Witam
Chciałbym zmniejszyć wymiar mojego studia i odciąć się od okien. Postanowiłem postawić ściankę z płyty gipsowo kartonowej. Dodam że ma to być boczna (prawa) ścianka studia, a więc ma mieć podobne właściwości co lewa boczna ściana wykonana z cegieł(ze względu na symetrie odsłuchu). Dodam że murowanie nie wchodzi w grę.
Z tąd mam pytanie czy postawienie ściany złozonej z warstw:
1. Płyta g-k
2. 15cm wełny min.
3. 15 cm powietrza
4. 15 cm wełny
5. Płyta g-k
stworzy warunki dla prawego monitora podobne do tych dla lewego.
Czy sensowne jest(dla stworzenia podobieństwa do ściany prawej)jednoczesne wyłożenie lewej ściany ceglanej warstwą:
1. Płyta g-k
2. 15cm wełna
3. 15cm powietrze
Mam też pytanie czy podane grubości warstw są wystarczające do tłumienia?
Pozdro
Ścianka działowa
Re: Ścianka działowa
...Witam
Chciałbym zmniejszyć wymiar mojego studia i odciąć się od okien. Postanowiłem postawić ściankę z płyty gipsowo kartonowej. Dodam że ma to być boczna (prawa) ścianka studia, a więc ma mieć podobne właściwości co lewa boczna ściana wykonana z cegieł(ze względu na symetrie odsłuchu). Dodam że murowanie nie wchodzi w grę.
1. Płyta g-k
2. 15cm wełny min.
3. 15 cm powietrza
4. 15 cm wełny
5. Płyta g-k
Czy sensowne jest(dla stworzenia podobieństwa do ściany prawej)jednoczesne wyłożenie lewej ściany ceglanej warstwą:
1. Płyta g-k
2. 15cm wełna
3. 15cm powietrze
Pozdro...
IMHO powinienes zrobic tak:
Dwie scianki - po lewej i po prawej stronie - moga byc nieco ciensze niz zakladasz, ale ustawione wzgledem siebie pod katem. Reszte materialu wykorzystaj na zbudowanie w rogach pulapek basowych.
pozdrawiam
1. Płyta g-k
2. 15cm wełny min.
3. 15 cm powietrza
4. 15 cm wełny
5. Płyta g-k
1. Płyta g-k
2. 15cm wełna
3. 15cm powietrze
Pozdro...
IMHO powinienes zrobic tak:
Dwie scianki - po lewej i po prawej stronie - moga byc nieco ciensze niz zakladasz, ale ustawione wzgledem siebie pod katem. Reszte materialu wykorzystaj na zbudowanie w rogach pulapek basowych.
pozdrawiam
15cm powietrza nic nie zmieni daj najwyżej 5cm w obu przypadkach. Na ścianę ceglana 10cm wełny wystarczy, Najwazniejsza jest szczelność i "miękkie zawieszenie ścianek (podkładki np. z neoprenowej gumy, lekko spienionej lub lateksui)
Jasiek
Jasiek
Obecnie projektant systemów oświetleniowych LED
...15cm powietrza nic nie zmieni daj najwyżej 5cm w obu przypadkach. Na ścianę ceglana 10cm wełny wystarczy, Najwazniejsza jest szczelność i "miękkie zawieszenie ścianek (podkładki np. z neoprenowej gumy, lekko spienionej lub lateksui)
Jasiek...
A gdzie te podkładki mam wstawiać? Moze to głupie pytanie ale nie bardzo jarze ten system.
Dodatkowym problemem jest ze te ścianki muszą być ruchome, tzn montowane bez wiercenia w ścianach dziur, dlatego zastanawiam sie jak zapewnić szczelność i czy ona jest tak bardzo krytyczna.
Czy macie też pomysł na jakiś stelaż do którego mógłbym przymocować płyty.
Zastanawiam się też czy lepsze jest zrobienie jednej długiej (4m) ściany
czy przedzielanie jej np co 1.2m tworząc kilka mniejszych objętości
powietrza wewnątrz ściany.
