Pył wełny mineralnej
......napisałem długi Elaborat , ale go wykasowałem.... od razu przejdę do sedna ... przeszedłem płyty rockwool ... możesz zapomnieć... nie uda Ci sie pozbyć pyłu ... i żadne powtarzam żadne wynalazki Ci nie pomogą( próbowałem wielu ,gruby materiał , płótno , pomalowałem specjalnym klejem wierzchnia warstwę w końcu położyli na to płytę gipsowa i nic ) .. wiec radzę nie słuchać "domorosłych Inżynierów " którzy będą Cii doradzać co zorbic , bo nie zrobisz nic ! ja po półtora roku walki z pyłem kilku wizyt u alergologa , zlikwidowałem całe ustrojstwo ... i chociaż minęło 5 lat od tego momentu , sa miejsca w wktorych do dzisiaj jest ten pył i żadne sprzątanie wycieranie odkurzanie itd., nie pomaga ! mam wszystko odnowione , a nadal gdy zaglądam np, do skrzyni z kablami dostaje natychmiast uczulenia , ... MINĘŁO JUŻ 5 LAT ! następna sprawa . jest to jakiś izolator akustyczny . ale żadna to rewelacja .
...
Mam bardzo podobne doswiadczenia z wełną lub jak kto woli płytami rockwool . nikomu nie polecam , to jak walka z wiatrakami , nie da sie wygrac . Co prawda nie skonczyłem u alergologa , ale musielismy usunąc wszytko . Sprawa stała sie na tyle powazna ze były osoby ktore nie chciały wchodzic do studia , a to juz nie było smieszne .
To sa płyty ktore montuje sie do cieplania domow a montuje sie miedzy scianami .
...
Mam bardzo podobne doswiadczenia z wełną lub jak kto woli płytami rockwool . nikomu nie polecam , to jak walka z wiatrakami , nie da sie wygrac . Co prawda nie skonczyłem u alergologa , ale musielismy usunąc wszytko . Sprawa stała sie na tyle powazna ze były osoby ktore nie chciały wchodzic do studia , a to juz nie było smieszne .
To sa płyty ktore montuje sie do cieplania domow a montuje sie miedzy scianami .
Re: Pył wełny mineralnej
...Master - dobrze gadasz, niech sobie koleś wyłoży płytami z wełny mineralnej studio - bez zabezpieczenia - po pretensje wtedy uderzy do Ciebie....
Do mnie pretesje ?? czytasz co piszesz ?
tutaj zabespieczenia nie pomoga , chyba ze wymurujesz sciane .
Do mnie pretesje ?? czytasz co piszesz ?
tutaj zabespieczenia nie pomoga , chyba ze wymurujesz sciane .
-
- Kontakt:
MASTER
......Dokladnie, welne w sciane, a na zewnatrz pianki...
BZDURA !!!!!!!!!...
odniosłem sie tylko do tego postu - na który napisałeś, ze to BZDURA/
Jest to jedyne wyjscie by z wysokimi częstotliwościami sie uporać. Wełna w sciane (jesli już) - na sciane pianki... i nie ma tu nic bzdurnego.
BZDURA !!!!!!!!!...
Jest to jedyne wyjscie by z wysokimi częstotliwościami sie uporać. Wełna w sciane (jesli już) - na sciane pianki... i nie ma tu nic bzdurnego.
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/
...MASTER
BZDURA !!!!!!!!!...
Jest to jedyne wyjscie by z wysokimi częstotliwościami sie uporać. Wełna w sciane (jesli już) - na sciane pianki... i nie ma tu nic bzdurnego....
tylko jaki ses jest wkładac wełne w sciane ? i jak chciałbys to zrobic ? chcesz wyciszac sciane czy odbicia od sciany ?
fala dzwiekowa 50 Hz ma długosc 6,88m i pwstaje na skutek odbicia , wiec jaki sens jest ocieplac sciany jesli chcesz sie pozbyc odbic ?
BZDURA !!!!!!!!!...
Jest to jedyne wyjscie by z wysokimi częstotliwościami sie uporać. Wełna w sciane (jesli już) - na sciane pianki... i nie ma tu nic bzdurnego....
tylko jaki ses jest wkładac wełne w sciane ? i jak chciałbys to zrobic ? chcesz wyciszac sciane czy odbicia od sciany ?
fala dzwiekowa 50 Hz ma długosc 6,88m i pwstaje na skutek odbicia , wiec jaki sens jest ocieplac sciany jesli chcesz sie pozbyc odbic ?
Ty Master, jakbys widzial od poczatku watek o budowie kabiny, ktory usuneli, to bys wiedzial, ze w scianki napakowalem 5cm welne ROCKWOOL wlasnie!
A co do zabezpieczenia welny przed pyleniem, to moze dobra okazac sie makulatura (na pewno nie bedzie odbijac)
Osobiscie uzyl bym pianek, ale jak kolo chcialby poeksperymentowac, to daje sugestie 

A co do zabezpieczenia welny przed pyleniem, to moze dobra okazac sie makulatura (na pewno nie bedzie odbijac)

...Ty Master, jakbys widzial od poczatku watek o budowie kabiny, ktory usuneli, to bys wiedzial, ze w scianki napakowalem 5cm welne ROCKWOOL wlasnie!
Osobiscie uzyl bym pianek, ale jak kolo chcialby poeksperymentowac, to daje sugestie
...
TY !!! , z tego co czytałem swoją kabine zrobniłes z : 2 rodzaje piramidek, 2 dywany, troche makulatury, 2 tubki silikonu . gdzie cos piszesz o wełnie mineralnej ... pokaz gdzie to jest napisane ! TY !

