Panele na ściany boczne w pokoju - jakie pokrycie?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
SLP
Re: Panele na ściany boczne w pokoju - jakie pokrycie?

Post autor: SLP » piątek 18 sie 2006, 09:21

...SLP: te bas trapy to kupne czy hołm mejd też? I czy to jest po prostu jakaś masywna przeszkoda w kącie czy też jakiś specjalnie najstrojony rezonator? Ciekaw jestem bo u mnie wciąż wytłoczki...
basstrapy: hend mejd, według przepisu jakiegoś Amerykańca. Kiedyś szczegółowo opisywałem ich budowę, znajdziesz pewnie moje wypociny w wyszukiwarce.
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 18 sie 2006, 11:34

olej osb - za grube za ciezkie - lepsza sklejka - ale to tez olej bo sam robilem z kolezka w studiu - kupa roboty trzeba dobrac odpowiednio wielkosc otworow i ich rozmieszczenie dla danych czestotliwosci - wiec na pale tego nie zrobisz

lepiej zrobic panele tak jak pisalem - ja robilem wielkosci 60x60 cm - mozesz je w kazdej chwili zdjac i powiesic gdzies indziej wiec luksus w razie co

kotary olej - chyba ze masz teatralna co strasznie trudno zdobyc

lepiej zrob sobie parawany laczane w zaluzje za pomoca zwyklych zawiasikow do mebli - parawany takie robisz identycznie jak panele i na wierzch mozesz dac gabke piramidke - rozstawiasz je tylko jak potrzebujesz a jak nie to w rog pokoju i duzo miejsca nie zajmuja

dobrze wygluszaja i nawet niezle separuja

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 18 sie 2006, 11:38

co do sufitu to tam mozesz dac osb(ale nie na caly - tylko na srodek powiedzmy) - z nawierconymi otworami a nad nia welne(pod sufit)...od spodu gabke mala piramidke

Awatar użytkownika
miszkomen1

Post autor: miszkomen1 » piątek 18 sie 2006, 14:52

Bardzo dobra poropozycja. Powoli zaczynami mi się to wszystko w głowie układać. Zastanawia mnie jednak 1 rzecz: 'parawany laczane w zaluzje'. Nie moge sobie tego za bardzo wyobrazić(może jakiś link z taką konstrukcją) .

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 18 sie 2006, 15:45

widzisz ciezko to troszke przekazac slowami - robisz takie parawaniki powiedzmy 2 metry x 50cm i laczysz je tak zeby sie skladaly jak...hmmmmm.....a wiem drzwi harmonijkowe....

plusem takich rozwiazan jest to ze masz to w pelni konfigurowalne - mozesz przeniesc do innego pomieszczenia,wziasc na koncert czy zupelnie inaczej polaczyc czy zawiesic zeby uzyskac inna akustyke

co ciekawsze w panelach typu 50x50 mozesz dac rozne wygluszenie - powiedzmy ze panel ma 10cm grubosci to mozesz:
- dac caly wypelniony welna
- dac wypelniony do polowy
- dac pusty

na pokrycie mozesz wtedy dac:
- sklejke z nawierconymi otworami
- zwykly material
- sklejke wygieta polokragle(pamietaj wtedy o bokach panelu zeby nie bylo dziur ale tez moga byc dla innego pochlaniania) - uzyskasz wtedy rozproszenie(sklejka nie nawiercona)
- gabki piramidki w rodzajach jakie chcesz

mozesz tez taki panel wykonac z pleksi(nie robisz wtedy na jakas glebokosc tylko wieszasz tafle pleksi) - uzyskasz powierzchnie szkliste odbijajace fale
mozesz takze zrobic dyfuzor

chyba zaczne to produkowac bo normalnie za duzo pomyslow - ktos wchodzi w spolke?(inwestor strategiczny mi potrzebny :)))))

Awatar użytkownika
miszkomen1

Post autor: miszkomen1 » piątek 18 sie 2006, 16:49

No no wysyp pomysłów widze . Teraz tylko wybrać i do roboty. Dzięki!

pozdrawiam
miszkomen1

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 18 sie 2006, 19:43

poczekaj nie napalaj sie tak ostro :D

wpierw zainwestuj(troszke kosztuje ale dzieki niej hajsu w bloto nie wywalisz) w ksiazke A.Everesta - tytulu nie pamietam ale to wrecz klasyka :D

sporo sie dowiesz a reszta....hmm...główka pracuje hehe

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 18 sie 2006, 19:44

ps.cale szczescie ze nie wpadles na pomysl budowy kibla albo co gorzej modernizacji szafy hahahaha

Awatar użytkownika
miszkomen1

Post autor: miszkomen1 » piątek 18 sie 2006, 22:54

Musze powiedzieć, że kolega mnie do tego namawial... ale sie nie dałem A nad zakupem tej książki już wcześniej się zastanawiałem.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 19 sie 2006, 02:22

bierz - nic nie stracisz (procz kasy) A mozesz tylko zyskac

ODPOWIEDZ