MIDI Transformer

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
Markus
MIDI Transformer

Post autor: Markus » niedziela 06 lut 2005, 17:11

Mam klawisz bez kółek Mod i Pitch, dlatego chciałbym przypisać te kontrolery innym gałkom.

Jak to zrobić w Cubase SX2 , żeby to działało w czasie rzeczywistym?

Domyślam się, że trzeba do tego użyć MIDI Input Transformera, ale nie wiem za bardzo jak.

A może jakiś inny sposób?

Awatar użytkownika
Markus

Re: MIDI Transformer

Post autor: Markus » niedziela 06 lut 2005, 23:19

...

Naprawdę próbowałem z manualem, ale w końcu wymiękłem...

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » poniedziałek 07 lut 2005, 00:11

Najprostrza metoda to zapis manewrów jakąś gałką lub suwakiem: wciśnij record i jeśli toto w ogole coś transmituje w MIDI, to się nagra w sekwencji jako strumień odpowiedniego kontrolera CC. Zobaczysz co to jest w Event View. Potem ustaw kontroler tak, żeby ta gałka wysyłała Pitch Bend. Tak czy inaczej to jest strasznie koślawa metoda operowania Pitch Bendem. Już bardziej Mod Wheel ...

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » poniedziałek 07 lut 2005, 09:31

Dzięki.

Ale mi chodziło o to, żeby to robić niejako w locie, w czasie rzeczywistym. Czyli na wejściu do hosta musi być użyta jakaś funkcja powodująca, że dana gałka od razu będzie rozpoznana jako np. Mod, taki podmieniacz komunikatów. Niestety niektóre instrumenty programowe mają pewne kontrolery przypisane na stałe i jedyne wyjście to w ten sposób kombinować.

Gałki w moim klawiszu też mają przypisane kontrolery na stałe. Dlatego jedyne wyjście to kombinować ze zamianą komunikatów na wejściu w Cubase.

W manualu doczytałem się, że coś takiego robi MIDI Input Transformer, ale poprostu gubię się w tym gęstym menu i nie wiem jak to ugryźć.

Będę jeszcze próbował, ale proszę o pomoc jeśli ktoś wie o co tam biega ...

WG

Post autor: WG » poniedziałek 07 lut 2005, 09:59

Midi Input Transformer przetwarza komunikaty offline czyli w edytorze. Niestety Cubase w wersji 1 ani 2 nie posiada możliwości mapowania komunikatów na wejściu. Być może wersja 3 już ma jakieś wtyczki midi skonstruowane w tym celu.

PS. Skonstruowanie takiej wtyczki Midi nie jest trudne (przynajmniej dla mnie). Problem jednak z czasem by go znaleźć. Ale postaram się coś takiego wykombinować wkrótce gdyż i mi by się coś takiego przydało A myślę, że i przydało by się innym.

Awatar użytkownika
PITmaster

Post autor: PITmaster » poniedziałek 07 lut 2005, 10:13

...Midi Input Transformer przetwarza komunikaty offline czyli w edytorze. Niestety Cubase w wersji 1 ani 2 nie posiada możliwości mapowania komunikatów na wejściu.

Odpowiem jak zwykł to robić bohater polskiego serialu

- Jak nie, jak tak.

Dokładnie w Cubase SX 2 jest możliwość użycia tej wtyczki do modyfikacji komunikatów online (w locie). Osobiście filtruję w ten sposób pitchbend gdy steruję przy pomocy niego filtrem albo filtruję sustain gdy pedałem wyzwalam brzmienie stopy.

PITmaster

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » poniedziałek 07 lut 2005, 10:48

I o to mi chodziło.

Mógłbyś zdradzić, jak to skonfigurować.

Konkretnie:

Gałka CC31 ma robić za ModWheel,

Gałka CC30 ma robić za Pitchbend.

Please.

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » poniedziałek 07 lut 2005, 14:57

Uffffffffffff...

Dałem radę.

Dopiero podgląd fabrycznych presetów rozjaśnił sprawę.

Dzięki.

ODPOWIEDZ