System chłodzenia wodnego - warto?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
EMD
Re: System chłodzenia wodnego - warto?

Post autor: EMD » czwartek 15 lut 2007, 13:26

...Pytanie jak w temacie- czy taki system wycisza komputer W NA TYLE ZNACZąCY SPOSóB,że warto go zainstalować?

Moim zdaniem nie.
Testowałem WC na obudowie middle tower z chlodnica na zewnatrz i bylo z tym strasznie duzo problemow technicznych (i strachu...) - pomijajac sprawę że nawet przesunięcie takiego komputera jest prawie niemożliwe.

Aktualnie mam teraz zasilacz bez wentylatora (Etasis) oraz wolnoobrotowy wentylator na AMD Athlon 64 3000+ plus dwa wentylatory w obudowie (700 rpm) zawieszone na silikonowych podkladkach a wszystko jest spięte na panelu sterujacym (w celu zmniejszenia obrotow i testowania temperatury w srodku).
I najglośniej hałasują dyski...

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 15 lut 2007, 14:09

... Jesli ktoś nagrywa i obrabia np. przelatujące muchy to pewnie warto....
A moim zdaniem nawet w takiej sytuacji sie nie opłaca. Jak napisali przedmówcy chłodzenie powietrzne jest już na tyle zaawansowane że nie ma sensu lać wody do komputera.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » czwartek 15 lut 2007, 15:19

A z tanich zasilaczy które są cichutkie jakie polecacie ?
Ile minimalnie wydać by wentylator był bezglośny ?

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 15 lut 2007, 15:21

kiedys w modzie byly ogniwa peltiera - mialo byc to niby genialne ale patrzac na zasade dzialania i sens - to ja nie wiem o co chodzilo - jedna strona chlodziala druga grzala i trzeba bylo ja chlodzic i do tego doprowadzic niemaly prad :))))))

debilizm normalnie bo pozytku nie bylo zadnego - tylko pozorny - a i kilku geniuszom kompy poszly z dymem bo skraplania nie wzieli pod uwage

EMD

Post autor: EMD » czwartek 15 lut 2007, 15:55

Ile minimalnie wydać by wentylator był bezglośny ?...
Wiesz, że pytanie jest bez sensu

Jeżeli nie masz regulacji prędkości (np. w formie panelu) to kup rozwiązanie wolnoobrotowe (ca. 800 rpm) - np. coś takiego i powieś na silikonowej podkładce (przykład). To samo możesz zrobić z całym zasilaczem - zresztą aby ograniczyć koszty możesz to zrobić własnym sumptem.

Generalnie uważam, że przy średniej jakości wentylatorów nawięcej szkodzą drgania (zwłaszcza jak się ma lichą obudowę).

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » czwartek 15 lut 2007, 16:04

a moglbys mniej wiecej opisac ta metode?...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d6de414b4c6c85f7.html

Nie wiele jest do opisywania, jak widać na załączonym obrazku, dysk jest rozpięty na 4 gumkach przywiązanych do obudowy na supeł, gumy są przyśrubowane do dysku za pomocą listw z tego urządzenia:

http://www.scythe-eu.com/

- które samo z siebie nie przyniosło pożądanego efektu.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » czwartek 15 lut 2007, 17:05

...Ile minimalnie wydać by wentylator był bezglośny ?...
Wiesz, że pytanie jest bez sensu
Przepraszam pospieszyłem się chodziło mi o wentylator z zasilacza i cały mój post dotyczy własnie zasilacza.
Wentylator na procesorze ma regulacje obrotów, wiec chciałbym spytać o sprawdzone zasilacze które sa ciche i w przystępnej cenie.

EMD

Post autor: EMD » czwartek 15 lut 2007, 17:07

...a moglbys mniej wiecej opisac ta metode?...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d6de414b4c6c85f7.html

Nie wiele jest do opisywania, jak widać na załączonym obrazku, dysk jest rozpięty na 4 gumkach przywiązanych do obudowy na supeł, gumy są przyśrubowane do dysku za pomocą listw z tego urządzenia:

http://www.scythe-eu.com/

- które samo z siebie nie przyniosło pożądanego efektu....

Czyli masz wersje budżetową tego co ja kupiłem - nulllink

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 15 lut 2007, 17:37

modecom atx2.0 nie pamietam dokladnego modelu ale wiatrak 12cm cichy i z fabryki fortrona wiec jakosc porzadna

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » czwartek 15 lut 2007, 20:54

Panowie co wy macie za komputery i dyski że tak huczą ? Są już radiatory które wyprowadza się na zewnątrz i nie mają wiatraków, widziałem taki ostatnio w komputerze spełniającym role serwera w studio, kompa nie słychac praktycznie, można też komp postawić w takim miejscu że szum nie będzie przeszkadzał, widzialem też szafę z otwieranym przodem z szyby zespolonej gdzie były wszystkie urządzenia z wiatrakami, zamykasz szafę i jest absolutnie cicho, jednak szafa musi mieć z tyłu wentylację. Jesli to nie nie pomoże to problemu należy uparywać gdzie indziej

ODPOWIEDZ