Korpusy tomów

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
mytnik
Re: Korpusy tomów

Post autor: mytnik » czwartek 09 mar 2006, 00:59

...Witam,

Jest tam sposób na wykonanie korpusu z rury PCV:) wygląda bardzo zachęcająco. Jest tam też sposób na wykonanie siatkowych naciągów samemu (bo fabryka drogo wychodzi)....

30-50 PLN za naciąg to nie jest jeszcze tak drogo. Rura PCV grzeszy wyglądem. To wygląda zachęcająco.

Pozdrawiam
drummer

KYMY

Post autor: KYMY » czwartek 09 mar 2006, 09:37

Naciąg do cichego grania, idealnie nadaje się do padów perkusyjnych albo triggerów. Zamiast plastikowej membrany jest siatka z cienkich 'sznureczków' z tworzywa albo z metalu. Takie sitko.

Stagg ma bogatą ofertę akcesoriów do perkusji

Przewidujesz zbieranie impulsu z obręczy?

Na tomach nie, werbel już mam z HartDynamics i jak ktoś jest zainteresowany rozwiązaniem konstrukcyjnym mogę to jakoś spróbować opisać. Bardzo proste rozwiązanie!!!

Dziękuję za informacje.

Gdybyś znalazł chwilkę i wyjaśnił jak oni zrobili zbieranie z obręczy.....

Czy w czasie gry nie ma przesłuchów między obręczą a membraną?

KYMY

Post autor: KYMY » czwartek 09 mar 2006, 09:39

30-50 PLN za naciąg to nie jest jeszcze tak drogo. Rura PCV grzeszy wyglądem. To wygląda zachęcająco.

Pozdrawiam...

Dlaczego, świetny pomysł- od czego są samoprzylepne okleiny o super-błysk wyglądzie!?

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 09 mar 2006, 11:34

Dlaczego, świetny pomysł- od czego są samoprzylepne okleiny o super-błysk wyglądzie!?...

Rzucę okiem też na te rury z PCV, ale na razie plexi to nr 1 u mnie

Werbel Hartdynamics jest cały z blachy, zamiast dolnego naciagu jest również blacha, do której jest przymocowany czujnik triggera.

Dokładnie 2 czujniki: czujnik A przylega do spodniej blachy, następnie warstwa czegoś miękkiego i na nim czujnik B.

Jeśli uderzysz w obręcz lub w korpus werbla drgania całego instrumentu przenoszone są na czujnik A (nie na B bo on jest odizolowany od drgań miękką gąbką). Czujnik A zostanie pobudzony nawet jak uderzysz w statyw.

Czujnik B wyzwalany jest z naciągu siatkowego (na śriodku jest ściśnięta gąbka pomiędzy czujnikiem a siatką). Jeśli uderzysz w B również drgania są tłumione dalej i nie zostają przenoszone na czujnik A.

Od góry wygląda to tak:

Naciąg siatkowy

gąbka

czujnik B

miękka gąbka

czujnik A

blacha

Naciąg siatkowy nie wprowadza drgań całegio werbla więc A nie jest wyzwalane (czyba że mocniej uderzysz uyskasz wtedy RimShot).

Wszystko ustawiasz w module, tj kiedy (przy jakim mocnym uderzeniu) ma się odezwać rama

pozdrowenia
drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 09 mar 2006, 18:56

No niestety rury plexi sprzedaje się tylko po 2m po 500 za mb przy średnicy 30cm :(
drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 10 mar 2006, 12:12

Niezłe bagno. Ogłaszają się firmy, że wykonają wszystko z plexi pod zamówienie klienta. Co się okazuje moje zamówienie rury dł 10 cm nie jest żadnym zamówieniem, bo wszyscy oferują mi 2 m i nie ma możliwości zakupienia fragmentu. Jak mam rozumieć w takim razie 'indywidualne zamówienie' w firmie reklamowej. Jedyna firma jaką znalazłem to Ajma, ale z kolei mają tylko możliwość sprzedaży 20cm średnicy, bo jak twierdzą większe są niedostępne.

Co za piękny i wspaniały kraj...

pozdrowienia
drummer

diesrecords

Post autor: diesrecords » piątek 10 mar 2006, 18:08

Witam,

to może jednak spojrzysz łaskawszym okiem na te rury PCV? u mnie takie średnice są dostępne dosyć dobrze;) No i nie psiapsioczą.....

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 10 mar 2006, 20:44

...Witam,

to może jednak spojrzysz łaskawszym okiem na te rury PCV? u mnie takie średnice są dostępne dosyć dobrze;) No i nie psiapsioczą........

Jak zakończę poszukiwania plexiglassu:) Dostałem cynk od jednej firmy, że ich klient (Politechnika Wrocławska wydz. chemii) chętnie odsprzeda mniejsze kawałki rur. Jestem w trakcie badania sprawy

pozdrawiam
drummer

ODPOWIEDZ