Komputer na scenę?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
mcaron
Komputer na scenę?

Post autor: mcaron » środa 07 wrz 2005, 17:08

Jeśli było przerabiane to przepraszam – na forum ani na gogle nic ciekawego nie znalazłem, szczególnie, ze w tej kwestii sporo i szybko się wszystko zmienia.

Póki co posiadam RD-170, chciałbym stworzyć zestaw dzięki któremu będę mógł skorzystać z instrumentów VST (B4, Atmosphere), ew. do grania na żywo wykorzystać przygotowane wcześniej różnego rodzaju „lompy" ;) – czyli żadna nowość.

Zestaw przede wszystkim ma być tani… dlatego też postanowiłem sobie zakupić klawiaturę E-MU XBoard 49 i skorzystać ze specjalnie spreparowanego komputera stacjonarnego. Ja widzę to tak:

Zamawiam skrzynię typu CASE a w niej montuje monitor 15 cali i zostawiam trochę miejsca na zamontowanie części (bez obudowy komputera – bezpośredni na dechę)… przykręcę płytę bezpośrednio do skrzyni, przymocuje zasilacz i na jakiejś dobrej i solidnej amortyzacji zawieszę dysk twardy… wyprowadzę gniazda do wtyków sygnału i zasilania i eto wsio.

W związku z tym, ze dysk (SEAGATE 80 GB), monitor (Hunday 15 cali) już mam to pozostaje mi tylko/aż wybór pozostałych podzespołów…. w związku z tym

Pytania do szanownych Państwa mam następujące:

1. przede wszystkim, czy ktoś już przez to przechodził? Jakieś doświadczenia? Pękające monitory od hałasu czy co?

2. aż się boje spytać żeby nie wyzwolić jakiejś niekontrolowanej dyskusji ale niestety cały czas zastanawiam się nad wyborem płyty i procesora. Obecnie korzystam z zestawu Athalon 1700, płyta gigabyte, 1 Gb RAMu i SB Live:) i taki zestaw by mi do grania wystarczył… jedynie na co mogę narzekać to zbyt długie ładowanie się instrumentów co w warunkach scenicznych jest jednak problemem… ale damy rade.

3. jakieś opinie nt. E-MU XBoard 49?

4. czy ktoś wie gdzie tanio kupić coś takiego tylko może trochę taniej?? http://www.muzyczny.pl/

ODPOWIEDZ