum komputera delikadnie redukuje, ale nie pozbywa sie go......
ja ustawiam:

na scianie piramidki - plecami do nich wokalista - przed nim reflection - komputera mi nie zbiera absolutnie. Zrezta na nagrania fletu np. - mam pokretlo do regulacji obrotów wiatraka cpu - z 18 db zjezdzam na momnet do podobno ok. 10db - roznica jest wielka - komp slychac z 30 cm.

Brauner by pewnie i to wylapal - moim problemem jest raczej budowa metra... jakies infradzwiki... ale coz... na to nie ma reflection filtra

R.B.

Post autor: R.B. » poniedziałek 30 kwie 2007, 10:35

...chetnie pokaze ale nie za bardzo wiem jak go tu wstawic.moge foty na maila podeslacnie jest to najladniejsza rzecz na swiecie,ale nie o to przeciez chodzi,wazne zeby spelnialo funkcje,gdzies juz opisywalem mniej wiecej konstrukcje,ja top nazywam "skrzydlo" bo jest slusznych rozmiarów:)ja jestem z rezultatów zadowolony,jezeli chodzi o mocowanie to stoi na 3 nogach,welna sprasowana 2 x po 5 cm,5 komor ze tak to nazwe,tak ze ksztalt jest jak w reflexion filter ale w srodku jest prawie polokrag,sorry za bark polskich znakow.obite gruba wykladzina szara,ale taka miekka.od wewnatrz na wierzchu gabka akustyczna 6 cm -stozki.calosc mozna obracac ,poruszac góra dol w zaleznosci od potrzeba-nagrania gitary,basusparwa wielofunkcyjna,fajnie sie sprawdza nawet przy grze na zywo czy nagraniach na setke.foty chetnie udostepnie.tylko nie wiem jak...moze przesle kolezce a on wstawi.pozdro...
no to podeslij te foty i ja je wstawie
iryskaszub@o2.pl
pozdrawiam iczekam
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

Awatar użytkownika
osisko

Post autor: osisko » poniedziałek 30 kwie 2007, 11:30

...moze przesle kolezce a on wstawi.pozdro...

na prosbe kolegi zebromirrr wstawiam zdjecia tegoz ustrojstwa, wszelkie pytania natury techniczno-konstrukcyjnej kierowac do niego...
pozdrawiam

tutaj link
www.osa-project.com

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 30 kwie 2007, 11:54

porownywaliscie reflection i reflection-bis?

juz reflection oryginalny - nieco zamyka gorke ( a raczej wyciaga nieco wysoki dól) i wyraznie material wytlumiajacy od strony mikrofonu mial ten efekt minimalizowac. To bardzo twardy material, mikroporowaty - ktory nie tyle mial tlumic co rozpraszac.

U Ciebie ta funkcje pelnia miekkie piramidki - nie jest dzwiek zbyt ciemny?

Awatar użytkownika
Veron

Post autor: Veron » poniedziałek 30 kwie 2007, 19:28

Swego czasu zmontowałem z łat kabine, w środek wyłożyłem tylko wykładziną i na zewnątrz również. Między nimi było ok. 5 cm pustej przestrzeni. Pomimo brzydkiego wyglądu sprawdzała się ta konstrukcja dość dobrze. W tej chwili myślę nad rozwiązaniem tym razem z gąbką akustyczną. I patrząc na te zdjęcia mam podobny pomysł, projekt wykonany, tylko dodam od siebie to, że górę również zabuduję piramidkami.
Zubomirrrr, mógłbyś pokazać jakieś efekty swojego sprzętu?
Brak pomysłu w tej chwili...

Awatar użytkownika
Veron

Post autor: Veron » poniedziałek 30 kwie 2007, 19:30

Dodam, że potrzebne mi to głównie do wokalu. Może nie RF, ale skoro efekt mnie zadowala to po co mi więcej?
Brak pomysłu w tej chwili...

