Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
-
pawello
-
Kontakt:
Re: Pad perkusyjny
autor: pawello » niedziela 22 sty 2006, 11:37
No tak, a jak to się ma do
Tego - cenowo podobnie, a urządzenie dedykowane do tych zastosowań i niebylejakiej firmy. Albo jakiś taki
trigger
Te pady yamahy sa kiepskie.. Male i w ogole gra sie na nich do du.. Aby miec odczucia podobne do bebnow lepiej przerobic ten practice pad.. oczywiscie to jest robota dla majsterkowiczow a nie ludzi z dwoma lewymi rekami..
Co do trggerow - to akurat jest dobre ale dla ludzi posiadajacych bebny jako takie - tylko wcale nie jestem pewien ze trigger triggerowi rowny

Popytajmy praktykow jak to z jakoscia triggerow roznych firm..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)
-
mr-hammond
autor: mr-hammond » niedziela 22 sty 2006, 13:19
......Chce to wpiąc w wejscia pedału sustain ( mam 3 wolne ). Nie potrzeba mi sterowac komunikatami gdyz swobodnie zrobie to w kurzweilu ....
jesli sie nie myle to przez te wejscia nie wyzwolisz zadnej nuty..
...
własnie tu jest haczyk bo wyzwole . Pedał sustain moze wyzwalac to samo ribbon oraz slidery .Jest takim samym przełącznikiem jak te przyciski po lewej obok pitch band .
-
Pewu
autor: Pewu » niedziela 22 sty 2006, 13:54
...własnie tu jest haczyk bo wyzwole . Pedał sustain moze wyzwalac to samo ribbon oraz slidery .Jest takim samym przełącznikiem jak te przyciski po lewej obok pitch band ....
Oczywiście, że tak.
Special Function Controllers ->
KeyNum (#37, KeyNum), wcześniej warto zdefiniować
Key Velocity (#38, KeyVel). W takich kwestiach Kurzweil potęgą jest i basta

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
-
mr-hammond
autor: mr-hammond » niedziela 22 sty 2006, 16:20
Oczywiście, że tak.
Special Function Controllers ->
KeyNum (#37, KeyNum), wcześniej warto zdefiniować
Key Velocity (#38, KeyVel). W takich kwestiach Kurzweil potęgą jest i basta

...
Zgadzam sie ;)
-
Cyprio
autor: Cyprio » niedziela 22 sty 2006, 18:52
Sam pad jest prosty w przygotowaniu- gorzej z kontrolerem, zamieniającym sygnał audio na midi... mając np: kartę posiadającą wiele wejść można ten problem obejść i skorzystać z darmowego software'u w formie wtyczek do zamiany sygnału z padów na komunikaty midi.
Mój amatorski (sprawdzony z ciekawości, aczkolwiek nie rozwijany) patent na pad:
1) mikrofon do gitary akustycznej zapinany na klips ;)
2) kawałek deseczki, ewentualnie drewienka ;)
3) podkładka od myszki- kolor według wymogów estetycznych ;)
mikrofon przyczepiamy do deseczki, na której dolepiamy lub doczepiamy podkładkę od myszki, w "padzie" wykonujemy otwór do przymocowania do statywu i gotowe ;) Stajemy się posiadaczami miękkiego, a jednocześnie czułego na uderzenia padu perkusyjnego ;) Reszta zależy od podłożenia próbek do programu "kontrolera" i odpowiednie wysterowanie.
Pozdrawiam,
Cyp.
-
peter1pl - Posty:373
autor: peter1pl » niedziela 22 sty 2006, 19:08
Otóż to. Najwyraźniej brakuje na naszym rynku takich właśnie konstrukcji. Prostych i możliwych do samodzielnego montażu (a kto wie, może i rozbudowy) przez mniej doświadczonych. Dlatego też z taką determinacją staramy się promować ostatnio ten temat. Pierwsze efekty już są. W kwietniu na łamach "EP" pierwszy hit - gitara MIDI. Oczywiście nie mogłem odmówić sobie sprawdzenia "w akcji" tego projektu i nie ukrywam - to bardzo, bardzo interesująca propozycja...
A co jest w tym takiego nowego? Przecież od dawna są "przystawki midi" do umieszczania na "normalnych" gitarach...
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm
-
JoachimK
-
Kontakt:
autor: JoachimK » niedziela 22 sty 2006, 19:41
A co jest w tym takiego nowego? Przecież od dawna są "przystawki midi" do umieszczania na "normalnych" gitarach......
Rozwiazanie z EiS jest zupelnie czyms innym, niz
"przystawkami midi" do umieszczania na "normalnych" gitarach, o ktorych piszesz.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
-
Redakcja - Posty:1410
autor: Redakcja » niedziela 22 sty 2006, 19:44
...A co jest w tym takiego nowego? Przecież od dawna są "przystawki midi" do umieszczania na "normalnych" gitarach......
Ten projekt został wykonany w zupełnie odmiennej technologii, mającej niewiele wspólnego ze standardowymi gitarowymi konwerterami MIDI. A przy okazji przygotowano go wyjątkowo profesjonalnie jak na "budżetowy" prototyp. Polecam lekturę tego artykułu:
Cyfrowa gitara MIDI, część 1. (sms)
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
-
KYMY - Posty:264
autor: KYMY » poniedziałek 23 sty 2006, 15:02
...........
Tylko że wciąż nie będziesz miał bardzo cennego velocity...
tutaj
jest adres pod którym jest bardzo ciekawy, kompletni i tani (darmowy) projekt ośmiopadowego sterownika (połówka tego akai), jest płytka, dobry opis, kod programu do zaprogramowania w epromie. Jeśli potrzebujesz tylko jednego wyjścia to część układów możesz pominąć. A pady to po prostu sklejka z gumą (do kupienia w poważnych sklepach z chemią) i od spodu przyklejony "buzzer" pizoceramiczny do kupienia wszędzie za złotówkę albo mniej. Jeśli chcesz żeby pad ładnie wyglądał znajdź w sklepie z plastikowymi miskami taką o odpowiednim kolorze i skręć to od spodu ze sklejką, do tego uchwyt i już.
-
mr-hammond
autor: mr-hammond » poniedziałek 23 sty 2006, 17:45
Mam juz ten automat ibaneza i ma fajne pady tak wiec problem gumy nie istnieje .Mam 7 fajnych "placków " teraz tylko zmusic to aby dało impuls .
Nie ptrzebuje dynamicznych bo podpinam to pod wejscie pedału (tak jak wczesniej pisalem ).Dzieki za bardzo ciekawego linka , ja niestety nie potrafie programować epromów , tak wiec tutaj mnie to blokuje . Z ciekawosci spytam ile moze kosztowac zrobienie takiego pada i czy ktos juz cos takiego zrobił ?
Ja velocity nie potrzebuje bo zalezy mi tylko na wyzwalaniu wavów np chimes i innych loopów we wczesniej przygotowanym setupie .
Pozdrawiam:)