Pozdrawiam
Jasiek...
A gdzie te podkładki mam wstawiać? Moze to głupie pytanie ale nie bardzo jarze ten system.
Dodatkowym problemem jest ze te ścianki muszą być ruchome, tzn montowane bez wiercenia w ścianach dziur, dlatego zastanawiam sie jak zapewnić szczelność i czy ona jest tak bardzo krytyczna.
Pozdrawiam
-
......15cm powietrza nic nie zmieni daj najwyżej 5cm w obu przypadkach. Na ścianę ceglana 10cm wełny wystarczy, Najwazniejsza jest szczelność i "miękkie zawieszenie ścianek (podkładki np. z neoprenowej gumy, lekko spienionej lub lateksui)
Jasiek...
Pozdrawiam...
Chodzi o to, zeby scianki dzialowe nie przenosily drgan na istniejaca konstrukcje, dlatego wszelkie laczenia z istniejacymi scianami, sufitem i podloga warto zrobic przez podkladki redukujace takie przenoszenie.
15 cm powietrza moze zmienic duzo i jesli masz na to miejsce i zalezy Ci na podwyzszonej izolacyjnosci to warto dac te 15 cm.
Najlepiej by bylo miec symetryczne pod wzgledem konstrukcji scianki po obydwu stronach, cegla w porownaniu z gipsem ma diametralnie inne wlasciwosci akustyczne. Warto tez, zeby po stronie wewnetrznej zastosowac co najmniej dwie nalozone warstwy plyty, pojedyncza przepuszcza duzo niskich czestotliwosci i moze rezonowac.
Pozdrawiam,
Jasiek...
Pozdrawiam...
Chodzi o to, zeby scianki dzialowe nie przenosily drgan na istniejaca konstrukcje, dlatego wszelkie laczenia z istniejacymi scianami, sufitem i podloga warto zrobic przez podkladki redukujace takie przenoszenie.
15 cm powietrza moze zmienic duzo i jesli masz na to miejsce i zalezy Ci na podwyzszonej izolacyjnosci to warto dac te 15 cm.
Najlepiej by bylo miec symetryczne pod wzgledem konstrukcji scianki po obydwu stronach, cegla w porownaniu z gipsem ma diametralnie inne wlasciwosci akustyczne. Warto tez, zeby po stronie wewnetrznej zastosowac co najmniej dwie nalozone warstwy plyty, pojedyncza przepuszcza duzo niskich czestotliwosci i moze rezonowac.
Pozdrawiam,
>>Najlepiej by bylo miec symetryczne pod wzgledem konstrukcji scianki
>>po obydwu stronach, cegla w porownaniu z gipsem ma diametralnie
>>inne wlasciwosci akustyczne.
Dlatego zastanawiam sie czy warto podobną ścianke położyć na już
istniejącą ściane ceglaną w celu zbliżenia właściwości akustycznych?
>>Warto tez, zeby po stronie wewnetrznej zastosowac co najmniej dwie
>>nalozone warstwy plyty, pojedyncza przepuszcza duzo niskich
>>czestotliwosci i moze rezonowac.
A czy jest może jakaś folia "akustyczna" ;) którą wkłada się między dwie warstwy płyty celem poprawienia izolacji?
Pozdrawiam
>>po obydwu stronach, cegla w porownaniu z gipsem ma diametralnie
>>inne wlasciwosci akustyczne.
Dlatego zastanawiam sie czy warto podobną ścianke położyć na już
istniejącą ściane ceglaną w celu zbliżenia właściwości akustycznych?
>>Warto tez, zeby po stronie wewnetrznej zastosowac co najmniej dwie
>>nalozone warstwy plyty, pojedyncza przepuszcza duzo niskich
>>czestotliwosci i moze rezonowac.
A czy jest może jakaś folia "akustyczna" ;) którą wkłada się między dwie warstwy płyty celem poprawienia izolacji?
Pozdrawiam