Regulator głośności do aktywnych monitorów

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Zbynia
Re: Regulator głośności do aktywnych monitorów

Post autor: Zbynia » piątek 20 kwie 2007, 14:32

......Kups sobie za 180 zlotych MINI MON800 Behringera,idealnie sie nadaje do tego,mozesz podlaczyc 3 zestawy glosnikow,wprowadzic 4 zrodla sygnalow,jest gniazdo sluchawek,talkback,pad -20dB,przelacznik do mono,mute czyli wszystko to co w BigKnob Mackie a tanszy 10 razy.
...
No ale powstaje pytanko, jak to urządzonko ma się do jakości?
Wiadome jest że BigKnob co do wierności brzmienia wątpliwości nie pozostawia. Testował ktoś tego MINI MON800? Potrzebuję taki kontroler głośności do monitorów ale też zależy mi na tym aby nic nie było podkoloryzowane....
takie samo pytanie mozesz postawic co do bigknoba - nie widze roznicy procz straszliwie zawyzonej ceny za tego knoba......

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » piątek 20 kwie 2007, 19:11

Testował ktoś tego MINI MON800? Potrzebuję taki kontroler głośności do monitorów ale też zależy mi na tym aby nic nie było podkoloryzowane....

Jak już pisałem kupiłem go tydzień temu i nie zauważyłem żadnej specjalnej różnicy na Emu 1820m.
PS. Nie jestem audiofilem

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » sobota 21 kwie 2007, 18:58

......Kups sobie za 180 zlotych MINI MON800 Behringera...
...Kupiłem i jestem bardzo zadowolony...
Kafel, a ja jestem pod wrażeniem Twojego zadowolenia z wydania tych, w końcu sporych jak za coś takiego, pieniędzy. Bo dobrze radzili Ci Koledzy, że przy drobinie Daru Bożego i staranności własnej można wykonać stosowny przeprymitywny w końcu układzik za kilka - kilkanaśnie złotych polskich (no może "with a litle help of your friends", jeśli sam nigdy nie zajmowałeś się elektroniką).
Z przełącznikami, a jakże. I światełkiem też.

Redakcja

Post autor: Redakcja » sobota 21 kwie 2007, 21:14

...Bo dobrze radzili Ci Koledzy, że przy drobinie Daru Bożego i staranności własnej można wykonać stosowny przeprymitywny w końcu układzik za kilka - kilkanaśnie złotych polskich (no może \\"with a litle help of your friends\\", jeśli sam nigdy nie zajmowałeś się elektroniką). Z przełącznikami, a jakże. I światełkiem też...

A ja mam wrażenie, że takie postawienie sprawy nie do końca jest fair. Tutaj raczej zdecydowanie wchodzi w grę aktywna (bo każde rozwiązanie pasywne będzie obciążone wadą o której wspomniał wcześniej Joachim) i możliwie "małoszumna" elektronika. A tego raczej nie da się wykonać ot tak, na kolanie.

Może nie powinienem tego pisać, lecz wspomniany MINI MON800 to naprawdę niezłe rozwiązanie tego problemu. Eleganckie, bezstresowe i nieawaryjne.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » sobota 21 kwie 2007, 22:00

...A ja mam wrażenie, że takie postawienie sprawy nie do końca jest fair...
A moim zdaniem jak najbardziej, chociażby z racji umieszczenie wątku w rozdziale: ZRÓB SAM. Taka więc była intencja zgłoszenia zapytania na forum.

...Tutaj raczej zdecydowanie wchodzi w grę aktywna (bo każde rozwiązanie pasywne będzie obciążone wadą o której wspomniał wcześniej Joachim) i możliwie "małoszumna" elektronika. A tego raczej nie da się wykonać ot tak, na kolanie.
Nieporozumienie. KAŻDY element elektroniczny wnosi w układach analogowych szum, więc z tego punktu widzenia (może nieco upraszczając): im ich mniej - tym lepiej.
Nie rozumiem również czemu i to "zdecydowanie ma wchodzić w grę aktywna" (elektronika) do tak trywialnego układu, jak dzielnik sygnału na wejściu urządzenia. Zgoda, trzeba to wykonać z dobrej jakości elementów i starannie ekranować. Lecz to WSZYSTKO.

... wspomniany MINI MON800 to naprawdę niezłe rozwiązanie tego problemu. Eleganckie, bezstresowe i nieawaryjne...
A czy ja mówię, że złe? Mówię, że drogie. I jego funkcje przekraczają potrzeby zgłoszone przez Autora wątku, który dokonał pewnego wyboru, który szanuję. Ja dokonałbym innego. Tyle.

Dlatego też myślę, że sprawa ta (jej rozwiązania) jest dobrą ilustracją motta, które dziś Administratorzy zawiesili na Forum (o ile je dobrze rozumiem):
"Skrót jest najdłuższą drogą pomiędzy dwoma punktami."
No chyba te motta do czegoś służą

Redakcja

Post autor: Redakcja » sobota 21 kwie 2007, 22:46

...A moim zdaniem jak najbardziej, chociażby z racji umieszczenie wątku w rozdziale: ZRÓB SAM. Taka więc była intencja zgłoszenia zapytania na forum...

No tak, sam go tam umieściłem. Teraz już wiem, że nie do końca trafnie

...Nieporozumienie. KAŻDY element elektroniczny wnosi w układach analogowych szum, więc z tego punktu widzenia (może nieco upraszczając): im ich mniej - tym lepiej...

Jasna sprawa, lecz w tym wypadku akurat pasywny dzielnik oporowy to raczej mało efektywne rozwiązanie, stwarzające sporo kłopotów userom mało wtajemniczonym w prawa Kirchhoffa.

...Nie rozumiem również czemu i to "zdecydowanie ma wchodzić w grę aktywna" (elektronika) do tak trywialnego układu, jak dzielnik sygnału na wejściu urządzenia...

Ano temu, iż proponując optymalne rozwiazanie pasywne musimy wiedzieć naprawdę sporo o konkretnym odbiorniku, w przypadku układu aktywnego mamy znacznie większy margines bezpieczeństwa w swym doradzaniu.

...Zgoda, trzeba to wykonać z dobrej jakości elementów i starannie ekranować. Lecz to WSZYSTKO...

No właśnie, tyle, że w przypadku ekranowania na tzw. "to wszystko" składają się zwykle lata praktyki

...A czy ja mówię, że złe? Mówię, że drogie. I jego funkcje przekraczają potrzeby zgłoszone przez Autora wątku, który dokonał pewnego wyboru, który szanuję. Ja dokonałbym innego. Tyle...

Jasna sprawa

...Dlatego też myślę, że sprawa ta (jej rozwiązania) jest dobrą ilustracją motta, które dziś Administratorzy zawiesili na Forum (o ile je dobrze rozumiem): "Skrót jest najdłuższą drogą pomiędzy dwoma punktami."
No chyba te motta do czegoś służą ...

Nie wiem czy służą, ale wedle tego motta wychodzi raczej na moje
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

ODPOWIEDZ