Muzykant 5 - osiem potencjometrów

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
richtig
Re: Muzykant 5 - osiem potencjometrów

Post autor: richtig » wtorek 13 lut 2007, 14:43

Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, to niech rzuca, bo później będzie za późno :)

Tak sobie dziś siedziałem na Podstawach Przedsiębiorczości :) i wpadłem na pomysł (nienowy, może niezbyt oryginalny, być może niewykonalny) żeby w Muzykancie (v6 - bo z wyświetlaczem, o tym dalej) zrobić coś na wzór banków, stron, scen, jak zwał tak zwał. Chodzi o wirtualne zduplikowanie potencjometrów i przycisków - może nawet oddzielnie (?). Myślę że więcej niż 4 'warstwy' nie byłyby potrzebne; przełączanie dobrze gdyby było zrealizowane jednym przyciskiem (żeby te 16 wolnych zostało), informacja o aktywnej mogłaby być sygnalizowana diodą (dlatego wyświetlacz)
Mam nadzieję (ponownie) że dość jasno piszę
Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » wtorek 13 lut 2007, 15:01

Tak sobie dziś siedziałem na Podstawach Przedsiębiorczości :) i wpadłem na pomysł (nienowy, może niezbyt oryginalny, być może niewykonalny) żeby w Muzykancie (v6 - bo z wyświetlaczem, o tym dalej) zrobić coś na wzór banków, stron, scen, jak zwał tak zwał. Chodzi o wirtualne zduplikowanie potencjometrów i przycisków - może nawet oddzielnie (?). Myślę że więcej niż 4 'warstwy' nie byłyby potrzebne; przełączanie dobrze gdyby było zrealizowane jednym przyciskiem (żeby te 16 wolnych zostało), informacja o aktywnej mogłaby być sygnalizowana diodą (dlatego wyświetlacz)
Mam nadzieję (ponownie) że dość jasno piszę
Chyba wiem o czym myślisz.
Mam dwie uwagi do takiego pomysłu. Otóż doskonale zdaje to egzamin przy enkoderach, gdzie gałki nie mają określonego ustawienia i tę ''strzałkę'' na gałce przejmuje wyświetlacz lub ''wianuszek'' ledów dookoła gałki. Przy potencjometrach jest raczej tendencja do nieobciążania gałek wielofunkcyjnością, gdyż ich jednoznaczne położenie myli przy zmianie funkcji. Trochę w tym jestem niekonsekwentny, bo w sekwencerze, który sobie planuję zrobić istnieje wielofunkcyjność gałek, ale nazwijmy to funkcjonalnością nierównorzędna. Nie chcę dodatko robić jeszcze nowych ''grup'', bo się z tego zrobi... cebula ;)
Zauważ, że dostęp do kilkudziesięciu grup po 4 banki z 4 pathami każdy będzie możliwy w czasie grania po wciśnięciu ''global'' za pomocą ostatniej gałki (''memory''). Trochę to wszystko teoria, bo urządzenia jeszcze nie ma, ale chciałbym to zrobić maksymalnie intuicyjnie.

Natomiast muzykant 5 będzie miał (podobnie jak czwórka) równorzędną wielofunkcyjność gałek. Właśnie się nad tym zastanawiam, jak to zorganizować najsensowniej. Przypuszczalnie oprę się o czwórkę, gdzie jedna gałka może obsługiwać nawet do 40 kontrolerów (10 kanałów 4 komunikaty), z tym, że aż takich szaleństw nie będzie (w końcu jest 8 potencjometrów, a nie jeden).

Podsumowując - szóstka to ma być po prostu piątka z wyświetlaczem lcd. Nie ma obowiązku, by był tam sekwencer, zrobię z pewnością odmiany wersji tylko do wysyłana cc z podglądem na lcd.

Powinienem się przesiąść na kontrolery serii avr, gdyż było by prościej z lutowaniem (jeden zamiast dwóch scalaków), ale jakoś mi się nie chce ;)
[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

richtig

Post autor: richtig » poniedziałek 19 lut 2007, 18:00

Kiedyż premiera Muzykanta Piątego?
(takem się w celu mobilizacji odezwał)
www.myspace.com/pchelki

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 19 lut 2007, 18:09

...Kiedyż premiera Muzykanta Piątego?
(takem się w celu mobilizacji odezwał)...

