Reflexion Filter
- zebromirrrr
chetnie pokaze ale nie za bardzo wiem jak go tu wstawic.moge foty na maila podeslacnie jest to najladniejsza rzecz na swiecie,ale nie o to przeciez chodzi,wazne zeby spelnialo funkcje,gdzies juz opisywalem mniej wiecej konstrukcje,ja top nazywam "skrzydlo" bo jest slusznych rozmiarów:)ja jestem z rezultatów zadowolony,jezeli chodzi o mocowanie to stoi na 3 nogach,welna sprasowana 2 x po 5 cm,5 komor ze tak to nazwe,tak ze ksztalt jest jak w reflexion filter ale w srodku jest prawie polokrag,sorry za bark polskich znakow.obite gruba wykladzina szara,ale taka miekka.od wewnatrz na wierzchu gabka akustyczna 6 cm -stozki.calosc mozna obracac ,poruszac góra dol w zaleznosci od potrzeba-nagrania gitary,basusparwa wielofunkcyjna,fajnie sie sprawdza nawet przy grze na zywo czy nagraniach na setke.foty chetnie udostepnie.tylko nie wiem jak...moze przesle kolezce a on wstawi.pozdro
www.studiosquat.pl
Re: Reflexion Filter
...a ja mam inne pytanie... jakiego do tego uzyc statywu zeby bylo stabilnie i bezpiecznie :P mam na jednej nodze to dolozylem 10 kg obciazenia na podstawe ale o pionie to raczej mowic nie moge :P
a i jeszcze ciekawi mnie na jakich ustawieniach macie reflexion filter i gdzie umieszczony w pomieszczeniu. zastanawiam sie czy istnieja jakies "najlepsze" ustawienia.
szum komputera delikadnie redukuje, ale nie pozbywa sie go......
ja ustawiam:
na scianie piramidki - plecami do nich wokalista - przed nim reflection - komputera mi nie zbiera absolutnie. Zrezta na nagrania fletu np. - mam pokretlo do regulacji obrotów wiatraka cpu - z 18 db zjezdzam na momnet do podobno ok. 10db - roznica jest wielka - komp slychac z 30 cm.
Brauner by pewnie i to wylapal - moim problemem jest raczej budowa metra... jakies infradzwiki... ale coz... na to nie ma reflection filtra
a i jeszcze ciekawi mnie na jakich ustawieniach macie reflexion filter i gdzie umieszczony w pomieszczeniu. zastanawiam sie czy istnieja jakies "najlepsze" ustawienia.
szum komputera delikadnie redukuje, ale nie pozbywa sie go......
ja ustawiam:
na scianie piramidki - plecami do nich wokalista - przed nim reflection - komputera mi nie zbiera absolutnie. Zrezta na nagrania fletu np. - mam pokretlo do regulacji obrotów wiatraka cpu - z 18 db zjezdzam na momnet do podobno ok. 10db - roznica jest wielka - komp slychac z 30 cm.
Brauner by pewnie i to wylapal - moim problemem jest raczej budowa metra... jakies infradzwiki... ale coz... na to nie ma reflection filtra
...chetnie pokaze ale nie za bardzo wiem jak go tu wstawic.moge foty na maila podeslacnie jest to najladniejsza rzecz na swiecie,ale nie o to przeciez chodzi,wazne zeby spelnialo funkcje,gdzies juz opisywalem mniej wiecej konstrukcje,ja top nazywam "skrzydlo" bo jest slusznych rozmiarów:)ja jestem z rezultatów zadowolony,jezeli chodzi o mocowanie to stoi na 3 nogach,welna sprasowana 2 x po 5 cm,5 komor ze tak to nazwe,tak ze ksztalt jest jak w reflexion filter ale w srodku jest prawie polokrag,sorry za bark polskich znakow.obite gruba wykladzina szara,ale taka miekka.od wewnatrz na wierzchu gabka akustyczna 6 cm -stozki.calosc mozna obracac ,poruszac góra dol w zaleznosci od potrzeba-nagrania gitary,basusparwa wielofunkcyjna,fajnie sie sprawdza nawet przy grze na zywo czy nagraniach na setke.foty chetnie udostepnie.tylko nie wiem jak...moze przesle kolezce a on wstawi.pozdro...
no to podeslij te foty i ja je wstawie
iryskaszub@o2.pl
pozdrawiam iczekam
no to podeslij te foty i ja je wstawie
iryskaszub@o2.pl
pozdrawiam iczekam
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.