Pająk

Post autor: Pająk » wtorek 01 maja 2007, 12:04

...ja sam sobie zrobilem....koszt minimalny-robocizna wlasna...sa ludzie na tym forum którzyu widzieli i moga poswiadczyc o przydatnosci i funkcjonalosci moejej produkcji... za 1000 zl zrobilbym takich 5 a zaznaczam ze sa wieksze.pozdro...
Pokaz jak wyglada Twój produkt....
A po co komu coś takiego...???
Testowałem przez jakiś czas i w żadnym wypadku mnie nie zachwyciło. Ba! Był nawet problem gdzie umieścić tekst do czytania czy też śpiewania. Samo urządzenie okazało się bardzo ciężkie, mało ustawialne i dziwnie odbijało dzwięk. Jeżeli ostrój nie działa w niewytłumionym pomieszczeniu to lepiej przykleić pare gąbek i będzie to samo lub nawe lepiej.....
Czy ktoś poda jakiś argument przemawiający za tym ustrojem i potrafi go udokumentować???
[addsig]

efekt

Post autor: efekt » wtorek 01 maja 2007, 12:12

.........Szczerze? Jesli RF można kupić z 1000 PLN to bym się nie brał za robienie tego samodzielnie. Łączny koszt materiałów: szkieletu, wytłumień, mocowania, uchwytów do pozycjonowania wraz z gwintami, i własna robota nie wyjdzie taniej niż 1000PLN.
pozdrawiam
...
A do tego efekt bliżej nieokreślony.
Działanie Rf, jest bardzo subtelne i bez odpowiednich materiałów, (nie mówiąc o pomieszczeniu) trudne do podrobienia.
Mam, polecam wszystkim, do wokalu, gitary itd.
...
Nie ma to jak pzemyśleć coś wsłuchując sie w różne opinie. Macie w sumie rację...
Pewnie ktos teraz spyta- to po co wrzucałem ten beznadziejny wątek?-odpowiem że ja po prostu nie mam w swoim otoczeniu kompletnie nikogo kto mógłby sie odezwać kiedy ja snuję jakieś dywagacje...a tak mam was...miło czasem odezwać sie do kogos żywego...
...

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 01 maja 2007, 12:33

A po co komu coś takiego...???
Testowałem przez jakiś czas i w żadnym wypadku mnie nie zachwyciło. Ba! Był nawet problem gdzie umieścić tekst do czytania czy też śpiewania. Samo urządzenie okazało się bardzo ciężkie, mało ustawialne i dziwnie odbijało dzwięk. Jeżeli ostrój nie działa w niewytłumionym pomieszczeniu to lepiej przykleić pare gąbek i będzie to samo lub nawe lepiej.....
Czy ktoś poda jakiś argument przemawiający za tym ustrojem i potrafi go udokumentować???
...
pracowalem w bloku - w malym pomieszczeniu racze (10m2) - reflection dal mi mozliwosc:
-nagrania bliskich, dalekich wokali bez odp. pomieszczenia - wchodzenia kompa, tv za sciana, czy spuszczanej przez sasiada wody
-nagrac flet. cichy instrument wymaga zwiekszenia czulosci mikrofonu
-nagrac klarnet i wokal na setke, z niezla separacja kanalow - w jednym pomieszczeniu
-nagrac flugehorn i trabke - b.glosny instument wywoluje b. glosna odpowiedz nieodpowiedniego pomieszczenia. nagranie bylo na tyle dobre ze poszlo na cele teatralne z trabka solo!
-wokalista ktory widzi jak sie z tym mecze uwaza sie za dobrze i ofiarnie obsluzonego
- RF ulatwia uzyskanie bliskiego wokalu
- nagrywalem dzieki niemu bass z pieca u siebie w domu

etc.

Dla mnie jedyna jego wada jest waga. i fakt, ze czasem - przy nieodpowiednim ustawieniu (mikrofon zbyt gleboko w sferze) dzwiek z ciemnego mikrofonu jakim jest oktava wymaga rozjasnienia - choc i tak wymaga :)

Wiadomo, gdybym mial studio - to bym nie uzywal RF - a tak... bez niego sobie obecnie pracy nie wymagam

ODPOWIEDZ