Piątkowa pewnie będzie fajna, ale jeszcze lepsiejsza powinna być akordeonowa, ta z potencjometrami (chyba, że coś przegapiłem) .
Psiakrew, instrumenta mi stygnom
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

richtig

Post autor: richtig » poniedziałek 19 lut 2007, 18:17

Ta z potencjometrami to właśnie v5 :)
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » poniedziałek 19 lut 2007, 20:31

...Kiedyż premiera Muzykanta Piątego?
(takem się w celu mobilizacji odezwał)...
Premiera już była... u mnie na biurku ;)
Nie miałem ostatnio chwilki na zrobienie opisu, postaram się z tym wyrobić do końca tygodnia. Poza tym płytka ma do mnie przyjść za tydzień, jakoś nie chce mi się z tym dłubać, a płytkę sztuk jedną robią teraz za 10 złotych (niestety długo się czeka). Wersja 5 może być zrobiona ''na pająka'' oraz na płytce, przy czym polecam raczej na płytce właśnie.

Podzieliłem Muzykanta 5 na trzy kolejne numery:
5 - osiem potencjometrów + 17 przycisków,
6 - dodatkowo wyświetlacz lcd 2x16 i ledy (z tego zrobimy pewnie dużo różnych rzeczy. m.in. sekwenser),
7 - jak 5, ale 72 przyciski (z tego będzie ten wymarzony akordeon).

Z piątki zrobię sobie taki mały sterownik do Korga M1, do grania na żywo. Bardzo mnie by się takie coś przydało, będzie obsługiwało po sysexach: attack, release, lpf, lfo (time, depth) oraz efekty - jeden dokładnie (przede wszystkim do delaya) i drugi tylko nasilenie.

Poza tym jest zamówienie na nową wersję trójki, tym razem dla organistów kościelnych.

Jednym słowem kupa roboty :)

Dla niecierpliwych - tu są schematy (5 i 6):
5
6
A
tak będzie wyglądała płytka. Reszta za niedługo.
[addsig]

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » poniedziałek 26 lut 2007, 07:41

W końcu zrobiłem opis Muzykanta 5. Na razie jedna wersja, w najbliższym czasie jeszcze kilka innych, w tym uniwersalne GM/GS, XG/GM2 i pewnie jakiś wielofunkcyjny mikser midi.
Zapraszam:
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/n/muzykant5/muzykant5.htm
albo przez link w stopce.
[addsig]

richtig

Post autor: richtig » poniedziałek 26 lut 2007, 18:55

Nnno! :)
Jutro wybieram się po zakupy

Tylko nie rozumiem zasady działania kilku ostatnich przycisków. Po co to i gdzie się przyda? Łopatologicznie bym poprosił (P34, P35 rozumiem - zmiana barw GM- ale przecież ta wersja miała być uniwersalna. Nie da się tych P20-P37 zaprogramować tak jak wcześniejsze?)

Pozdrawiam, podziwiam
www.myspace.com/pchelki

pyza

Post autor: pyza » poniedziałek 26 lut 2007, 19:44

No gratuluje janko to jest coś!!!
Tylko czy będzie możliwość zamiany w następnej wersji potencjometrów na encodery??
cubase 4 komplete 5 powercore fw samplelord extreme sample conwerter

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » poniedziałek 26 lut 2007, 19:47

Tylko nie rozumiem zasady działania kilku ostatnich przycisków. Po co to i gdzie się przyda? Łopatologicznie bym poprosił (P34, P35 rozumiem - zmiana barw GM- ale przecież ta wersja miała być uniwersalna. Nie da się tych P20-P37 zaprogramować tak jak wcześniejsze?)
Da się, właśnie wysłałem na stronę opis następnych dwóch wersji, firmware zrobię pewnie jutro, bo dziś już nie zdążę.
Piątka z założenia miała nie powstawać, bo jej sens jej robienia wobec gotowych rozwiązań jest niewielki. Jednakże na bazie piątki (z dodatkowym wyświetlaczem i ledami) chcę zrobić kilka nietypowych urządzeń, stąd na początek klasyczne kompilacje.
Wersja A to taki dodatek do kontrolerów, raczej tylko do sterowania pecetem. Stąd wybrałem wartości najmniej gryzące się z czymkolwiek. Klawiszki zachowują się różnie, żeby każdemu się coś z tego zestawu przydało.
Jak by były jakieś życzenia co do konkretnych wartości, czy sugestie dotyczące wersji B i C to słucham (do jutra ;)
[addsig]

ODPOWIEDZ