...moze przesle kolezce a on wstawi.pozdro...
na prosbe kolegi zebromirrr wstawiam zdjecia tegoz ustrojstwa, wszelkie pytania natury techniczno-konstrukcyjnej kierowac do niego...
pozdrawiam
tutaj link
na prosbe kolegi zebromirrr wstawiam zdjecia tegoz ustrojstwa, wszelkie pytania natury techniczno-konstrukcyjnej kierowac do niego...
pozdrawiam
tutaj link
www.osa-project.com
porownywaliscie reflection i reflection-bis?
juz reflection oryginalny - nieco zamyka gorke ( a raczej wyciaga nieco wysoki dól) i wyraznie material wytlumiajacy od strony mikrofonu mial ten efekt minimalizowac. To bardzo twardy material, mikroporowaty - ktory nie tyle mial tlumic co rozpraszac.
U Ciebie ta funkcje pelnia miekkie piramidki - nie jest dzwiek zbyt ciemny?
juz reflection oryginalny - nieco zamyka gorke ( a raczej wyciaga nieco wysoki dól) i wyraznie material wytlumiajacy od strony mikrofonu mial ten efekt minimalizowac. To bardzo twardy material, mikroporowaty - ktory nie tyle mial tlumic co rozpraszac.
U Ciebie ta funkcje pelnia miekkie piramidki - nie jest dzwiek zbyt ciemny?
Swego czasu zmontowałem z łat kabine, w środek wyłożyłem tylko wykładziną i na zewnątrz również. Między nimi było ok. 5 cm pustej przestrzeni. Pomimo brzydkiego wyglądu sprawdzała się ta konstrukcja dość dobrze. W tej chwili myślę nad rozwiązaniem tym razem z gąbką akustyczną. I patrząc na te zdjęcia mam podobny pomysł, projekt wykonany, tylko dodam od siebie to, że górę również zabuduję piramidkami.
Zubomirrrr, mógłbyś pokazać jakieś efekty swojego sprzętu?
Zubomirrrr, mógłbyś pokazać jakieś efekty swojego sprzętu?
Brak pomysłu w tej chwili...
Dodam, że potrzebne mi to głównie do wokalu. Może nie RF, ale skoro efekt mnie zadowala to po co mi więcej?
Brak pomysłu w tej chwili...
...ja sam sobie zrobilem....koszt minimalny-robocizna wlasna...sa ludzie na tym forum którzyu widzieli i moga poswiadczyc o przydatnosci i funkcjonalosci moejej produkcji... za 1000 zl zrobilbym takich 5 a zaznaczam ze sa wieksze.pozdro...
Pokaz jak wyglada Twój produkt....
A po co komu coś takiego...???
Testowałem przez jakiś czas i w żadnym wypadku mnie nie zachwyciło. Ba! Był nawet problem gdzie umieścić tekst do czytania czy też śpiewania. Samo urządzenie okazało się bardzo ciężkie, mało ustawialne i dziwnie odbijało dzwięk. Jeżeli ostrój nie działa w niewytłumionym pomieszczeniu to lepiej przykleić pare gąbek i będzie to samo lub nawe lepiej.....
Czy ktoś poda jakiś argument przemawiający za tym ustrojem i potrafi go udokumentować???
[addsig]
Pokaz jak wyglada Twój produkt....
Testowałem przez jakiś czas i w żadnym wypadku mnie nie zachwyciło. Ba! Był nawet problem gdzie umieścić tekst do czytania czy też śpiewania. Samo urządzenie okazało się bardzo ciężkie, mało ustawialne i dziwnie odbijało dzwięk. Jeżeli ostrój nie działa w niewytłumionym pomieszczeniu to lepiej przykleić pare gąbek i będzie to samo lub nawe lepiej.....
Czy ktoś poda jakiś argument przemawiający za tym ustrojem i potrafi go udokumentować???
[addsig]
.........Szczerze? Jesli RF można kupić z 1000 PLN to bym się nie brał za robienie tego samodzielnie. Łączny koszt materiałów: szkieletu, wytłumień, mocowania, uchwytów do pozycjonowania wraz z gwintami, i własna robota nie wyjdzie taniej niż 1000PLN.
pozdrawiam
...
