...Witam wszystkich.
Chcę zmienić sobie sprzęt PC i pracować na Cubase SX2 z instrumentami VST. Moja praca polega tylko i wyłącznie na pracy wirtualnej, wszystko dzieje się w komputerze, nie wysyłam ani nie pobieram muzyki z innych instrumentów.
W moim przypadku P4 odpada bo jest drogi.
Czy moglibyście mi doradzić jaki najlepiej kupić procesor AMD, jaką pod to płytę, jaką pamięć, jaki dysk i jaką kartę graficzną (jaka wystarczy w zupełności), dżwiękową mam więc tego nie musicie mi doradzać. Chodzi mi głównie o to abym sie zbytnio nie wku.... podczas pracy z Cubase SX2, VSTi i procesorami VST, nie chciałbym alby mi ten sprzęt skakał jak żaba gdy wrzucę parę procesorów i VSTi. Na jakie parametry muszę zwracać uwagę przy zakupie poszczególnych części PC, jakie parametry są ważne do muzyczki :)
Dzięki i pozdrawiam
s

...
Moja śmigająca, bezproblemowa konfiguracja to:
Pentium 4 (2,4 GHz)
Windows 2000 (SP 4)
RME 9632 (klasa z mocą, podpięta pod świetny Mackie Onyx i odwrotnie)
Mainboard: MSI (wydajna, stabilna, dzięki niej wcale nie muszę "bałwochwalić" MACA, choć kusi)
Grafika: NVidia Vanta (najsłabszy elemencik, tylko 16 MB pamięci, wymieniłem lat temu dwa ze swoją dziewczyną, broń Boże nie czytać "za swoją dziewczynę")
Napędziki DVD (Lite-On) i CD (Toshiba)
Wiatraczek 350 W
Po drodze było kilka "refomacji", wyszło to na dobre, do tego non-stop podpięty modem kablowy chodzi i dobre zabezpieczenia od dostawcy usług internetowych, więc nie wyłączam, bo muszę być na bieżąco z wiedzą o realizacji dźwięku itd.
Programów sporo, ważne, żeby niektóre najważniejsze z nich miały Rewire. A to już wymaga takiego ASIO.
Masa pluginów DX i VST (Waves, PSP, Antares, iZotope)
I wszystko idzie jak po maśle. Żadnych uaktualnień BIOS (choć niejednokrotnie kusiło), wytłumiona obudowa w dość prosty sposób, chłodzenie)
Ale najważniejszy jest ten brak szumów na przetwornikach karty. No, może przesadziłem, że bezszumowy. W każdym razie dla mnie RME nie podlega dyskusji, jeśli chodzi o ten najistotniejszy cyfrowy czynnik dźwiękotwórczy.
Konfigę rób, byle nie pohopnie, chłopie.
PS: Czy serwer grupy EiS już nie działa? Outlook nie ściąga mi od miesięcy niczego.
[addsig]