Z czego ścainy i jaka akustyka

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
devil
Z czego ścainy i jaka akustyka

Post autor: devil » piątek 28 sty 2005, 13:34

Witam.

Ma do zaadaptowania pomeiszczenie ktore (nieliczac maleg wciecia)

ma ok 8x10 metrow, 3,5m wysokosc...

pomyslalem sobie ze zrobil bym podzial tego pomieszczenia na 3 rozne (rezyserka, itd) wg tego scheamtu...

http://www.tczew.net.pl/download/studio.jpg

W zwiazku z tym mam takie 2 pytania:

1. Z czego najlepiej zrobic sciany? Moge zainwestowac w jakies cegly lub pustaki, plyty gibsowe? ale moze jest cos specjalnego.... co polecacie?

Głownie chodzi abym w rezyserce slyszal przez sciany jak najmniej tego co sie dzeje w pomeiszczeniu do nagrywan.

2. Czy jest jakis program, w ktorym moge wpisac wymiary pomieszczenia i sprawdzic jaka moze byc w nim akustyka, gdyz nie wiem czy ksztalty tych pomiesczen sie sprawdza w praktyce....

Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Zbynia

Re: Z czego ścainy i jaka akustyka

Post autor: Zbynia » piątek 28 sty 2005, 13:43

tylko cegły ze względu na swoją masę - jak dasz pojedynczą sciankę cienka to możesz ja jeszcze obłożyć wełną mneralną i na to dać dodatkowo płyty karton-gips(na stelażu drewnianym)

z samych płyty gipsowych to byś musiał zrobic bardzo sztywną sciankę(tylko stelaz drewniany - metalowy jest mało stabilny i wpada w wibracje)

w dodatku bardzo duzo wełny byś musiał wsadzić miedzy scianki

Awatar użytkownika
lep

Post autor: lep » piątek 28 sty 2005, 15:54

Pokombinuj tak aby reżyserka miała co najmniej 40m3. Zaleane proporcje to 1:1,28:1,54 [wys:szer:dług], owiele łatwiej bedzie ci zlikwidować rezonanse i fale stojące. Jak napisał kolega na ściany najlepsza lita cegła, generalnie im cięższa ściane postawisz tym bedziesz miał mniej przesłuchów do reżyserki. Zostaw sobie cegły od strony pomieszczenoia do nagrań ewentualnie zamontuj kotarki w razie zbyt mocnych odbić zasłonisz ściane.
www.homstudio.com.pl

Awatar użytkownika
Che

Post autor: Che » piątek 28 sty 2005, 18:15

Witajcie!

Ja w zasadzie mam juz adaptacje pomieszczenia na finiszu i z nieocenioną pomocą przyszła mi książka pana F. Altona Everesta pt.: "Podręcznik Akustyki". Tam wszystko jest swietnie opisane i w zasadzie nie trzeba nic wiecej (oprócz worka pieniędzy) by zbudować studio na wysokim poziomie.

Dlatego polecałbym przed jakąkolwiek inwestycją dokładnie zapoznać sie z treścia tej ksiązki.

Wiadomo ze teoria teorią lecz w praktyce rezultaty mogą byc zupełnie inne dlatego proponuje skorzystania z programu ETF w celu zmierzenia fkatycznych własciwości pomieszczenia.

Na tej stronie znajdziesz Page Title

kalkulator do obliczania rezonansów w pomieszczeniach zamknietych.

Natomiast tutajPage Title

znajduje sie wiele fajnych rzeczy na temat akustyki pomieszczen.

ODPOWIEDZ