Pył wełny mineralnej

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
Orbit
Re: Pył wełny mineralnej

Post autor: Orbit » poniedziałek 26 lut 2007, 12:01

......napisałem długi Elaborat , ale go wykasowałem.... od razu przejdę do sedna ... przeszedłem płyty rockwool ... możesz zapomnieć... nie uda Ci sie pozbyć pyłu ... i żadne powtarzam żadne wynalazki Ci nie pomogą( próbowałem wielu ,gruby materiał , płótno , pomalowałem specjalnym klejem wierzchnia warstwę w końcu położyli na to płytę gipsowa i nic ) .. wiec radzę nie słuchać "domorosłych Inżynierów " którzy będą Cii doradzać co zorbic , bo nie zrobisz nic ! ja po półtora roku walki z pyłem kilku wizyt u alergologa , zlikwidowałem całe ustrojstwo ... i chociaż minęło 5 lat od tego momentu , sa miejsca w wktorych do dzisiaj jest ten pył i żadne sprzątanie wycieranie odkurzanie itd., nie pomaga ! mam wszystko odnowione , a nadal gdy zaglądam np, do skrzyni z kablami dostaje natychmiast uczulenia , ... MINĘŁO JUŻ 5 LAT ! następna sprawa . jest to jakiś izolator akustyczny . ale żadna to rewelacja .
...
Mam bardzo podobne doswiadczenia z wełną lub jak kto woli płytami rockwool . nikomu nie polecam , to jak walka z wiatrakami , nie da sie wygrac . Co prawda nie skonczyłem u alergologa , ale musielismy usunąc wszytko . Sprawa stała sie na tyle powazna ze były osoby ktore nie chciały wchodzic do studia , a to juz nie było smieszne .
To sa płyty ktore montuje sie do cieplania domow a montuje sie miedzy scianami .

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » poniedziałek 26 lut 2007, 12:04

...Master - dobrze gadasz, niech sobie koleś wyłoży płytami z wełny mineralnej studio - bez zabezpieczenia - po pretensje wtedy uderzy do Ciebie....
Do mnie pretesje ?? czytasz co piszesz ?

tutaj zabespieczenia nie pomoga , chyba ze wymurujesz sciane .

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » poniedziałek 26 lut 2007, 12:59

MASTER

......Dokladnie, welne w sciane, a na zewnatrz pianki...
BZDURA !!!!!!!!!...

odniosłem sie tylko do tego postu - na który napisałeś, ze to BZDURA/

Jest to jedyne wyjscie by z wysokimi częstotliwościami sie uporać. Wełna w sciane (jesli już) - na sciane pianki... i nie ma tu nic bzdurnego.
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » poniedziałek 26 lut 2007, 13:31

...MASTER

......Dokladnie, welne w sciane, a na zewnatrz pianki...
BZDURA !!!!!!!!!...

odniosłem sie tylko do tego postu - na który napisałeś, ze to BZDURA/

Jest to jedyne wyjscie by z wysokimi częstotliwościami sie uporać. Wełna w sciane (jesli już) - na sciane pianki... i nie ma tu nic bzdurnego....
tylko jaki ses jest wkładac wełne w sciane ? i jak chciałbys to zrobic ? chcesz wyciszac sciane czy odbicia od sciany ?
fala dzwiekowa 50 Hz ma długosc 6,88m i pwstaje na skutek odbicia , wiec jaki sens jest ocieplac sciany jesli chcesz sie pozbyc odbic ?

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » poniedziałek 26 lut 2007, 13:43

Ty Master, jakbys widzial od poczatku watek o budowie kabiny, ktory usuneli, to bys wiedzial, ze w scianki napakowalem 5cm welne ROCKWOOL wlasnie!
A co do zabezpieczenia welny przed pyleniem, to moze dobra okazac sie makulatura (na pewno nie bedzie odbijac) Osobiscie uzyl bym pianek, ale jak kolo chcialby poeksperymentowac, to daje sugestie

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » poniedziałek 26 lut 2007, 13:58

...Ty Master, jakbys widzial od poczatku watek o budowie kabiny, ktory usuneli, to bys wiedzial, ze w scianki napakowalem 5cm welne ROCKWOOL wlasnie!
A co do zabezpieczenia welny przed pyleniem, to moze dobra okazac sie makulatura (na pewno nie bedzie odbijac) Osobiscie uzyl bym pianek, ale jak kolo chcialby poeksperymentowac, to daje sugestie ...
TY !!! , z tego co czytałem swoją kabine zrobniłes z : 2 rodzaje piramidek, 2 dywany, troche makulatury, 2 tubki silikonu . gdzie cos piszesz o wełnie mineralnej ... pokaz gdzie to jest napisane ! TY !

