Oryginalnie w TS10/12 i ASR wstawiane były 2 modele stacji: SONY MPF 420-1 lub Panasonic JU257A-724P.
Patrząc na rozpiskę pinów nie widzę niczego, co nie pozwoliłoby zastosować standardowej stacji dyskietek. Pod warunkiem podpięcia jej pod firmowy kabelek, który tylko w jednym miejscu jest troszkę nietypowy (pin 10 ->12 oraz brak połączeń na kilku innych pinach). Problem tylko w tym, aby znaleźć stację w której można samodzielnie ustawić nr ID (na 0), w PC standardowo ustawione jest na 1. Reasumując: mit o nietypowości stacji w TS10 uważam za obalony....
Jak się okazuje można to zrobić w chyba każdej PC-towej stacji, o czym przekonałem się dzisiaj montując PC-tową stację w DX7IIFD, gdzie występował ten sam problem. Akurat trafiła mi się dość stara stacja (nb wspomniany przez Ciebie Panasonic JU257), która miała z tyłu przełącznik (ustawiony na DS1, trzeba było przestawić na DS0). Ale przyjrzałem się też kilku innym nowszym napędom, i w nich również można to zrobić, tyle że jest to mniej wygodne bo trzeba przelutować zworkę z położenia DS1 na DS0 - tym niemniej jak najbardziej wykonalne.