TY !!! , z tego co czytałem swoją kabine zrobniłes z : 2 rodzaje piramidek, 2 dywany, troche makulatury, 2 tubki silikonu . gdzie cos piszesz o wełnie mineralnej ... pokaz gdzie to jest napisane ! TY !

Czytaj dokladnie - temat, ktory ogladales jest o tuningu, a nie o budowie (kabina zrobiona z plyt OSB 18mm, kantowek 4x4 i plyt welny mineralnej ROCKWOOL 5cm)... Ty, no weź no! 

...Hej!
Kupiłem w celach czysto naukowych - narazie, docelowo by poprawić akustykę w mieszkaniu (nie tylko studio ;) ) aku-matę oraz płyty rockwool (utwardzane). Już transportując matę w aucie pasażerowie poczuli nieprzyjemne drapanie w gardle tak więc dostałem zakaz eksperymentowania dopóki nie znajdę sposobu na zabezpieczenie przed pyleniem :)
i nie znajdziesz , znam gosica ktory ma w studio te płyty, pokryte jakimis specjanymi materiałami cuda-wianki na to sa panele wyciszające , na noc musi włączać specjalny wyciag -filtr , ktory oczyszcza powietrze rano opłukuje cały wkład-filtr i klnie na czym swiat stoi , nie stety zainwestował spora kase w wykonczenie tego studia , ale nie przewidział ze bedzie sie pylic .Podobno najagorzej jest w lato bo klimatyzacja osusza powietrze i rozdmuchuje ten pył , wtedy dopiero zaczyna sie jazda
Kupiłem w celach czysto naukowych - narazie, docelowo by poprawić akustykę w mieszkaniu (nie tylko studio ;) ) aku-matę oraz płyty rockwool (utwardzane). Już transportując matę w aucie pasażerowie poczuli nieprzyjemne drapanie w gardle tak więc dostałem zakaz eksperymentowania dopóki nie znajdę sposobu na zabezpieczenie przed pyleniem :)
i nie znajdziesz , znam gosica ktory ma w studio te płyty, pokryte jakimis specjanymi materiałami cuda-wianki na to sa panele wyciszające , na noc musi włączać specjalny wyciag -filtr , ktory oczyszcza powietrze rano opłukuje cały wkład-filtr i klnie na czym swiat stoi , nie stety zainwestował spora kase w wykonczenie tego studia , ale nie przewidział ze bedzie sie pylic .Podobno najagorzej jest w lato bo klimatyzacja osusza powietrze i rozdmuchuje ten pył , wtedy dopiero zaczyna sie jazda
W studiu też mam rockwool - rockton (dwa rodzaje 7cm i 10cm) i przez pół roku nikt nie narzekał na to, żeby cos w powietrzu fruwało. Dopiero jak się człowiek oparł o ścianę to lepiło się to ustrojstwo. Faktem jest, że głównie przebywam w rezyserni, a tam mam piramidki i wykladziny. Ani pośrednio ani bezpośrednio nigdy nie odczułem jakiś alergicznych niemiłych doznań.
Raz znajomy się przespał w pomieszczeniu z wełną na ścianach i rano narzekał, że miał katar. Mi się wydaje, że to od alkoholu, ale on twierdzi inaczej
Niedawno nakryłem wełnę grubym materiałem (takim, z którego robi się spody do materacy). Głównie w celach estetycznych i wygląda to o niebo lepiej.
[addsig]
Raz znajomy się przespał w pomieszczeniu z wełną na ścianach i rano narzekał, że miał katar. Mi się wydaje, że to od alkoholu, ale on twierdzi inaczej

Niedawno nakryłem wełnę grubym materiałem (takim, z którego robi się spody do materacy). Głównie w celach estetycznych i wygląda to o niebo lepiej.
[addsig]
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.
a tak jest wielowymiarowy.
...
Musze się wtrącić...
fala dźwiękowa 50Hz - NIE - odbija się od ściany !! DO mniej więcej 500Hz fale dźwiękowe "odbijają się" od ścian jak kula po stole bilardowym ... Poniżej tej częstotliwości mamy do czynienia z REZONANSAMI !! pomieszczenia ... poczytaj ...
W stanach spotkałem się z wieloma ustrojami wykonanymi z wełny mineralnej i włókna szklanego ... owinięte przeważnie były w bawełniane "torby" a miejsca w których był zamek błyskawiczny (dziórka przez którą w poszewke wkładasz płyte np. 100x60x10cm ) zaklejony była szeroką przezroczystą taśmą tak aby w tym miejscem nic nie mogło się wydostać... i nigdy nie odczułem problemu z pyłkami w powietrzu...
Pamiętam jak kupiłem sobie piankowe piramidki 17cm prosto od hurtownika Eurofoam... TO dopiero był na nich meszek ... hehe ... nieźle się z tym namęczyłem...
A tak to się robi w Stanach tam gdzie ludzie chętnie dzielą się wiedzą popartą doświadczeniem a nie przypuszczeniami:
http://www.readyacoustics.com/index.php?go=support.bag-installation-video
Możecie u nich zamówić gotowe torby na płyty o różnych wymiarach i na pewno nic w powietrzu nie będzie wam latać. Zerknijcie też do działu GALERIA w jakich studiach ludzie instalują tak banalne ustroje ...
Pozdro,
Producent