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » poniedziałek 26 lut 2007, 14:28

Czytaj dokladnie - temat, ktory ogladales jest o tuningu, a nie o budowie (kabina zrobiona z plyt OSB 18mm, kantowek 4x4 i plyt welny mineralnej ROCKWOOL 5cm)... Ty, no weź no!

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » poniedziałek 26 lut 2007, 14:42

...Hej!
Kupiłem w celach czysto naukowych - narazie, docelowo by poprawić akustykę w mieszkaniu (nie tylko studio ;) ) aku-matę oraz płyty rockwool (utwardzane). Już transportując matę w aucie pasażerowie poczuli nieprzyjemne drapanie w gardle tak więc dostałem zakaz eksperymentowania dopóki nie znajdę sposobu na zabezpieczenie przed pyleniem :)

i nie znajdziesz , znam gosica ktory ma w studio te płyty, pokryte jakimis specjanymi materiałami cuda-wianki na to sa panele wyciszające , na noc musi włączać specjalny wyciag -filtr , ktory oczyszcza powietrze rano opłukuje cały wkład-filtr i klnie na czym swiat stoi , nie stety zainwestował spora kase w wykonczenie tego studia , ale nie przewidział ze bedzie sie pylic .Podobno najagorzej jest w lato bo klimatyzacja osusza powietrze i rozdmuchuje ten pył , wtedy dopiero zaczyna sie jazda

Awatar użytkownika
Jassio

Post autor: Jassio » poniedziałek 26 lut 2007, 15:40

W studiu też mam rockwool - rockton (dwa rodzaje 7cm i 10cm) i przez pół roku nikt nie narzekał na to, żeby cos w powietrzu fruwało. Dopiero jak się człowiek oparł o ścianę to lepiło się to ustrojstwo. Faktem jest, że głównie przebywam w rezyserni, a tam mam piramidki i wykladziny. Ani pośrednio ani bezpośrednio nigdy nie odczułem jakiś alergicznych niemiłych doznań.
Raz znajomy się przespał w pomieszczeniu z wełną na ścianach i rano narzekał, że miał katar. Mi się wydaje, że to od alkoholu, ale on twierdzi inaczej

Niedawno nakryłem wełnę grubym materiałem (takim, z którego robi się spody do materacy). Głównie w celach estetycznych i wygląda to o niebo lepiej.
[addsig]
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.

Awatar użytkownika
kaslab

Post autor: kaslab » poniedziałek 26 lut 2007, 16:47

tylko jaki ses jest wkładac wełne w sciane ? i jak chciałbys to zrobic ? chcesz wyciszac sciane czy odbicia od sciany ?
fala dzwiekowa 50 Hz ma długosc 6,88m i pwstaje na skutek odbicia , wiec jaki sens jest ocieplac sciany jesli chcesz sie pozbyc odbic ?
...
Musze się wtrącić...

fala dźwiękowa 50Hz - NIE - odbija się od ściany !! DO mniej więcej 500Hz fale dźwiękowe "odbijają się" od ścian jak kula po stole bilardowym ... Poniżej tej częstotliwości mamy do czynienia z REZONANSAMI !! pomieszczenia ... poczytaj ...

W stanach spotkałem się z wieloma ustrojami wykonanymi z wełny mineralnej i włókna szklanego ... owinięte przeważnie były w bawełniane "torby" a miejsca w których był zamek błyskawiczny (dziórka przez którą w poszewke wkładasz płyte np. 100x60x10cm ) zaklejony była szeroką przezroczystą taśmą tak aby w tym miejscem nic nie mogło się wydostać... i nigdy nie odczułem problemu z pyłkami w powietrzu...

Pamiętam jak kupiłem sobie piankowe piramidki 17cm prosto od hurtownika Eurofoam... TO dopiero był na nich meszek ... hehe ... nieźle się z tym namęczyłem...

A tak to się robi w Stanach tam gdzie ludzie chętnie dzielą się wiedzą popartą doświadczeniem a nie przypuszczeniami:

http://www.readyacoustics.com/index.php?go=support.bag-installation-video

Możecie u nich zamówić gotowe torby na płyty o różnych wymiarach i na pewno nic w powietrzu nie będzie wam latać. Zerknijcie też do działu GALERIA w jakich studiach ludzie instalują tak banalne ustroje ...

Pozdro,

Producent

ODPOWIEDZ