Byc może to trywialne pytanie, zwłaszcze dla Forumowiczów o "politechnicznej przeszłości". Chodzi mi o to, czy kable midi powinny spełniać jakieś konkretne wymogi techniczne, czy mogę wziac pierwszy z brzegu przewód pięcio żyłowy i wystarczy do poprawnej pracy? przede wszystkim jakiej moga być maxymalnie długości i czy długość ta zależy od parametrów elektrycznych etc.
Pozdrawiam serdecznie,
Grzybass
Kable MIDI
Re: Kable MIDI
...Byc może to trywialne pytanie, zwłaszcze dla Forumowiczów o "politechnicznej przeszłości". Chodzi mi o to, czy kable midi powinny spełniać jakieś konkretne wymogi techniczne, czy mogę wziac pierwszy z brzegu przewód pięcio żyłowy i wystarczy do poprawnej pracy? przede wszystkim jakiej moga być maxymalnie długości i czy długość ta zależy od parametrów elektrycznych etc.
Pozdrawiam serdecznie,
Grzybass...
wystarczy kabel 3-żyłowy, do 15 m. Więcej znajdziesz tutaj.
Pozdro
Groover
Pozdrawiam serdecznie,
Grzybass...
wystarczy kabel 3-żyłowy, do 15 m. Więcej znajdziesz tutaj.
Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
Kabel powinien być przede wszystkim ekranowany (poprawnie skonstruowany interfejs MIDI łączy ekran do masy urządzenia tylko w gniazdku MIDI OUT). Norma MIDI ogranicza długość kabla do 15 metrów, jednak tak naprawdę chodzi o pasmo. Kabel powinien bez zniekształceń przenosić sygnały do 0,5 MHz aby zapewnić zbocze narastające impulsu binarnego na poziomie 2 mikrosekund. Zatem im mniejsza pojemność i indukcyjność jednego metra, tym dłuższy może być taki kabelek.
Dzięki i pozdrawiam,
Grzybass
Grzybass