A do tego efekt bliżej nieokreślony.
Działanie Rf, jest bardzo subtelne i bez odpowiednich materiałów, (nie mówiąc o pomieszczeniu) trudne do podrobienia.
Mam, polecam wszystkim, do wokalu, gitary itd.
...
Nie ma to jak pzemyśleć coś wsłuchując sie w różne opinie. Macie w sumie rację...
Pewnie ktos teraz spyta- to po co wrzucałem ten beznadziejny wątek?-odpowiem że ja po prostu nie mam w swoim otoczeniu kompletnie nikogo kto mógłby sie odezwać kiedy ja snuję jakieś dywagacje...a tak mam was...miło czasem odezwać sie do kogos żywego...
...
pozdrawiam
...
A do tego efekt bliżej nieokreślony.
Działanie Rf, jest bardzo subtelne i bez odpowiednich materiałów, (nie mówiąc o pomieszczeniu) trudne do podrobienia.
Mam, polecam wszystkim, do wokalu, gitary itd.
...
Nie ma to jak pzemyśleć coś wsłuchując sie w różne opinie. Macie w sumie rację...
Pewnie ktos teraz spyta- to po co wrzucałem ten beznadziejny wątek?-odpowiem że ja po prostu nie mam w swoim otoczeniu kompletnie nikogo kto mógłby sie odezwać kiedy ja snuję jakieś dywagacje...a tak mam was...miło czasem odezwać sie do kogos żywego...

...
...
pracowalem w bloku - w malym pomieszczeniu racze (10m2) - reflection dal mi mozliwosc:
-nagrania bliskich, dalekich wokali bez odp. pomieszczenia - wchodzenia kompa, tv za sciana, czy spuszczanej przez sasiada wody
-nagrac flet. cichy instrument wymaga zwiekszenia czulosci mikrofonu
-nagrac klarnet i wokal na setke, z niezla separacja kanalow - w jednym pomieszczeniu
-nagrac flugehorn i trabke - b.glosny instument wywoluje b. glosna odpowiedz nieodpowiedniego pomieszczenia. nagranie bylo na tyle dobre ze poszlo na cele teatralne z trabka solo!
-wokalista ktory widzi jak sie z tym mecze uwaza sie za dobrze i ofiarnie obsluzonego
- RF ulatwia uzyskanie bliskiego wokalu
- nagrywalem dzieki niemu bass z pieca u siebie w domu
etc.
Dla mnie jedyna jego wada jest waga. i fakt, ze czasem - przy nieodpowiednim ustawieniu (mikrofon zbyt gleboko w sferze) dzwiek z ciemnego mikrofonu jakim jest oktava wymaga rozjasnienia - choc i tak wymaga :)
Wiadomo, gdybym mial studio - to bym nie uzywal RF - a tak... bez niego sobie obecnie pracy nie wymagam
...
pracowalem w bloku - w malym pomieszczeniu racze (10m2) - reflection dal mi mozliwosc:
-nagrania bliskich, dalekich wokali bez odp. pomieszczenia - wchodzenia kompa, tv za sciana, czy spuszczanej przez sasiada wody
-nagrac flet. cichy instrument wymaga zwiekszenia czulosci mikrofonu
-nagrac klarnet i wokal na setke, z niezla separacja kanalow - w jednym pomieszczeniu
-nagrac flugehorn i trabke - b.glosny instument wywoluje b. glosna odpowiedz nieodpowiedniego pomieszczenia. nagranie bylo na tyle dobre ze poszlo na cele teatralne z trabka solo!
-wokalista ktory widzi jak sie z tym mecze uwaza sie za dobrze i ofiarnie obsluzonego
- RF ulatwia uzyskanie bliskiego wokalu
- nagrywalem dzieki niemu bass z pieca u siebie w domu
etc.
Dla mnie jedyna jego wada jest waga. i fakt, ze czasem - przy nieodpowiednim ustawieniu (mikrofon zbyt gleboko w sferze) dzwiek z ciemnego mikrofonu jakim jest oktava wymaga rozjasnienia - choc i tak wymaga :)
Wiadomo, gdybym mial studio - to bym nie uzywal RF - a tak... bez niego sobie obecnie pracy nie wymagam